Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Jeśli już nie rośnie to pewnie jest dojrzały. Ja 2 sztuki przetrzymałem za długo i już nie były tak dobre jak powinny.
Ogólnie w tym roku zebrałem na razie 16 sztuk o wadze 6-8 kg, a jeszcze 10 nie zebranych, ale te będą mniejsze, tak 4-5 kg.
Sezon u mnie oceniam na całkiem udany.
A, zapomniałbym o moich arbuzach eksperymentalnych sianych 10 czerwca. Mają się dość dobrze, kilkanaście owocków o wadze średniej około kilograma, ale ciągle rosną :)
Pozdrawiam, Jacek
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to rozkroiłem mojego Bingo, waga 4kg, w środku ładnie dojrzały, pestki i kolor miąższu takie, jakie powinny być u tej odmiany. Smak dobry, słodki, aczkolwiek nie aż tak słodki jak niektóre arbuzy ze sklepów. Ale jak na 1 próbę uprawy arbuzów jestem zadowolony :D
Jeszcze został drugi owoc trochę większy, dopiero go z działki wezmę w weekend.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja śledzę sobie ten wątek i odkąd w sklepach pojawiły się arbuzy to je sprawdzam. Dużo tu było o metodach "badania" dojrzałości arbuza i postanowiłem przetestować metodę na ścisk i trzask. I działa 100% skuteczność, od czwartku w sumie już 3 kupiłem i każdy piękny, jak w sklepie przekrawają u mnie np. w tesco można poprosić, to na miejscu sprawdzam wybieram wg mnie idealnego idę na dział mięsny gdzie mnie już mnie kojarzą i mi zawsze przekrawają. Tylko i tu pojawia się problem w sklepie to ja sobie mogę ściskać leży ich kilkadziesiąt czasem kilkaset nie moje to duszę ale jak mi moje własne wyrosną i jeszcze będą na roślinie to będę miał pewnie opory hah że je uszkodzę. Pierwsze 2-3 będę ściskał z duszą na ramieniu sprawdzał. I naszło mnie pytanie czy nie w pełni dojrzałe arbuzy są wrażliwsze? Nie aż tak twarde? Czy ktoś kiedyś ścisnął swojego tak że pękł?
Simon
100p
100p
Od: 14 wrz 2011, o 22:24

Post »

Uprawa - pierwsze podejście.
Miejsce: tunel foliowy
Efekt: 8szt z 4 roślin. (wyściółkowane czarną folią, prowadzone po 2 owoce na roślinę, reszta pędów usuwana)
Odmiany nie pamiętam, nasiona kupione w ogrodniczym.
Największy na zdjęciach. Nie ważony ale ma kilka kg. Dynie tej wielkości są lżejsze.
Troche za wcześnie rozpołowiony ale i tak był bardzo słodki.

Kilka zdjęć.

1. Długo czekaliśmy na pierwsze owoce, po ich wytworzeniu zostały przerzedzone.
27.06.13
Obrazek
2. największy z zebranych
Obrazek
3. po rozpołowieniu
Obrazek

Zdjęć niestety tyle, nie planowałem wcześniej prowadzenia fotorelacji i wrzucam to co posiadam.

Jedyny minus przedsięwzięcia - zajmują dużo miejsca, przez co uprawa papryki w tym roku została została dość ograniczona (dzięki arbuzom i oberżynie) ;:173

Jeśli posiadacie tunel foliowy/szklarnię, zdecydowanie mogę polecić Wam uprawę
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ponoć i bez foli się udają, mi w tym roku nie poszło ale w przyszłym roku kolejna próba. Foliak mam ale do pomidorów i kilku innych moich dziwactw raczej arbuzów w nim nie wysieje. Gratuluje plonów:)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

również dołączam się do gratulacji. W następnym roku też chce spróbować z dwoma krzakami ale nie mam foli także zobaczymy co z tego będzie :wink:
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Zebrałem nasiona z kupionego w sklepie - bardzo słodkiego i też będę próbował w następnym sezonie uprawy pod chmurką :D
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Polecam uprawę arbuzów w gruncie ! Jeśli ktoś Wam powiedział, że się nie udają pod gołym niebem, to był w błędzie.
Moja uprawa arbuzów, jak i jeszcze kilku innych forumowiczów, jest tego jak najlepszym przykładem. Jeśli się trochę człowiek postara, to można spokojnie zbierać owoce o wadze 3-7 kg. :D
Pozdrawiam :wit :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

to fajnie choć będe następny rok traktował jako taki test :wink:
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Marcoo16 pisze:można spokojnie zbierać owoce o wadze 3-7 kg.
......potwierdzam... ;:108 a nawet do 8,5 kilo, tak jak u mnie..... :heja
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Witajcie.

Czy ktoś na akcję będzie wysyłał może nasiona arbuza? :)
Ja w tym roku nie siałam, w zeszłym tak, ale nie wiedziałam, że tyle kiełkuje :( Myślę, że bym spróbowała za rok. Tak z 2-3 sztuki, mam teren nasłoneczniony i osłonięty, więc może da radę. Oby tylko pogoda była jak w tym roku.
Pozwolę się zapytać czy sadzicie je z rozsady, bo tak jak czytałam o dyniowatych czy ogórkach, jedni uważają, że można z rozsady, a inni, że lepiej nie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też jestem ciekaw. Ogórki i dynie sadze z rozsady więc arbuza też będe ale jestem ciekaw opinii innych, doświadczonych już hodowców.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja właśnie w zeszłym roku siałam w doniczce. Potem wysadziłam, ale za późno było, po wysadzeniu jakiś czas "stały w miejscu". Tak się zastanawiam czy np siejąc je w styczniu jest większa szansa na zbiór...
A i jeszcze podczas kiełkowania, małe roślinki miały problem z pęknięciem nasiona, aby rozwinąć listki.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

muszę prześledzić ten wątek aby znaleźć wszystkie informacje o uprawie arbuza od nasionka aż do zbioru :wink:
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

BobejGS - zapewniam, że to nic trudnego. Sam jestem w tej sprawie początkujący :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”