Żyworódka(Kalanchoe) Która lecznicza?
Re: Żyworódka pierzasta i wąskolistna
barkaskarfre
Przeciez w tym wątku masz kopalnię wiadomości i sporo linków na temat żyworódek.
Przeczytaj dokładnie zanim zaczniesz uprawiać dalej roślinkę , którą dostałeś i pokazujesz na fotografii.
Przeciez w tym wątku masz kopalnię wiadomości i sporo linków na temat żyworódek.
Przeczytaj dokładnie zanim zaczniesz uprawiać dalej roślinkę , którą dostałeś i pokazujesz na fotografii.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Ostatnio pozyskałem nową roślinę od znajomej miała bardzo sucho ale znajoma powiedziała,że tak być powinno.Ja jednak ją podlałem i dopiero wtedy zaczęła puszczać nowe listki a na nich żyworódki,które posadziłem do rozsadnika.Zaś te,które mam kilka miesięcy stanęły w miejscu.Proszę o poradę jak pielęgnować aby mi wyrosły jak najszybciej.
Pozdrowienia Edward
Ostatnio pozyskałem nową roślinę od znajomej miała bardzo sucho ale znajoma powiedziała,że tak być powinno.Ja jednak ją podlałem i dopiero wtedy zaczęła puszczać nowe listki a na nich żyworódki,które posadziłem do rozsadnika.Zaś te,które mam kilka miesięcy stanęły w miejscu.Proszę o poradę jak pielęgnować aby mi wyrosły jak najszybciej.
Pozdrowienia Edward

Nie wiem dlaczego Ci nie rosną,z reguły nie potrzebują specjalnych zabiegów.U mnie rosną w zwykłej ziemi uniwersalnej,bez nawożenia i w ciągu pół roku osiągają wielkość mniej więcej tej twojej największej.Trzeba pamiętać,aby jej nie przelać,najlepiej czasem zapomnieć o podlewaniu.
Potwierdzam. Są mało wymagające!
-
Dziękuję dziewczyny ! 

-
Witaj Mario!
Jak będziesz miał kłopoty z narybkiem to Cię poratuję.Wszystkie moje roślinki są od przyjaciół.
Pozdrowienia Edward
Jak będziesz miał kłopoty z narybkiem to Cię poratuję.Wszystkie moje roślinki są od przyjaciół.
Pozdrowienia Edward

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mario 35, Hutkow!
Tylko nie gniewajcie się, że o to zapytam.
Po co Wam TYLE tego. Przecież jest tak dużo innych, ciekawych roślin z rodzaju kalanchoe...
Sama mam kilkanaście chyba.
Tylko nie gniewajcie się, że o to zapytam.
Po co Wam TYLE tego. Przecież jest tak dużo innych, ciekawych roślin z rodzaju kalanchoe...
Sama mam kilkanaście chyba.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- raflezja
Zaraz zaraz.
Kalanchoe pinnata - czyli żyworódka pierzasta ma właściwości lecznicze. Stosuje się ją wewnętrznie i zewnętrznie.
Natomiast działanie K. daigremontina jest podważane. Absolutnie nie wolno jej jeść.
Pisaliśmy już o tym na forum.
Kalanchoe pinnata - czyli żyworódka pierzasta ma właściwości lecznicze. Stosuje się ją wewnętrznie i zewnętrznie.
Natomiast działanie K. daigremontina jest podważane. Absolutnie nie wolno jej jeść.
Pisaliśmy już o tym na forum.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
Witam!
O właściwościach tej cennej roślinki dowiedziałem się z poczty pantoflowej,ale nie mogłem jej zdobyć.Dopiero nasz forumowy duszek o pięknym nicku Ruda przysłała mi kilka jej zalążków.Mam ciągłe kłopoty z zatokami i będę je leczył jak rozwinę swoją hodowlę.Nie tak dawno moja znajoma podarowała mi roślinkę,która ma ponad rok i nadaje się do użytku.W tym roku wspaniały lekarz z naszego miasta tak mnie podleczył,że mogę sobie pozwolić na hodowlę nie używając roślinki jako leku.Hoduję również własną białą morwę na działce w celach leczniczych.Ja wiem,że jest dużo innych piękniejszych roślin,które cieszą oczy ale mam je na działce w leśnym ogrodzie.W domu nie bardzo mogę ponieważ jestem alergikiem.I to cała motywacja hodowania tej roślinki.
A tak obecnie wygląda moja hodowla;

