Mój ogród - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - początki

Post »

Fraszko dzięki bardzo :wink:
Trytomę będę miał w ogrodzie pierwszy raz, to dla mnie kolejna roślinka pod znakiem zapytania do uprawy.
Nikus dziękuję :wink:
Cieszmy się ze slonecznych dni. Tak jak piszesz, dodają nam samopoczucia, a roślinkom umożliwiają bardzo szybki rozwój.
Pamiętam jak rok temu bodajże dopiero śnieg powoli topił się. W tym roku mamy wspaniałą pogodę, nie narzekam jeszcze ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p
Od: 15 sty 2013, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku wszystko szybciej się zaczyna. Roślinki szybciej kwitną, zima szybciej się skończyła.:) Jeszcze długo będzie nam słoneczko towarzyszyć. Chociaż w tygodniu by się deszczyk przydał, tak jeden dzień.
Iść ciągle iść w stronę słońca...

viewtopic.php?f=2&t=106522
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

No deszczyk.. czemu nie, ale oby nie za długo, bo taki deszczyk przywołuje brzydką pogodę na kilka dni. ;:224
Ajj.. w poniedziałek mają paczuszki być do mnie wysłane od KarolinyC 3 trytomy, fuksja i bodziszek. Od Emila (em) mam dostać kilkanaście liliowcy mix. Pewnie do weekendu będzie już wszystko wsadzone, tylko obawiam się gdzie ja to wsadzę. ;:131
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p

Post »

Nie zawsze deszczyk musi zapowiadać taką pogodę na kilka dni. Wiele razy u mnie deszczyk padał tylko jeden dzień. Na pewno znajdziesz miejsca na swoje nowe roślinki. U mnie miejsca jeszcze sporo i jak na razie to się zastanawiam kiedy nie będzie tyle luk na rabatach :;230

Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

No u mnie miejsc już powoli nie ma, jedynie w rabatach są pustawe miejsca, które co roku chcę wygospodarować, ale się nie udaje. Gdy poza rabatami nie znajdę miejsca (a będzie tak), to przeniosę się na działkę obok, tylko będę musiał ją troszkę ogrodzić, zrobić rabaty i skalniaki. To chyba plany moje na 3 najbliższe lata, bo w tyle roślinki się rozrosną i nie będzie gdzie je sadzić. ;:108
Ale z drugiej strony, gdy będę miał nadwyżki, to będę się nimi dzielił z innymi. ;:3
Pozdrawiam, Robert.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Szybki spacerek odbyty:) zrób zdjęcie całego ogrodu :)
Te same roślinki nam się podobają:)
Moje lilie i liliowce też już wschodzą - będziemy porównywać :)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Oj masz rację, szybko się tu spacerek urządza od początku do tej strony. Zdjęcie zrobię całego ogrodu, a raczej jakby go nazwać ogródka małego, przydomowego.

Ten ogród jest na przodzie domu, ogrodzony siatką. Kieedyś, gdy mnie nie było moja babcia miała tu ogródek pełen siewek i cebul. Tulipany, prymule, aksamitki itp. Cały ogród był pokryty ziemią, zero trawy, ścieżki to przydeptywana ziemia. Wyobrażam sobie ile pracy przy tym było, chwasty zapewne rosły tak bardzo... chętnie i szybko ;:108
Ogródek stał się potem mniej uczęszczanym miejscem, były tylko wsadzane jakieś cebule przez kogoś z rodziny, a gdy podrosłem dużo zacząłem gospodarowanie tego tereniku. Zniosłem płotek z jednej strony, a zamiast niego wstawiłem rynny, które super oddają tło wiejskiego ogródka. Zacząłem od skalniaka i paru roślinek poza nim. To było jakoś trzy lata temu, dziś jest już długa rabatka wykonana z kamieni specjalnie na rośliny jednoroczne i cebulowe, druga rabatka na irysy, skalniak na wszelkie skalnice i tym podobne i terenik poza tymi wymienionymi na rośliny wieloletnie, byliny, liliowce itp. Powoli ten mały ogródek staje się zapełniony, ale pracy nigdy w nim dosyć, zawsze coś nie nie uda, zawsze coś poprawić.

Tak jak już wspominałem, zdjęcia wstawię, ale szału pewnie nie będzie. To zwykły, mały, przydomowy, a zarazem jeszcze wiejski ogródeczek. ;:131
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p

Post »

W końcu ci się uda. :) Zawsze można dzielić się swoimi nadwyżkami, wtedy jest miejsce na nowe roślinki. Również mam malutki ogródeczek ale i tak sprawia wiele radości:)

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

ja też mam malutki ogródeczek:)
Ale pomyśl ile będzie satysfakcji (po nigdy do końca nie skończonej pracy - jak twierdzą ogrodnicy :) )
zapraszam do mnie - zaraz się pozbędziesz zahamowań ;:306
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Nikus, masz rację, nadwyżkami trzeba się dzielic, a zwolnią się jakieś miejsca. :wink:
Karolino, praca ogrodnika nigdy nie jest w 100% skończona, zawsze jest jakieś ale. Zaraz zajrzę do Twojego wątku. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Przede mną również daleka droga do stworzenia ogrodu tym bardziej że to dzialką na ktorą jeżdzę tylko w sezonie .
Podobno tak jest że prawdziwy ogród nigdy nie będzie skończony :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Nikus
200p
200p

Post »

Więc nie będzie problemu na nowe roślinki. Niech rosną zdrowo i pięknie kwitną.:)

Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dziś przyszły kwiatki od KarolinaC
Paczka wyglądała super!
Trytomy, fuksja, storczyk i bodziszek, jestem bardzo zadowolony. :tan
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dziś kolejna paczka.
Liliowce mix kolorów od Emila.
Zamówiłem tylko 14, a gratisów było w paczce tyle, że zrobiło się 19 ;:138 :tan
Oczywiście wszystkie posadziłem i czekam sobie, aż wyrosną duże. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Robercie widzę że kochasz irysy i liliowce jak ja , też zamierzam zamówić latem irysy od washki:

Genia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”