Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.
A co zrobilibyście ze spora hałdą popiołu, niestety nie tylko drzewnego? Ten raczej nie nada się z roślinkami...
W ogrodzie mi się uchowała taka jedna. Mam pójść i obciać niezdrewniałe i w sadzić w ziemię ? Kiedy to ma szanse puścić korzonki ?Miriam pisze:A ja ci o lawendzie odpowiedziałam w KMREDzisiaj właśnie przycinałam ale już nie miałam siły powtykać sadzonki.Robię to bez ukorzeniacza,jest tego tyle,że co piąta jak się przyjmie to już masa,cieszy bardzo swoja .....
Mam ukorzeniacz do półdzrewniałych (chyba). Rzeczywiście trzeba mieć inny ? Czy ten się nada ?
-- 5 mar 2013, o 09:12 --
Zużel z niego idealnie się nadaje do utwardzenia drogi ziemnej.Pacynka pisze:A co zrobilibyście ze spora hałdą popiołu, niestety nie tylko drzewnego? Ten raczej nie nada się z roślinkami...
Popiół i żużel można wykorzystać jako domieszkę do cegieł i elementów betonowych (ale nie dodawać zbyt wiele).
-- 5 mar 2013, o 09:14 --
Ja mam popiół tylko w zimie i wtedy ląduje on na śnieg na trawie. Nie jest to zbyt estetyczne ale praktyczne.Ruda2011 pisze:Tak to robię - ło :
Czasami robię sobie małe składowisko i tam zbieram ale na wiosnę robi się z tego nieprzyjemna maź, którą cieżko dokładnie rozłożyć na większe obszary.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- Itula
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 lut 2012, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a wracając do mulczowania to tak się zastanawiam..... najpierw zawzięcie grabimy i zbieramy liście a potem używamy ich do mulczowania, z trawnika to wiadomo, że trzeba zebrać ale z rabatek bylinowych..... a jakby tak nie grabić zostawić i już ? mulczowanie naturalne gotowe ? co myślicie
Pozdrawiam Itula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.
Liście pozostawione na rabacie rozłożą się i wzbogacą ziemię,ale mulczowanie to grubsza warstwa wokół rośliny,zatrzymująca wilgoć i wzrost chwastów.Dobrze mówię,założycielko wątku?
Liście pozostawione na rabacie rozłożą się i wzbogacą ziemię,ale mulczowanie to grubsza warstwa wokół rośliny,zatrzymująca wilgoć i wzrost chwastów.Dobrze mówię,założycielko wątku?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...a mnie kiedyś powiedziano że lawenda przyciąga myszy...i nie posadziłam...
..a tak na marginesie do czego używacie fusy kawy i herbaty...herbaty to dodawałam pod paprotki...

..a tak na marginesie do czego używacie fusy kawy i herbaty...herbaty to dodawałam pod paprotki...

- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Kontakt:
Misiu ja fusy czasem gdześ tam wyleję pod kwiaty, ale przeważnie dodaję do kompostu.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Fusy z kawy i herbaty zakwaszają, w sezonie ogrodowym zbieram zlewki do większego słoja i podlewam nimi borówki i jagodę kamczacką; zimą daję do kompostownika.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Misiu o przyciąganiu mysz przez lawendę nie słyszałam, wiem natomiast, że roznosi śliczny zapach i ...... odstrasza mole. Posadź a nie będziesz miała moli w ogródkulora pisze:...a mnie kiedyś powiedziano że lawenda przyciąga myszy...i nie posadziłam...![]()

A tak poważnie - przekwitłe kwiaty przycinam i ładuję do saszetek ze starej firanki. Wieszam w szafie i mam ........ zapach całej Prowansji

Fusy na kompost - dżdżownice je lubią

NIE. Ja właśnie chce sadzonki mieć i to sporo ! Krzak jest dosyć gęsty. Ma z 20 cm wysokości.Miriam pisze:NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.
Rozumiem, że obcinam końcówki tak z 10 cm m obrywam z sadzonki dolne liście , końcówka do ukorzeniacza, strzepuję nadmiar i do ziemi ... jakiej ? Powinna być lekka i zasadowa (torf odkwaszony + ziemia ogrodnicza) czy do zwykłej ziemi do siania wystarczy ?
Czy jeśli gałazka ma np. 30 cm to mogę odciąć 10 cm (sadzonka) odciąć jeszcze 10 cm i z tego też zrobić sadzonkę ?
Mam też w garazu jedną w doniczce, która strasznie się wyciągnęła (niezdrewniała) - czy z niej też pobrać sadzonkę ?
Jak długo te sadzonki będą się ukorzeniać ?
Trzymać je na dworze w cieniu czy w garażu z małym oknem od północy ?
Pozdrawiam Tomek
- Ruda2011
Potwierdzam w całości - to znaczy, też tak uważam,Miriam pisze:NOTO koniecznie przytnij,żeby mieć ładny krzaczek, nawet jeżeli nie chcesz sadzonek!Ale co się mają marnować ścięte gałązki,nie kosztuje to wiele pracy,wystarczy wetknąć.Ukorzeniacz może być.

Dziś obcięłam mój mizerny krzaczorek lawendy a obcięte końcówki w ukorzeniacz i dokoła krzaczorka powtykałam. Bo mi się dalej ruszać nie chciało

NOTO może być tak, jak Ty proponujesz - fajnie. Jesteś NOTO-boy czy NOTO-girl ?
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Noto, dziękuję za odpowiedź. Faktycznie część z tego popiołu już nie raz lądowała na wjeździe, ale obecna hałda to już za wiele.
Ruda 2011, wysypywała zapewne jedynie dzrewny.
Ruda 2011, wysypywała zapewne jedynie dzrewny.
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
powtykaj lawendki do ziemi i przykryj połówką 5l butelki , będą miały jak w szklarni. Ja tak robię - kiedy robię ,teraz wam zazdroszczę z łóżka. 

Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- Ruda2011
dosiu my pewnie zaraz w łózkach wylądujemy. Ja sobie "pozwoliłam" wczoraj na działkę, zgrzałam się trochę i dziś we łbie mi szumi i czuję, że ......
A jutro jeszcze normalny dzień pracy
Kurdę, nie pomyślałam o mini szklarenkach
. Eeee tam, jak ma się przyjąć to się przyjmie a jak nie to ..... no to nie 
A jutro jeszcze normalny dzień pracy

Kurdę, nie pomyślałam o mini szklarenkach

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
NOTO,widzę,że koniecznie chcesz się narobić
Jak chcesz,no to się tak baw,ja zrobiłabym tak,jak Mariolka
Sadzonki robię długości palca(u ręki
) mniej więcej.Wsadzam i zapominam 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Mój ci on cz. 3
Jakbym miał więcej krzaków to pewnie bym tak zrobił (nie przejmował się), ale mam tylko jeden z którego z 8 sadzonek będzie 
I tak część trzeba będzie dokupić.
Podobno w OBI będą takie wielopaki lawendy do sprzedaży po 6-8 sztuk w dobrej cenie

I tak część trzeba będzie dokupić.
Podobno w OBI będą takie wielopaki lawendy do sprzedaży po 6-8 sztuk w dobrej cenie
Pozdrawiam Tomek