Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Mirko ładnie go określiłaś (hiacynta) :) Smagliczka też zbiera się do kwitnienia, a już myślałam że przemarzła (bo i tak bywało). Na żagwinach jest coraz więcej rozwiniętych kwiatów. Trochę chyba za ciepło jest dla wiosennych kwiatów ;:218

Zosiu żagwiny kupowałam. Mam kilka odmian rosnących obok siebie, zauważyłam że niebieski zmienił się z czasem na różowy (obok rósł różowy). Miałam też kiedyś odmianę variegata ale nie przezimowała. Nie miałam pojęcia, że jest kilkanaście kolorów ;:oj

Moje dwa miskanty przetrzymały swoją pierwszą zimę, lepiej jednak chyba ten, który był osłonięty - widoczny na zdjęciach Malepartus, inny to Striktus. Czas chyba najwyższy wyciąć suche pędy.
Obrazek Obrazek
Pączki liściowe perukowca :tan Pierwszy kwiat rumianka i ułudka wiosenna, (jedyny mankament że nie interesują się nią owady)
Obrazek Obrazek Obrazek
Szachownice kostkowe, jakoś nie widać w tym roku żadnej ciemniejszej, muszę je przesadzić gdy przekwitną, gdyż dolne gałęzie jodły pod którą rosną zbyt się do nich zbliżyły. Ciekawe że wielkie drzewo rozciąga cały czas nawet najniższe gałęzie.
Obrazek Obrazek Obrazek
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit ! Pięknie jest w Twoim ogrodzie :D . Robisz cudowne zdjęcia i bardzo fajnie, że zadajesz sobie trud by je wszystkie podpisywać (to takim początkującym jak ja ogrodomaniakom bardzo pomaga) ;:196 . Super fotki ptaszków, wielu nie znałam z nazwy :oops: . Dzięki takim wątkom na prawdę wiele się można nauczyć! Pozdrawiam cieplutko ;:196 !
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

Witaj Olu, no to już wiosna nadrobiła straty, śliczne kwiaty u Ciebie. Nie mogę się doczekać weekendu, aby pojechać do siebie, gdyż ostatnie 2 tygodnie nie było kompletnie czasu, były duzo ważniejsze sprawy na głowie :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu posiadaczko urokliwie położonej działeczki, chyba podobnie tyle że z rzeczką jak Remi - na skarpie,których trochę wokół Trójmiasta jest, nie bez powodu zresztą, gdyż Gdańsk leży na krawędzi Wysoczyzny Kaszubskiej..i jednocześnie w zasięgu najmłodszego zlodowacenia...
Dziękuję za moc komplementów ;:180 i pozdrawiam.

Remi dziękuje za odwiedziny, tak działeczka nie zając, ale fajnie że jest i można odskoczyć od codzienności i zbliżyć się do Natury :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Smagliczka macedońska, narcyz i psi ząb w szczycie kwitnienia.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu ślicznie u Ciebie. ;:138
Roślinki dotarły ;:196 , nie dziękuję. Jutro postaram się już pojechać na działkę.
Napiszę kiedy wyślę. :wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Olu Spójrz u mnie czy to ta sama roślinka co u mnie rozkwita koło pęcherznicy żółtej.
Nie wiem czy ja mam ta roślinkę od ciebie ,ale zrobiła mi się dość ekspansywna,hmmm
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu - masz te tradycyjne, pachnące "babcine" narcyzy :shock:
Ja właśnie zrobiłam trzecie podejście do tych kwiatków. Mają już ładne pączki, ale żaden się jeszcze nie rozwinął...cóż, trzeba czekać. Cierpliwość - cnotą ogrodnika!
A ja się chciałam zapytać czy gaura odrasta od korzenia? Zeszłoroczny badylek jest zupełnie suchy, ale obok coś wykiełkowało rośnie...
Mam prośbę - mogłabyś wstawić fotki swojej gaury?
Moja piwonia botaniczna od A. na pewno nie żyje ;:145 zero oznak życia.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko cieszę się że jesteście zadowoleni z roślinek, do mnie jeszcze nic nie doszło, pewnie po niedzieli.. dlatego ja wysyłam zawsze paczki na początku tygodnia..aby nie leżały przez weekend na poczcie. Zaczynam się obawiać o cudeńka od Ciebie ;:218

Ewa nie znam tego kwiata i nie przyznaję się do niego 8-)

