Weranda u Maji :) cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Weranda u Maji :) cz.3

Post »

Kochani dni coraz dłuższe to wspaniałe ;:167 Ciężkie dni za mną ;:168
Sprawy zawodowe doprowadziły mnie do totalnego dołka :( Po sześciu latach zostałam przeniesiona,pracuję od nowa,
u jednego i tego samego szefa,ale już między zupełnie innymi ludzmi,których kompletnie nie znam. To przytłaczające jak w jeden dzień trzeba przenieść się i zapomnieć o dotychczasowych nawykach ;:185 Nie przespane noce,dni tragiczne,zero apetytu,
pięć kilo w ciągu tygodnia ;:108 Przynudzam co nie co ;:223
Powoli wstaję na nogi i wracam do żywych ;:108 Następna sesyjka za nami ;:215
Martwią mnie tylko Ziemiórki ratujcie kochani co robić ???? nigdy nie miałam z tym do czynienia ;:223 ;:223

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko u ewuni7 wyczytałam coś takiego, nazwę sobie spisałam :wit
W niektórych wątkach pojawił się temat ziemiórek. W zeszłym roku też z nimi walczyłam, ale walkę przegrałam, zniszczyły mi wiele wysiewów i sadzonek.Więc w tym roku szukałam skutecznego środka na nie i znalazłam. Jest to Dursban 480EC.
Wytrułam te paskudy :tan :tan :tan
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Majeczko trzymaj się i bądź dzielna nie daj sie ;:134 ;:134 ;:134 a co do ziemiórek to chyba jakaś plaga w tym roku. u mnie co w jednym ich pokoju pokonam to w drugim wychodzą z kwiatków i się po prostu smieją a ja ich chyba wszystka chemia jaka miałam ich potraktowałam i nic nawet wymiana ziemi nic nie dała ;:223 ;:223 boje się o moje kwiatki :;230 czy to już choroba ;:303
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko ;:168 dziękuje ;:196
kochana doszłam do wniosku z Asiulką,że najbardziej zagrożone są te młode siewki ,dużo ich nie mam,ale martwię się.
Wyczytałam gdzieś,żeby nalać wodę z płynem do naczyń w żółte naczynka to podobno je przyciąga ;:108 ;:65
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48

Post »

Majeczko ja też czytałam o tych naczyniach z wodą i płynem tylko że były one dodatkowo zabarwione na żółte czyli ta woda z płynem ma być żółta .Można je tak wyłapać bo one do żółtego lecą jak muchy do lepu :D Dodam że też miałam to paskudztwo :( Chyba taki rok.
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana i stosowałaś taką miksturę? ja jutro kupię kurkumę i zabarwię tą wodę z płynem ;:108
Rozalka_74
200p
200p

Post »

Łapią się i topią ileś wybijałam jak tylko zauważyłam.Cudowałam z nimi ,nawet muchozolem pryskałam i jakoś na razie ich nie widzę.Trzeba dorosłe bić bo jaja składają w ziemi.Można podlać środkiem owadobójczym bo szkoda tyle roślinek :( Przepis jast nawet w internecie ;1 łyżeczka płynu do mycia naczyń,1 łyżeczka octu winnego i pół szklanki wody i to zabarwić i postawić koło ziemiórek,trzeba próbować wszystkiego :(
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie poddam się,ciekawe jakbym do tego płynu dolała octu zwykłego...on tez ma taki intensywny zapach ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Rozalka_74
200p
200p

Post »

