Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

A co zrobilibyście ze spora hałdą popiołu, niestety nie tylko drzewnego? Ten raczej nie nada się z roślinkami...
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Miriam pisze:A ja ci o lawendzie odpowiedziałam w KMRE ;:124 Dzisiaj właśnie przycinałam ale już nie miałam siły powtykać sadzonki.Robię to bez ukorzeniacza,jest tego tyle,że co piąta jak się przyjmie to już masa,cieszy bardzo swoja .....
W ogrodzie mi się uchowała taka jedna. Mam pójść i obciać niezdrewniałe i w sadzić w ziemię ? Kiedy to ma szanse puścić korzonki ?
Mam ukorzeniacz do półdzrewniałych (chyba). Rzeczywiście trzeba mieć inny ? Czy ten się nada ?

-- 5 mar 2013, o 09:12 --
Pacynka pisze:A co zrobilibyście ze spora hałdą popiołu, niestety nie tylko drzewnego? Ten raczej nie nada się z roślinkami...
Zużel z niego idealnie się nadaje do utwardzenia drogi ziemnej.
Popiół i żużel można wykorzystać jako domieszkę do cegieł i elementów betonowych (ale nie dodawać zbyt wiele).

-- 5 mar 2013, o 09:14 --
Ruda2011 pisze:Tak to robię - ło :
Obrazek
Ja mam popiół tylko w zimie i wtedy ląduje on na śnieg na trawie. Nie jest to zbyt estetyczne ale praktyczne.
Czasami robię sobie małe składowisko i tam zbieram ale na wiosnę robi się z tego nieprzyjemna maź, którą cieżko dokładnie rozłożyć na większe obszary.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Itula
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a wracając do mulczowania to tak się zastanawiam..... najpierw zawzięcie grabimy i zbieramy liście a potem używamy ich do mulczowania, z trawnika to wiadomo, że trzeba zebrać ale z rabatek bylinowych..... a jakby tak nie grabić zostawić i już ? mulczowanie naturalne gotowe ? co myślicie
Pozdrawiam Itula
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.
Liście pozostawione na rabacie rozłożą się i wzbogacą ziemię,ale mulczowanie to grubsza warstwa wokół rośliny,zatrzymująca wilgoć i wzrost chwastów.Dobrze mówię,założycielko wątku?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...a mnie kiedyś powiedziano że lawenda przyciąga myszy...i nie posadziłam... ;:145
..a tak na marginesie do czego używacie fusy kawy i herbaty...herbaty to dodawałam pod paprotki... :!:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Misiu ja fusy czasem gdześ tam wyleję pod kwiaty, ale przeważnie dodaję do kompostu.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
terecha
100p
100p
Od: 11 wrz 2012, o 13:36

Post »

Fusy z kawy i herbaty zakwaszają, w sezonie ogrodowym zbieram zlewki do większego słoja i podlewam nimi borówki i jagodę kamczacką; zimą daję do kompostownika.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

lora pisze:...a mnie kiedyś powiedziano że lawenda przyciąga myszy...i nie posadziłam... ;:145
..a tak na marginesie do czego używacie fusy kawy i herbaty...herbaty to dodawałam pod paprotki... :!:
Misiu o przyciąganiu mysz przez lawendę nie słyszałam, wiem natomiast, że roznosi śliczny zapach i ...... odstrasza mole. Posadź a nie będziesz miała moli w ogródku ;:306 .
A tak poważnie - przekwitłe kwiaty przycinam i ładuję do saszetek ze starej firanki. Wieszam w szafie i mam ........ zapach całej Prowansji ;:215
Fusy na kompost - dżdżownice je lubią :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
NOTO
200p
200p

Post »

Miriam pisze:NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.
NIE. Ja właśnie chce sadzonki mieć i to sporo ! Krzak jest dosyć gęsty. Ma z 20 cm wysokości.
Rozumiem, że obcinam końcówki tak z 10 cm m obrywam z sadzonki dolne liście , końcówka do ukorzeniacza, strzepuję nadmiar i do ziemi ... jakiej ? Powinna być lekka i zasadowa (torf odkwaszony + ziemia ogrodnicza) czy do zwykłej ziemi do siania wystarczy ?
Czy jeśli gałazka ma np. 30 cm to mogę odciąć 10 cm (sadzonka) odciąć jeszcze 10 cm i z tego też zrobić sadzonkę ?
Mam też w garazu jedną w doniczce, która strasznie się wyciągnęła (niezdrewniała) - czy z niej też pobrać sadzonkę ?

Jak długo te sadzonki będą się ukorzeniać ?
Trzymać je na dworze w cieniu czy w garażu z małym oknem od północy ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miriam pisze:NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.
Liście pozostawione na rabacie rozłożą się i wzbogacą ziemię,ale mulczowanie to grubsza warstwa wokół rośliny,zatrzymująca wilgoć i wzrost chwastów.Dobrze mówię,założycielko wątku?
Potwierdzam w całości - to znaczy, też tak uważam, ;:215
Dziś obcięłam mój mizerny krzaczorek lawendy a obcięte końcówki w ukorzeniacz i dokoła krzaczorka powtykałam. Bo mi się dalej ruszać nie chciało ;:306 Podobno wszystko, co wsadzi się w ziemię pomiędzy 15 II a 15 III - ukorzeni się. Nie warto czekać do ostatniej chwili - w ubiegłym roku wetknęłam 12 marca i się nie przyjęło ;:224
NOTO może być tak, jak Ty proponujesz - fajnie. Jesteś NOTO-boy czy NOTO-girl ?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Noto, dziękuję za odpowiedź. Faktycznie część z tego popiołu już nie raz lądowała na wjeździe, ale obecna hałda to już za wiele.
Ruda 2011, wysypywała zapewne jedynie dzrewny.
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

powtykaj lawendki do ziemi i przykryj połówką 5l butelki , będą miały jak w szklarni. Ja tak robię - kiedy robię ,teraz wam zazdroszczę z łóżka. :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dosiu my pewnie zaraz w łózkach wylądujemy. Ja sobie "pozwoliłam" wczoraj na działkę, zgrzałam się trochę i dziś we łbie mi szumi i czuję, że ......
A jutro jeszcze normalny dzień pracy ;:223
Kurdę, nie pomyślałam o mini szklarenkach ;:131 . Eeee tam, jak ma się przyjąć to się przyjmie a jak nie to ..... no to nie :lol:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NOTO,widzę,że koniecznie chcesz się narobić ;:306 Jak chcesz,no to się tak baw,ja zrobiłabym tak,jak Mariolka ;:224 Sadzonki robię długości palca(u ręki :wink: ) mniej więcej.Wsadzam i zapominam ;:173
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
NOTO
200p
200p

Post »

Jakbym miał więcej krzaków to pewnie bym tak zrobił (nie przejmował się), ale mam tylko jeden z którego z 8 sadzonek będzie :)
I tak część trzeba będzie dokupić.
Podobno w OBI będą takie wielopaki lawendy do sprzedaży po 6-8 sztuk w dobrej cenie
Pozdrawiam Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”