Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Zibi czyli nie odstajesz od wiekszości Polaków, którzy walczą z codziennością ...co jeszcze nam zaserwuje Rząd w tym roku... ;:224
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zibi, już lada dzień będę wysiewać pierwsze kwiatki :D , troszeczki się denerwuje, bo zaczynam nowy etap w swoim życiu :roll: dla tego, jeszcze trochę Ciebie pomęczę :D
Czyli tak ...
1. Czy wysiewasz kwiaty do samego odkwaszonego torfu czy coś do niego dodajesz?
2. Kiedy zaczynamy zasilać sadzonki i czym? Mam na stanie Ekolist i Florovit, oczywiście jak trzeba, to dokupię to co konieczne.
3. Czy sadzonki kwiatów pikujemy do takiego samego podłoża, czy innego?
4. Czy po wysianiu przysypujesz warstwą perlitu?

Na razie tyle :;230 , a tak w ogóle pokaż, co teraz robisz/siejesz, bo nie wieże, że nic :uszy
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj dopiero przyjechało jako pierwsze "Legutko"

Obrazek

Więc sianie dopiero się rozpocznie :heja :heja :heja
Jak dotąd do ziemi trafiła tylko lobelia , niestety przez folię nie jest zbyt fotogeniczna :(

Ewuniu :wit Rząd nie zaserwuje nam nic innego niż my sami sobie :wink:

Romaszko :uszy Trzymam kciuki , a teraz kolejno :
Trochę taniej wyszło by dosypując piasku , ale nie mam czasu się z tym bawić.
Siewki powinnaś zasilać nawozem o podwyższonym poziomie fosforu , np. Fertiplant 10-50-20 , będą miały silniejszy system korzeniowy. Takim mocnym nawozem raczej nie wcześniej niż dwa tygodnie po wschodach. Możesz użyć Florowitu w proporcji jak do uprawy hydroponicznej , nawet prawie od razu.
Pikuję do Kekkili , bo jest to wygodne. Sypię do doniczki podłoże , pikuję siewkę i wstawiam do kuwety z wodą. Kekkila wypije ile potrzebuje , z ciemnieje i wtedy przestawiam na stół.
Perlitu nigdy nie stosowałem , nasionka które słabiej kiełkują przykrywam w kuwecie folią lub szybą i raz dziennie wietrzę.
Życzę powodzenia :uszy :uszy :uszy
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Myślałam,że w tych małych torebkach są nasionka dla amatorów a dla obszarników większe opakowania,byłoby ekonomiczniej :roll: Nie produkują w większych?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Produkują , ale ja to taki z tych mniejszych jestem :wink: Rabatówki i warzyw nie produkuję do hurtu tylko na swoje stoiska , no może z wyjątkiem pomidorów :roll: A duże opakowania przekraczają moje zapotrzebowanie.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi a pomidory siejesz do tego samego podłoża co kwiaty?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze siałem do ziemi z piaskiem , ale widząc o ile lepiej sprawuje się Kekkila , praktycznie wszystko łącznie z chryzantemami do niej trafi. Ogólnie jest z nią mniej zachodu , nie zbija się w twardą bryłę , dobrze trzyma wilgoć ... Czego więcej trzeba :roll: Miałem trochę problemów z kwasowością gdy zbyt obficie podlewałem , ale to normalne , wszystko trzeba samemu wypróbować :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo przypomniałeś mi, że muszę kupić kwasomież, bo ja mam taki, z czasów radzieckich :D i nie wiem czy on dobrze pokazuje.

Obrazek Obrazek

I co robiłeś, żeby uregulować pH?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Toż to prawie profesjonalizm :uszy Mnie wystarczył mech lub glony pojawiające się w doniczkach :wink: Do odkwaszania stosowałem kredę. Jest mniej skuteczna od wapna , ale bezpieczna. Wapnem łatwo przedobrzyć :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I co Ty z tą kredą robiłeś? Zibi, sorki, ale mi trzeba jak dziecku, wszystko po poriadku :D wytłumaczyć ;:14

No właśnie, mój M. też stwierdził, że ten kwasomierz jest dobry, on mi go zeszłym latem przyniósł ... wydobył ze swoich skarbów /czytać gratów :D /, był jeszcze w opakowaniu - nówka sztuka ... tylko rocznik stary :;230 To może nie ma sensu kupować inny, lepiej za te kasę nasionek dokupić :wink:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kredę lub wapno ogrodnicze wystarczy rozmieszać z wodą , zrobi się taka biała zawiesina i nią podlać. Z wapnem sprawa jest trudniejsza , bo może ziemię zalkalizować , to znaczy doprowadzić do odczynu zasadowego. Kreda odkwasza tylko do określonego poziomu i nie da się nią przedobrzyć :uszy :uszy :uszy
Jeszcze jedno :roll: Zależy co chcesz uprawiać , może pomyśl o zamówieniu siewek w firmie dystrybucyjnej takiej jak np.GreenPunkt :roll: Wychodzi to drożej , ale jakość siewek jest bardzo dobra i można równolegle prowadzić swoje i kupione siewki. Daje to większą gwarancję sukcesu w początkach uprawy , bo nawet jeśli coś Ci z siewkami nie wyjdzie , to pozostaną te zakupione :uszy :uszy :uszy
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

A w jakich proporcjach zmieszać tę kredę z wodą tak mniej więcej?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna wyjęłaś mi to pytanie z ust, ale już głupią mi było tak molestować Zibi :;230
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

romaszka, w kupie raźniej ;:128 . Mam nadzieję, że Zibi nie straci do nas cierpliwości :wink:. Pogooglowałam trochę i już wiem, że kreda ogrodnicza to kreda 100%, a preparaty kredowo-nawozowo-wapniowe mają domieszki wapnia i stosuje się je na kilka tygodni przed uprawami. Więc trzeba zrobić tak jak Zibi radzi - czysta kreda do podlewania. Tylko prosiłybyśmy Zibi o te proporcje z grubsza.... ;:196 .
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:223 oj żeby wszystko zapamiętać ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”