Jeszcze raz od początku cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku cz. II

Post »

;:3

Gosiu - ten Durban oczywiście otrzymałam od forumowicza. Przebył daleką drogę do mnie i jest moim oczkiem w głowie. Zimą to chyba pod pierzyną go będę trzymała, żeby mu się jakaś krzywda nie stała. :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Helenko nie tylko hortensje Cię lubią - canny też Cię kochają! Piękne.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno piękne kanny,mój Durman przekwitł...martwię się jak przechować kanny przez zimę...
muszę poczytać dobrze u Janusza jak on przechowuje...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Durman faktycznie niesamowity ;:oj
Ja swoje kany obcinam i razem w doniczkach wsadzam do garażu i o nich zapominam do wiosny. Wiosną dziele i sadzę od nowa :D I tyle... A jak w są w ziemi-to przypuszczam, że trzeba z nimi jak z karpami dalii...
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Piękne kany :) , zwłaszcza ta o kolorowych liściach :D
Moja Mama swojego czasu miała dużo, tych pospolitych z zielonymi liśćmi kwitnącymi na czerwono i z purpurowymi liśćmi kwitnącymi na pomarańczowo, ślicznie wyglądały w grupie.
Bardzo podobają mi się te samosiejki, i te kropeczki i plamki na płatkach kwiatów, rewelacja - takie niespodzianki, to bardzo przyjemne niespodzianki :D :D :D
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

No cudne masz te kanny :D
Ja niestety chyba z nich już zrezygnuję...w tym roku mam tylko 3 i to dlatego, że dostałam kłącza od kolegi...ale poprzednie próby przezimowania sie nie powiodły - tak to jest, jak się ma dwa domy :wink: Zostały w piwnicy na wsi, nie jeździłam tam w zimie i jakaś wilgoć się wdała :(
Spróbuje oczywiście te tegoroczne przechować, ale w ogóle chyba odchodzę od kwiatów, które trzeba wykopywać i wkopywać z powrotem.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Piękne zakupy ;:224 Mi się marzą te śliczne swierki conica ;:108
Durban cudo ,ale nie chowaj go pod poduchę :;230
moja ulubiona jest Stuttgatt ,mam nadzieje ,że go przetrzymam
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż żal, że ten dzień już minął, był taki piękny, słoneczny. Ile ich jeszcze zostało w tym roku? :cry:

Marysiu - pierwszy raz będę przechowywała te kanny zimą i trochę się boję. Nie mam piwnicy, przeznaczyliśmy na ten cel takie pomieszczenie nad tarasem. Bardzo niewygodne z uwagi na utrudniony dostęp. Nic innego nie wymyśliliśmy. Ta sympatia kann będzie szczególnie potrzebna tej zimy. :wink:

Misiu - Janusz to kannowa wyrocznia i skarbnica wiedzy. Pozwoliłam sobie skopiować jego rady odnośnie uprawy i przechowywania kann. W żadnym podręczniku tak szczegółowych instrukcji nie znajdziesz. ;:173

Aniu - garażu nie mogę wykorzystać. Jest ciągle nie ocieplony i zimą temperatura spada poniżej zera :evil: Może jak M zrobi naście kursów na piętro, to przekona się, że ciepły garaż to fajna rzecz. ;:224

Justynko - zawstydziłaś mnie :oops: Ja tu się rozpycham i nadymam pokazując Durbana i inne, a zapomniałam o moich pierwszych, tych zwyczajnych Indicach. Zaraz się poprawię. Mam ich moc. Cały rząd rośnie na granicy z sąsiadem usiłując zasłonić bałagan i wysypisko śmieci, a pozostałe w dwóch grupach.

Ewuś przy Twojej masie przepięknych róż, możesz sobie pozwolić na rezygnację z tych "kłączowych". Faktycznie są bardzo uciążliwe, no i to przechowywanie. szczególnie jak nie ma się warunków. Moje pierwsze Indici przchowywane w kopcu, niestety zgniły. Zobaczymy jak teraz będzie.

Dorotko - przypomniałam sobie, że nie mam pierzyny, a poduszka ortopedyczna, twarda jak ch.....a, też się nie nadaje :? Pozostaje skrzynka z ziemią. ;:173
Mam też Stuttgarta ale jakaś zła siła go złamała (był chudy i baaardzo wysoki) i nie doczekał się uwiecznienia na fotce.

Teraz naprawiam swój błąd. To moje te "zwyczajne kanny.

Piękne i dorodne. Obrazek

Obiecane zdjęcia nowych roślinek.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Mam cichutką nadzieję, że w przyszłym roku pokażą na co je stać.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ja nie mogłam sobie pozwolić na nieogrzewany garaż, bo mam tam podłącze wody :D Miejsca jest nie za wiele, ale musi starczyć, szczególnie że nie mam piwnicy...
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Kany wyglądają imponująco, są naprawdę dorodne :D :D :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hortensje wyglądają imponująco, a tamaryszek kwitnie o tej porze? Dostałam od Lidzi T.francuski mm nadzieję , że zechce u mnie być.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mówię już nawet o ogrzewanym garażu, ale przynajmniej docieplonym. :lol:

Marysiu - nie planowałam kupienia tamaryszka. Kupiłam tylko jednego, bo nic o nim nie wiedziałam. Okazuje się, że są kwitnące wiosną i kwitnące późnym latem.
Właśnie tamaryszek francuski kwitnie późno. Generalnie jednak tamaryszki mogą przemarzać i to mnie martwi. :cry:
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Heleno,piękne te sadzonki, wyglądają na bardzo duże, jakiej wysokości jest tamaryszek
i hortensja Wim's Red..
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Helenko naprawde ładne sadzony przywiozłaś ;:108
Ho ho ale będzie Ci kwitło hortensji za roczek ;:oj ta pierwsza to nawet nie mam pojecia jak wyglada :roll:
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - sadzonki piękne. Hortensje są rozłożyste i mają ok. 60 cm wysokości, Tamaryszek - sporo ponad metr. Jutro sprawdzę, jeśli nałgałam (nieświadomie), to sprostuję.

Dorotko - O hortensji Bulk jak i Wim's Red wiem tyle co przeczytałam. Ta pierwsza jest bliźniaczo podobna do Wim's Red, z tą różnicą, że wybarwia się bardziej na różowo i przebarwiają się jej również liście. Jak będzie - zobaczymy.
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”