Marysiu te narcyze moim zdaniem mogłyby być nazywane kwiatami panny młodej..nie wiem czemu przylepiono im tą etykietę, chyba wszystkie tzw. wiejskie kwiaty można by nazywać babcinymi, łącznie z różami (ale tymi starszymi) :lol: Moje pierwsze żonkile (żółte) już przekwitły, te białe też to świeżynki.
Tak, gaura odrasta od korzenia, a do tego czasem rozsiewa się (młode liście mają drobne, czerwone plamki).
Moje gaury odrastają w różnym tempie, niektóre wyglądają jeszcze jak suche, ale na innych widać zalążki budzącego się życia (na dolnej części łodygi). Jedna tylko jest większa. Raz jeden gaury mi wymarzły - rok temu ale wtedy to wymarzły mi i jeżówki :shock: i kupa innych roślin, a w tym roku dobrze przezimował nawet ognik (a już chciałam go wykopywać). Dzisiaj zobaczyłam że jest cały zielony - wcześniej przemarzał co roku! Szkoda naszych piwonii, prawdę mówiąc jak zobaczyłam je w Orlu to wątpiłam czy coś z nich będzie (pamiętam że już wtedy były zwiędnięte no i bez grama ziemi ;:222 ), szkoda bo to piękne kwiaty. Foteczki jutro lub w niedzielę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to niedobrze. Olu specjalnie wysyłałam rano priorytetem i Pani zapewniła, że jutro dojdą.
Pewnie sobie leżą na poczcie. A Pani była miła, chciałam w dodatkowy karton zapakować, stwierdziła, że nie trzeba.
Trochę dokleiła, nawet zajrzała, że roślinki. :D I jak im wierzyć.
Pewnie te młode sadzonki będą do kitu, ale to jeszcze nie koniec świata.
Zawsze można dosłać. ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:145 Ojej..
Mieszkam na wsi, zauważyłam, że paczki na wieś idą dłużej niż do miast +1 dzień.
Najbardziej liczę na krzewinki no i mikołajka dla pszczółek :)
Chyba zakwitła mi miesięcznica (miałam ją dwa lata temu) a już myślałam że to jakiś chwast, jest nadzieja na srebrne talarki; z miechunką w zestawie to byłoby cudo.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu miechunka to pryszcz, z najgorszego kawałka korzonka się przyjmie.
Nie płacz już, bo mój M dopytywał czy dostałaś przesyłkę.
Teraz jest wkurzony na pocztę, jagoda goji (kolcowój) to jego pomysł. :wink:
No właśnie ja dostałam zaraz drugiego dnia już o godz. 12.00 :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no spokojnie :) Reanimowałam ostatnio roślinkę od Stasiogród (jaskier) z powodzeniem, obetnie się parę liści coś skróci i może przeżyją. Ostatnio mamy deszczową pogodę więc i ziemia gościnna jest. Podziękuj Marylko M, lubię takie ciekawostki, a żurawina to też hit :)
W zeszłym roku kupowałam u ChrystynKrysi i dostałam od niej jaogulan i bylicę Boże drzewko.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Ale się dzieje w tym Twoim ogrodzie,oczywiście za Twoją przyczyną.Wyobrażam sobie ile teraz masz pracy ale efekty wspaniałe.
Pięknie kolorowo i estetycznie a do tego wszystko ładnie pokazane na zdjęciach-gratuluję ;:215
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadiusie dziękuję pięknie za opinię i za wizytę. Masz rację, nie nadążam z pracami w ogrodzie, na jednym ze zdjęć poniżej są moje ostatnie zakupy z przedostatnimi, które muszą poczekać na posadzenie do przyszłego tygodnia.
Obrazek
zakupy (osteospermum, zawciąg, dąbrówka - sprzedawana jako ogórecznik :;230 , sasanka, która zdążyła już przekwitnąć..)
Obrazek
Gaura
Obrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu - dzięki za zdjęcia gaury! Moja bardzo przypomina tę wersję z ostatniego zdjęcia. Wygląda to tak jakby łodyżka była czerwona a listki zielone, ale dobrze nie widziałam bo nie bardzo mam w tej chwili do niej dostęp. Jutro obejrzę w okularach :;230 Cieszę się że odrasta. Bardzo mi się podoba i byłabym niepocieszona jakbym ją straciła.
Narcyzy "panny młodej" bardzo lubię. Na poprzedniej działce miałam ich bardzo dużo. Tutaj mi zniknęły kilka lat temu. Wygląda na to że jutro może się rozwinąć pierwszy kwiat - i wtedy wyjdzie na jaw - czy to nie jest kolejna pomyłka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”