Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: sadzonki ostrej papryczki - proszę o poradę

Post »

Nie widzę innej alternatywy niż nawóz w płynie
Papryka jest rośliną o bardzo dużych wymaganiach pokarmowych. Prawidłowy wzrost i plonowania zapewnia gleba o zawartości azotu 90-120 mg/l, fosforu 60-80 mg/l, potasu 175-250 mg/l, magnezu 50-70 mg/l, wapnia 600-1200 mg/l.
Jak z tego widać wymagania pokarmowe sa podobne do pomidora. Proponuję zakup takiego oto nawozu w płynie

http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=22

Jego skład odpowiada powyższym wymaganiom pokarmowym.

Zamykam temat, na temat papryczki chili można czytać tu :arrow: Papryczka chili
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Ja wysiałam 4 odmiany papryki, co zrobić, żeby się nie pozapylały.Czy wystarczy je przykryć np. firanką, tak gdzieś wyczytałam ,czy są jakieś inne metody?
Na papryki mam jedną szklarnię i chciałam ją wykorzystać.Dzięki,pozdrawiam. :wit
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41

Post »

w zeszłym roku wysiałam papryczki chili (jakoś tak luty czy marzec), cześć przesadziałam do gruntu (z tych nic nie było), cześć do szklarni (były pojedyncze szt i to dość późno), 2 rośliny zostawiłam w domu. Dałam im w miarę duże doniczki , dobrą ziemię z obornikiem. Z tych papryczek owoce zbieram do dzisiaj. Pod koniec lata do poźnej jesieni było dużo owoców, ładnych i ostrych. Rośliny cały czas kwitną i nawet teraz pojawiają się pojedyncze owoce (choć mam wrażenie, że już nie takie ostre i odrobinę mniejsze).
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

Monika_Gdynia pisze:w zeszłym roku wysiałam papryczki chili (jakoś tak luty czy marzec), cześć przesadziałam do gruntu (z tych nic nie było), cześć do szklarni (były pojedyncze szt i to dość późno), 2 rośliny zostawiłam w domu. Dałam im w miarę duże doniczki , dobrą ziemię z obornikiem. Z tych papryczek owoce zbieram do dzisiaj. Pod koniec lata do poźnej jesieni było dużo owoców, ładnych i ostrych. Rośliny cały czas kwitną i nawet teraz pojawiają się pojedyncze owoce (choć mam wrażenie, że już nie takie ostre i odrobinę mniejsze).
A do gruntu kiedy posadziłaś? Trzeba raczej po zimnej Zośce (II połowa maja). A mi się w sumie bardziej "udały" te, które posadziłam w gruncie :) Pewnie z czasem owocują coraz mniej. Po owocach przycinam krzaczek. Wypuszcza nowe pędy i kwitnie jak szalony:) Jak kończy swój żywot to wysiewam nowe.
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ogoonek widzę,że w temacie chilli się znasz :D Bardzo mi się te kolorowe podobają ! :)
Już jakiś czas temu wrzucałam foto moich papryk - b. ostre , owoce do 5cm - najpierw były zielone, później fioletowe..a na końcu okazało się,że jednak są czerwona jak dojrzeją :heja

może macie pomysł co to za odmiana?
Obrazek

Co do tej też nie mam pomysłu - owoce były maluteńkie - do 2cm , piekielnie ostre i wybarwiały się jak Bolivian Rainbow tyle tylko,że liście miała fioletowe...
Obrazek

P.s
Jeżeli ktoś chciałby poeksperymentować to mam na wymianę nasiona papryczki prosto z Boliwii - bardzo ostra, ale z takim hmm.. owocowym-słodkim posmakiem... smakuje słońcem jak dla mnie :) Owoce duże - długie i spore zapewne - po wysuszeniu okazy ,które dostałam mają ok 15-20 cm , a i tak największe nie były z tego co wiem :) Pod folią udaje się na pewno (testowane w ub. sezonie) - w tym roku spróbuje w gruncie :)
Mają piękny czerwono - rudy kolor ... nie wiem co to za odmiana, ale za miesiąc powinnam mieć pełną nazwę..
Obrazek

Dla porównania - po lewej nasiono Boliwijskiej , po prawej De Cayenne
Obrazek
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41

Post »

