Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże 2013 rok - Gosia

Post »

Aniu - jeśli zbierze się grupa to na pewno we wrześniu ruszymy z zakupami.
Zwykle Schultheis ma bardzo dużo róż historycznych i coraz więcej róż współczesnych, na pewno będę o tym pisać na forum.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:196
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki drobnej pomocy Agi z naszego forum sprawa ze znakiem wodnym ruszyła do przodu mogę już zaczynać powoli opisywać Wam moje róże. Zaczniemy więc od róż z jesiennego zamówienia od Louberta - czyli dwóch róż - Dembrowski i Comtesse Branicka.
Jak dowiedziałam się na FB - Demborowskiego oryginalnego nie ma już - zaginął w mrokach historii. Ten który ja mam to Falsze Dembrowki i tak powinien się nazywać. To co teraz napisałam to taka mała bolączka niektórych szkółek sprzedających róże historyczne. Co do mojej róży to pierwszy jej kwiat:

Obrazek

U naszych sąsiadów róża ta osiąga 200 cm wysokości, mam nadzieję że też będę mieć taki duży i ładny krzew.
Czyli wiemy już że oryginału tej róży nie ma - zaginął i nawet nie ma go w kolekcji Viberta, szkoda.
Za chwilę opiszę drugą róże.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Deirde pisze:Demborowskiego oryginalnego nie ma już - zaginął w mrokach historii. Ten który ja mam to Falsze Dembrowki i tak powinien się nazywać.
;:145

Kwiat cudny, fantastyczny, marzenie... Mój ani mysli o kwitnieniu ;:14 Znak wodny też ładny i bardzo pasuje do róż :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Znak wodny wyszedł fajnie!
To dawaj kolejne piękności, bo mieć ich w ogrodzie nigdy nie bedę (no z historycznych mam LO, MrsJL i JaqC) ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Bardzo ładny znak wodny. Fałszywy Demborowski bardzo ładny. Ciekawe czy podobny do oryginału?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Z niecierpliwością oczekuję dalszego ciągu kolekcji. Znak wodny ;:333
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz muszę na chwilę wyjść - potem przygotuje nową partię fotek i zacznę nowe wpisy.
Może komuś one pomogą wybrać róże na jesień.
Znak wodny wyszedł dobrze i ma fajny kolor. Mam nadzieję że to zniechęci do dalszego kopiowania moich zdjęć.
A dzięki temu będę mogła je bezpiecznie Wam pokazywać.
Mam przygotowane wiele zdjęć róż, dziennie robiłam do 800 fotek, a kwitnie mi teraz dużo róż.

Co do Dembrowskiego - raczej odbiega od oryginału - to była róża burbońska, raczej nie zachował się nigdzie jej szkic, a opis na helpie jest dość skąpy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Znalazłam co nieco o tej róży, ale ciągle niewiele:
Dombrowski, syn. Dembrowski - Hybrid Burbon. Hodowca: V. Verdier?, - 1842.
Piękny kwiat w kolorze głębokiej czerwieni zbliżającego się do szkarłatu, często w kolorze fioletowym. Kwiaty średniej wielkości, "bardzo podwójne". Bardzo obficie kwitnie. Krzew kompaktowy, wzrost umiarkowany. Posiada dobre nasiona.

