Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.
Obracaj paletki,niech się pławią w światełku demokratycznie. 

Ze światłem dziennym kiepsko i trochę siada mi rozsada pomidora. Czy ktoś mógłby mi zaproponować zestaw świetlówek na doświetlenie ok. 4-6 paletek. Chciałbym oświetlenie umieścić pod stołem i na kilka wieczornych godzin przenosić tam rozsadę z parapetu. Prawdopodobnie było o tym pisane, ale nie mam czasu na studiowanie wcześniejszych wpisów. Sory.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś próbował doświetlać świetlówką akwarystyczną dla bujnego rozwoju roślin akwarystycznych .
-
Aqua Glo? Bo jest ich kilka i wszystkie sakramencko drogie.A G jest prawie odpowiednikiem Fluora 77 od Osram.W Obi kupiłem rurę o mocy 36W za 23 zł.
-
np. Świetlówka PHILIPS Aquarelle 18W Temp. barwowa - 10000 K w cenie ok 25- 30 zł
Dodam, że świetlówki Fluora 77 za 23 zeta są w każdym Obi. Tylko trzeba dobrze szukać, bo nie są składowane w jednym miejscu.
Nie mogąc znaleźć, zapytałam obsługę. Byście widzieli jego minę , gdy po odpowiedzi "nie ma' znalazłam rurę o metr od niego.
Dzięki KaLo, wiedziałam czego szukać, a że ze mnie uparciuch, dopięłam swego
Nie mogąc znaleźć, zapytałam obsługę. Byście widzieli jego minę , gdy po odpowiedzi "nie ma' znalazłam rurę o metr od niego.

Dzięki KaLo, wiedziałam czego szukać, a że ze mnie uparciuch, dopięłam swego

A gdzie szukać oprawy do tej Fluory 77. Czy lepsza jest oprawa na jedną, czy dwie świetlówki?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
Adas11 aquarelka jest do oświetlenia ogólnego,dobrze oddającego kolory.Jak przeczytasz opisy świetlówek akwarystycznych ,poza tymi do korali,to każda wspomaga rośliny i ryby. Typowo roślinna jest Aqua Glo i Fluora 77.
Czy Aqua Glo lub Fluory 77 można użyć do zwykłego doświetlania rozsady?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adas11Wystarczy że porównasz spektrum widma świetlówek. Rośliny reagują na światło z przedziału widmowego 400 - 700nm ale musi ono być zbilansowane. Niebieski sprawia że rośliny nie będą wybiegać i międzywęźla będą krótsze, a więcej czerwonego zaleca się dla roślin kwitnących lub roślin w fazie owocowania.
Wydaje się że fluora byłaby lepsza dla doświetlania w fazie rozsady gdyż w wykresie jest mniej czerwonego, a wszystkim zależy na tym by sadzonki były krępe i nie wybiegały, a nie zaczynały nam owocować. Aquarelle nie jest zła i też rośliny będą przy niej rosnąć ale wolałbym osobiście fluore.
Wydaje się że fluora byłaby lepsza dla doświetlania w fazie rozsady gdyż w wykresie jest mniej czerwonego, a wszystkim zależy na tym by sadzonki były krępe i nie wybiegały, a nie zaczynały nam owocować. Aquarelle nie jest zła i też rośliny będą przy niej rosnąć ale wolałbym osobiście fluore.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Czy żeby dobrze doświetlić ok. 1m2 wystarczy jedna Fluora 77, czy muszą być dwie, czy więcej? Mam na myśl stanowisko bez dostępu światła słonecznego.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Optymalna odległość świetlówki od czubków roślin to 10-25 cm, wtedy na świetlówkę długości metra przypadnie obszar o szerokości 50cm. Profesjonalny odbłyśnik daje nam możliwość poszerzenia strumienia światła i zwiększenia jego intensywności.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Wielkie dzięki. Zdrowych, radosnych Świąt życzę.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
Ja pomyślałem o Aquarelli dla rozsady pomidorów i papryki przy oknie a ilość światła dziennego może wystarczy aby zaspokoić ilość światła czerwonego ?
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami
Odświeżam wątek. Pytanie dotyczy oprawy.
1. Ze względów chociażby wizualnych, by zapobiec olśnieniu, idealna byłaby oprawa rastrowa na 1 świetlówkę, lecz nie znalazłam o poszukiwanej długości (świetlówka u mnie 849 mm, jedyna znaleziona taka oprawa to 120 cm).
2. Czy przyjęte jest używać opraw bez kloszowych, takich zwykłych belek, by niepotrzebnie nie ograniczać strumienia świetlnego? Czy też oprawa z kloszem nie marnuje dużo światła (nie zatrzymuje kloszem) i można jej użyć?
3. Świetlówka upatrzona to Philips T5, 6500K, 849mm, 21 lub 39W - tu zależy od strumienia światła właśnie - 21W to 1764 lm, zaś 39W to 3354 lm. Czy słabsza świetlówka w oprawie kloszowej da radę?
1. Ze względów chociażby wizualnych, by zapobiec olśnieniu, idealna byłaby oprawa rastrowa na 1 świetlówkę, lecz nie znalazłam o poszukiwanej długości (świetlówka u mnie 849 mm, jedyna znaleziona taka oprawa to 120 cm).
2. Czy przyjęte jest używać opraw bez kloszowych, takich zwykłych belek, by niepotrzebnie nie ograniczać strumienia świetlnego? Czy też oprawa z kloszem nie marnuje dużo światła (nie zatrzymuje kloszem) i można jej użyć?
3. Świetlówka upatrzona to Philips T5, 6500K, 849mm, 21 lub 39W - tu zależy od strumienia światła właśnie - 21W to 1764 lm, zaś 39W to 3354 lm. Czy słabsza świetlówka w oprawie kloszowej da radę?
Ala