Pozdrowienia Edward
O właściwościach tej cennej roślinki dowiedziałem się z poczty pantoflowej,ale nie mogłem jej zdobyć.Dopiero nasz forumowy duszek o pięknym nicku Ruda przysłała mi kilka jej zalążków.Mam ciągłe kłopoty z zatokami i będę je leczył jak rozwinę swoją hodowlę.Nie tak dawno moja znajoma podarowała mi roślinkę,która ma ponad rok i nadaje się do użytku.W tym roku wspaniały lekarz z naszego miasta tak mnie podleczył,że mogę sobie pozwolić na hodowlę nie używając roślinki jako leku.Hoduję również własną białą morwę na działce w celach leczniczych.Ja wiem,że jest dużo innych piękniejszych roślin,które cieszą oczy ale mam je na działce w leśnym ogrodzie.W domu nie bardzo mogę ponieważ jestem alergikiem.I to cała motywacja hodowania tej roślinki.
A tak obecnie wygląda moja hodowla;

Pozdrowienia Edward

Hmm a moja żyworódka się zmutowała
nie wiem, czym jest to spowodowane, ale na samej górze, ze stożka wzrostu wytworzyła coś na kształt kielicha, w którym gromadzi się woda
miał ktoś do czynienia z czymś takim?
Oto kilka fotek:

Oto kilka fotek:

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
smolka Też tak sobie pomyślałam, że zrobiło jej się żal tego, że rośnie obok owadożerów, które czasami coś sobie złapią, więc też postanowiła zainwestować w kielichy

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jak tylko sięgnę pamięcią to w naszym domu od zawsze były żyworodki i zero problemów ... no chyba,że ktoś narozrabiał ...
Do roślin doniczkowych nigdy nie stosuję własnej roboty nawozów ( gnojówka, wywar itp ) bo trudno tak na oko ocenić stężenie. Nie chcąc stosować nawozów sztucznych używam biohumusów bez żadnych chemicznych dodatków i świetnie się sprawdzają .
Moje roczne żyworódki czasami maja ponad 1 metr - Dwa lata temu rekordzistka musiała rosnąc w bok pod górna wnęka okna bo wysokość się skończyła ...
Tak wyglądają moje maluszki i roczny okaz

Do roślin doniczkowych nigdy nie stosuję własnej roboty nawozów ( gnojówka, wywar itp ) bo trudno tak na oko ocenić stężenie. Nie chcąc stosować nawozów sztucznych używam biohumusów bez żadnych chemicznych dodatków i świetnie się sprawdzają .
Moje roczne żyworódki czasami maja ponad 1 metr - Dwa lata temu rekordzistka musiała rosnąc w bok pod górna wnęka okna bo wysokość się skończyła ...

Tak wyglądają moje maluszki i roczny okaz

- raflezja
Krysiu!
Dorodne i wielkie! Bardzo mi się podobają.
Ja jednak ze względu na brak miejsca już ich nie uprawiam. Za to mam inne.

Kalanchoe tubiflora

Kalanchoe serrata

Kalanchoe delagoensis x daigremontiana ?Pink Butterflies'

Kalanchoe pinnata

I dużo innych z rodzaju kalanchoe, których jednak żyworódkami nie można nazwać.
Dorodne i wielkie! Bardzo mi się podobają.
Ja jednak ze względu na brak miejsca już ich nie uprawiam. Za to mam inne.
Kalanchoe tubiflora

Kalanchoe serrata

Kalanchoe delagoensis x daigremontiana ?Pink Butterflies'

Kalanchoe pinnata

I dużo innych z rodzaju kalanchoe, których jednak żyworódkami nie można nazwać.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Mario 35 z żyworodkami nie trudno o przykre zdarzenia bo mają grube liście i stąd ich równowaga jest dość szybko zachwiana, dlatego moim dość szybko daję tyczkę z bambusa a w domu przy oknie przywiązuje do klamki ...
Iwonko wspaniała kolekcja - masz je w tej chwili wystawione na dworze ?
U mnie tylko ta bo wyjątkowo służą mi z niej mikstury stąd praktyczne podejście - czasami trzeba wybierać coś za coś ale to tylko 2 doniczki a reszta parapetu na inne choć tez sporo z nich to rośliny lecznicze.
Bardzo podoba mi sie Kalanchoe delagoensis x daigremontiana ?Pink Butterflies' choc i innym nic nie brakuje .

Iwonko wspaniała kolekcja - masz je w tej chwili wystawione na dworze ?
U mnie tylko ta bo wyjątkowo służą mi z niej mikstury stąd praktyczne podejście - czasami trzeba wybierać coś za coś ale to tylko 2 doniczki a reszta parapetu na inne choć tez sporo z nich to rośliny lecznicze.
Bardzo podoba mi sie Kalanchoe delagoensis x daigremontiana ?Pink Butterflies' choc i innym nic nie brakuje .