Ogoonek pisze:
Monika_Gdynia pisze:w zeszłym roku wysiałam papryczki chili (jakoś tak luty czy marzec), cześć przesadziałam do gruntu (z tych nic nie było), cześć do szklarni (były pojedyncze szt i to dość późno), 2 rośliny zostawiłam w domu. Dałam im w miarę duże doniczki , dobrą ziemię z obornikiem. Z tych papryczek owoce zbieram do dzisiaj. Pod koniec lata do poźnej jesieni było dużo owoców, ładnych i ostrych. Rośliny cały czas kwitną i nawet teraz pojawiają się pojedyncze owoce (choć mam wrażenie, że już nie takie ostre i odrobinę mniejsze).
A do gruntu kiedy posadziłaś? Trzeba raczej po zimnej Zośce (II połowa maja). A mi się w sumie bardziej "udały" te, które posadziłam w gruncie :) Pewnie z czasem owocują coraz mniej. Po owocach przycinam krzaczek. Wypuszcza nowe pędy i kwitnie jak szalony:) Jak kończy swój żywot to wysiewam nowe.
Wsadziłam w odpowiedzniej porze, już poźniej nie było przymrozków, Rosliny rosły, choć nie byłby tak duże jak te w domu czy nawet pod folią. U mnie to jest kwestia klimatu, mieszkam na północy i to w dosc wietrznym miejscu... niestety
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Okazało się ,że moja Boliwijska nn to prawdopodobnie Aji Amarillo.
Próbował ją już ktoś hodować?
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

SandraABC pisze:Ogoonek widzę,że w temacie chilli się znasz :D Bardzo mi się te kolorowe podobają ! :)
A dziękuję bardzo :) Twoje też mi się podobają. Podejrzewam, że Twoja fioletowa może być papryczką ozdobną, bądź Filius Blue;) tylko, że o drobniejszych owocach.
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Całkiem możliwe - te dwie wzeszły mi z jednych nasion,które miały być Bolivian rainbow :) Może się pokrzyżowały po prostu :)
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja również chętnie się przyłączę! Ogoonek , Twoje papryczki powaliły mnie na kolana! :idea:
Ja właśnie rozpoczynam mój drugi sezon w hodowli papryczek, wcześniej to był taki przygotowawczy :wink: Nie wszystko się udało, dużo błędów popełniłam, ale na czymś w końcu człowiek się uczy :wink: Moje cayenne rok temu:
http://imageshack.us/photo/my-images/5/cayenne.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/822/cayenne2.jpg/

Gatunki, które zamówiłam i dziś dostałam telefon, że mogę je odebrać ;:oj
1) Explosive Ember
2) Chili Twilight
3) Habanero Red
4) Habanero Orange
Jeśli zbiory będą udane, chętnie się podzielę, szczególnie ta pierwsza jest kusząca :lol:
Mam swój sposób na papryki, podkiełkowuje je w kiełkownicy. Nie wiem, czy to do końca zdrowy sposób dla rośliny, ale kawony wykiełkowały mi z ziemii po tygodniu zamiast dwóch :) Właśnie dzięki temu.
Pozdrawiam, Glebcia
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Właśnie mi wychodzą papryczki cayenne macie jakieś rady jak z nimi postępować? lepiej uprawiać w doniczce czy w gruncie?, mam też szklarnię do dyspozycji.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Miałam Cayene w gruncie , jedno w donicy - u teściów były w szklarni i niestety ale szklarnia najlepiej wyszła :) Krzaki owocowały i stopniowo dojrzewały ,aż do listopada. Moje w gruncie skończyły z marnym skutkiem w połowie września...
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje zdecydowanie lepiej miały się w szklarni, choć i tak spotkała mnie inwazja żarłocznych ślimaków i foliak mi nie pomógł .. :(
Radog zależy, ile papryk planujesz :wink: . Cayenne to bardzo wdzięczna odmiana chili, mało kapryśna. Gdybym dziś planowała tylko kilka krzaczków hodowałabym je w donicach na oknie od strony słonecznej. Moje papryki hodowane w domu miały się lepiej od tych hodowanych w szklarni.

Droga Sandro, jest mi miło, że napisałaś :) Jestem nowa, dlatego nie mogę Ci odpisać prywatnie ani na meila :) Ale na wymiankę chętnie się piszę. Moje okolice to ul. Botaniczna, salon pielęgnacji dla zwierząt, może coś Ci to mówi :)

Dziś dostałam nasionka: piri piri, chili twilight, medusa, explosive ember, habanero yellow i habanero red.
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Wsiałem troszkę ponad 10 nasionek więc pewnie kilka wrzucę do szklarni, kilka do ogrodu i kilka do doniczek.
A jeśli chodzi o nawożenie to mają jakieś specjalne wymagania te papryczki?
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Gleba nie ma problemu :D zaraz ci jakiś inny kontakt do mnie podam w razie czego :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”