B. Dickerson, "The Old Rose Advisor, Volume I".

Tylko hodowca inny niż podany na helpie.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Deirde pisze: Znak wodny wyszedł dobrze i ma fajny kolor. Mam nadzieję że to zniechęci do dalszego kopiowania moich zdjęć.
A dzięki temu będę mogła je bezpiecznie Wam pokazywać.
Mam przygotowane wiele zdjęć róż, dziennie robiłam do 800 fotek, a kwitnie mi teraz dużo róż.
Gosiu - 800 fotek dziennie? To jak zawodowy fotograf. Ta ilość powaliła mnie na kolana. Ja tyle przez tydzień nie zrobię.
Ale to tylko powód do radości - będziemy mieli co oglądać i teraz i w długie zimowe wieczory. Super.
Znak wodny - bardzo gustowny.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ciekawa jestem, co Ci kwitnie dzisiaj :D U mnie pojawiła się May Queen i jestem zachwycona kwiatem. Rośnie niezbyt szczęśliwie obok Lykkefund, ale mam czas, żeby się zastanowić, czy ją tam zostawię.
Bardzo ładna jest Mrs Paul :D Przyjrzę się jej dokładniej.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa - dla Ciebie - dziś zakwitła Dafne, Blanche de Castille, Hermitage, Ascot, drugi kwiat Cafe, Jude the Obscure, jakiś edenowaty, Freedom of Spirit.
Z nowości Austina zakwitł mi tylko The Lark Ascending - bo tylko ją zamówiłam, potem Wam pokażę zdjęcie. Dwa pierwsze kwiaty u Mrs Paul już poleciały w niebyt, róża ma jeszcze kilka pąków. Ma dość ciekawy ten chłodny fiolet, kwiat dość duży i kształtem zbliżony do Pereire.
Asiu - w innym miejscu mam założoną swoją fotogalerie, tyle zdjęć mi się przydaje. Zdjęcia mam w Rawach, są dość duże. Zwykle robi się je rano albo popołudniu gdy światło jest dość dobre - te złote godziny. Zwykle staram się robić jedno ujęcie dwa lub trzy razy - makro daje trochę inne zdjęcia niż zwykły obiektyw. Zresztą - w trakcie jak będę pokazywać zdjęcia to stanie się to zrozumiałe dlaczego. Poza tym mam u siebie dużo róż stąd tyle fotek wychodzi.
Comtessa Branicka, mała róża i bardzo dzielna. Zakwitła mi 4 kwiatami, na szczęście powtarza kwitnienie. Tak szczerze - na razie jest zdrowa, rośnie z przodu ogrodu w miejscu gdzie był kiedyś posadzony Piano. Zobaczymy co będzie dalej - zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na razie wszystkie z róż ze szkółki Loubert.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu fajny ten znak. Nawet nie przypuszczałam że Agnieszka ma takie zdolności.
Co do fałszywych róż to Geschwind też ma takich dość sporo i nawet sama mam kilka które tylko udają jego róże.
Też robię sporo zdjęć ale aż tyle to jeszcze nie mi się udało.
Comtessa Branicka ma chyba kwiaty podobne do Mary Rose, jak duży jest kwiat i czy pachnie?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka - Aga ma dużo zdolności, wystarczy spojrzeć na jej zdjęcia lub do bloga. Co do kwiatu - średnica 10 a czy pachnie - chyba lekko. To były pierwsze kwiaty i zobaczymy jak z tym kwitnieniem będzie potem - jak mi przypomnicie to sprawdzę. Co do ilości zdjęć - czasem psuje ujęcie i powtarzam, po prostu przy 280 różach to fotek wychodzi już sporo.
Zostawiam Wam moje róże - przeważnie z tych kwitnących raz, potem będę je opisywać.
Na początku dwie Austinki - nowość The Lark Ascending kupiona w niemieckiej szkółce:

Obrazek

Constance Spry - uwielbiam ją, mam jej fotkę z łukiem na tapecie oraz na galerii. Szkoda niestety że ona kwitnie tylko raz:

Obrazek

Obrazek

Baron de Wassenaer:

Obrazek

Mme Legras de St. Germain - nie jestem zadowolona z tej róży mimo tego widoku:

Obrazek

Obrazek

Rose Marie Vieaud - sport od Vielchenblau

Obrazek

Belle sans Flatterie

Obrazek

Mme Plantier

Obrazek

NN - to miała być Quatre Saison Blanc Mousseux - na pewno jest to jakaś mchowa lub francuska

Obrazek

LO - zdjęcie trochę prześwietlone co widać:

Obrazek

Kazanlik - najsilniej pachnąca róża

Obrazek

na koniec multiflora od Grażynki:

Obrazek

Czasem kompletnie nie chce mi się wyjść z ogrodu, mam nadzieję że po tych zdjęciach rozumiecie to.
Potem opiszę Wam je trochę.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Piekne Gosiu -i no po prostu burza kwiatów na każdej. Dobrze rozumiem, że nie chce Ci się wyjść z ogrodu - spędzanie czasu wśród tak pięknych róż to niesamowita przyjemność. Mme Legras de St. Germain na zdjęciach zjawiskowa, ciekawe co z nią nie tak, że nie jesteś zadowolona?
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”