Chyba też może być bo one lubią zapach kwasu :wink:
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo tego nie mam,ale mam nadzieję,że to zwalczę ;:223
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko-wczoraj nie udało mi się dojść do kompa,poczytałam co napisałas i skoro ktoś wspomniał,że muchozol podziałał i nie zaszkodził roślinkom to poszłabym w tym kierunku ;:108
Roślinka ,o której wspominałam to kuklik :wit
5 kg schudnąc w parę dni to bym chciała :wink: Ale rozumiem,że nie koniecznie z takiego powodu ;:168
Piękny ten pączuś na fuksiajce ;:oj
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Majeczko trzymaj się kochana dzielnie, na pewno sobie poradzić w nowym otoczeniu ;:196
Superowa babka jesteś to raz dwa się odnajdziesz wśród nowych współpracowników ;:168
No i powodzenia w walce z robalami ;:134 u mnie jak na razie spokój w tym temacie ;:108
Buziolki ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko, nic nie jest dane raz na zawsze, a przyzwyczajenie to druga natura człowieka. Ja się nie przywiązuję do nikogo i do niczego i nie mam traumy.
To oczywiście nie tyczy się rodziny, tylko spraw zawodowych rzecz jasna.
Praca to tylko praca, w domu masz swój azyl i koniec.
Szałwie pięknie skąpane w słońcu, moje nasionka położone na ziemi spleśniały, muszę wysiać jeszcze raz i przynieść je do pracy. Tu jest więcej słońca., pójdą jak szalone i nadrobię stracony czas.
Pozdrowionka i uściski. Fuksjanki budzą się do życia...
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit Majka
Walka z ziemiórkami jest trudna. W zeszłym roku też z nimi walczyłam, ale przegrałam, niemalże wszystkie wysiewy mi zniszczyły.
Więc w tym roku szukałam czegoś skutecznego i znalazłam -Dursban 480 EC, nie jest to tani środek, ale skuteczny.
Wybijanie muszek nic nie da, trzeba zniszczyć larwy siedzące w ziemi, bo to właśnie one niszczą rośliny, podgryzają korzonki, a najbardziej lubią od młodziutkich roślin.
Ale rozpisałam się na temat ziemiórek, a przyszłam podziwiać Twoje fuksje oraz podszkolić się w ich przycinaniu, mam je od roku, więc dużej wiedzy na ich temat nie mam.
Dzisiaj przyniosłam je z piwnicy do domu i mam pytanie, czy te długie jasnozielone odrosty mam ściąć czy zostawić?
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiula kochana sama byłam zdziwiona tym pączusiem ;:138.Córcia robiąc fotki zauważyła go pierwsza ;:108
Zauważyłam ,że paskudy topią się jak szalone w mojej miksturce :tan Mam nadzieje,że są w fazie nie zbyt zaawansowanej i uda mi się je załatwić ;:306 Płyn do naczyń,woda,ocet i kurkuma dla żółtego koloru,powiem szczerze,że jak dosypałam kurkumę to zaczęły pchać się do koloru żółtego ;:14

Monia jakoś się klimatyzuję,ale długa droga przede mną ;:134 Siedzą razem jak kokoszki,a człowiek z boku jak jakiś intruz ;:222 Zawsze byłam duszą towarzystwa ,ale cóż bywa i tak ;:219 Skorzystałam tym razem z rady Ani kochana robię swoje i staram się kompletnie wyłączać. Myślę wtedy o mojej rodzinie,myślę jak w tym roku będzie wyglądała moja oaza wypoczynku ;:108
Czas wtedy leci dość względnie i prędziutko zmykam do domku ;:215
Moje siewki Szałwii czerwonej jak widziałyście wzeszły świetnie,lecz Szałwia Łososiowa niestety kompletna klapa,ani jedna nie wzeszła,ale dziś podjadę do ogrodniczego i zakupię drugą paczuszkę ;:65
W poniedziałek posiałam Lobelie niebieską i Tytoń fioletowy ;:333

Ewuniu wyślij mi foteczkę na priv muszę zobaczyć jak wyglądają te pędy,jeśli są takie jakie się domyślam to zapewne trzeba było by j przyciąć ;:108 Przycinam ,zawsze ok 30 cm od korzenia i wyrównuje koronę,żeby Fuksja pózniej ładnie i zgrabnie wyglądała ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”