Tytoń ozdobny(Nicotiana)
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tytoń ozdobny
Lucyno mój post powyżej
Zależy na kiedy chcesz kwitnące egzemplarze.

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
adamanna ---- ślimaki są wszędzie
od lat z nimi walczę :)w zeszłym roku " zjadły " 3 kg granulatu
zjadały pączki Dalii wysokich na 120 cm.
asta6265----- chciałabym mieć kwitnące sadzonki nawet w maju
zrobię tak jak radzisz
jutro je wysieje 

asta6265----- chciałabym mieć kwitnące sadzonki nawet w maju

- asta6265
Babciu
Na ślimaki mam jedną skuteczną radę, a mianowicie skorupki od jajek. Trzeba trochę tych skorupek uzbierać, ale skoro granulat nie pomaga to skorupki je skutecznie zniechęcą.
U mnie te cholery upodobały sobie rabatę z hostami i obżerały liście funkii doprowadzając mnie do szału. Wytoczyłam im wojnę domową
Cała rodzina zaangażowana była w zbieranie skorupek.
Zrobiłam im barierę skorupową, która okazała się trafnym sposobem na pozbycie się ślimaków. Zrobiłam sobie dzień obserwacji i się udało.
Ślimaki chcąc się dostać do host musiały pokonać skorupkowy mur. Jak się okazało, nie do przejścia. Wchodząc na skorupki raniły sobie swoje obślizgłe ciało i natychmiast się wycofywały.
Od tamtej pory nie wiem nie wiem co to ślimaki w ogrodzie
Jedna rada - takie skurupki trzeba dobrze wypłukać, bo inaczej będą cuchnąć i jak takie śmierdzące dasz na rabatę to zanim dotrą ślimaki, zlecą się wszystkie okoliczne koty i Ci przeorają grządkę
Proszę nie zaśmiecajmy wszystkich tematów tymi zwierzątkami, niech nam się nie rozchodzą po całym forum.(wystarczy, że mamy je w ogrodach)
Ślimaki mają swoje wątki i na nie można się powołać wstawiając link, dziękuję. /Iwona Ślimaki to nasz wielki problem
Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
Na ślimaki mam jedną skuteczną radę, a mianowicie skorupki od jajek. Trzeba trochę tych skorupek uzbierać, ale skoro granulat nie pomaga to skorupki je skutecznie zniechęcą.
U mnie te cholery upodobały sobie rabatę z hostami i obżerały liście funkii doprowadzając mnie do szału. Wytoczyłam im wojnę domową

Zrobiłam im barierę skorupową, która okazała się trafnym sposobem na pozbycie się ślimaków. Zrobiłam sobie dzień obserwacji i się udało.
Ślimaki chcąc się dostać do host musiały pokonać skorupkowy mur. Jak się okazało, nie do przejścia. Wchodząc na skorupki raniły sobie swoje obślizgłe ciało i natychmiast się wycofywały.
Od tamtej pory nie wiem nie wiem co to ślimaki w ogrodzie

Jedna rada - takie skurupki trzeba dobrze wypłukać, bo inaczej będą cuchnąć i jak takie śmierdzące dasz na rabatę to zanim dotrą ślimaki, zlecą się wszystkie okoliczne koty i Ci przeorają grządkę

Proszę nie zaśmiecajmy wszystkich tematów tymi zwierzątkami, niech nam się nie rozchodzą po całym forum.(wystarczy, że mamy je w ogrodach)
Ślimaki mają swoje wątki i na nie można się powołać wstawiając link, dziękuję. /Iwona Ślimaki to nasz wielki problem
Ślimaki luzytańskie - ślimaki nagie, wyjątkowo groźne dla upraw
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Wczoraj też posiałam tytoń oskrzydlony, ale tylko kilka nasionek. Co miesiąc będę po kilka dosiewać.
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
W jakim celu będziesz dosiewać? Przecież tytoń oskrzydlony kwitnie non-stop cały sezon. Wystarczy mu usuwać przekwitnięte kwiaty.
W ubiegłym roku posiałam w połowie kwietnia i zakwitł dopiero w sierpniu. Chcę w pewnych miejscach w ogródku mieć je już w maju/czerwcu kwitnące(po tulipanach), a w niektórych dopiero w sierpniu jak przekwitną mi inne kwiatki.
Moje tytonie wykiełkowały 

-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Nawet bez usuwania kwitnie do przymrozkówstapeliowaty pisze:W jakim celu będziesz dosiewać? Przecież tytoń oskrzydlony kwitnie non-stop cały sezon. Wystarczy mu usuwać przekwitnięte kwiaty.
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Mam w ogródku roslinkę, którą przy pierwszej identyfikacji - na podstawie kwiatów, klimatu i ekspansywności - uznałam za tytoń ozdobny.
Oglądam teraz Wasze posty i widzę różnice w pokroju - u Was pojedynczy, u mnie - zdecydowanie "krzaczkowaty". Kwiaty dosłownie identyczne, jasnoniebieskie. Klimat bardzo słoneczny, bardzo suchy - i jakoś toto rośnie bez specjalnych zabiegów.
Czy to jakaś krzaczkowata odmiana tytoniu czy jakaś inna roślina? (Jaka?)
Oglądam teraz Wasze posty i widzę różnice w pokroju - u Was pojedynczy, u mnie - zdecydowanie "krzaczkowaty". Kwiaty dosłownie identyczne, jasnoniebieskie. Klimat bardzo słoneczny, bardzo suchy - i jakoś toto rośnie bez specjalnych zabiegów.
Czy to jakaś krzaczkowata odmiana tytoniu czy jakaś inna roślina? (Jaka?)
Kraj migdałów i oliwek.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sonia nie masz fotki?
- asta6265
Tytoń nie występuje w kolorze jasnoniebieskim. Dlatego fotka by się przydała.SoniaR pisze: Kwiaty dosłownie identyczne, jasnoniebieskie
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 50p
Hmmmmm... Na pewno nie występuje niebieski?
http://www.swallowtailgardenseeds.com/a ... tiana.html
"AN09172
PERFUME MIX
Nicotiana Seeds
An aromatic blend of 7 colors; bright rose, red, deep purple, blue, lime, antique lime and white."
odmiana "Perfume blue"
http://summerhillseeds.com/bmz_cache/e/ ... 36x240.jpg
Zrobię fotkę w dzień jak wypożyczę od Mojego lepszy aparat.
Wstawię prędko!
http://www.swallowtailgardenseeds.com/a ... tiana.html
"AN09172
PERFUME MIX
Nicotiana Seeds
An aromatic blend of 7 colors; bright rose, red, deep purple, blue, lime, antique lime and white."
odmiana "Perfume blue"
http://summerhillseeds.com/bmz_cache/e/ ... 36x240.jpg
Zrobię fotkę w dzień jak wypożyczę od Mojego lepszy aparat.
Wstawię prędko!

Kraj migdałów i oliwek.
- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Dla mnie tytoń ze zdjęcia ma kolor bardziej różowo-fioletowy niż niebieski
Może to co masz w ogrodzie to Browalia? Niektóre browalie mają kwiaty dość podobne do tytoniu (w końcu ta sama rodzina) i kwitną na kolor ze zdjęcia. Tylko nie wiem jak z "inwazyjnością" 

-
- 50p
Ja tam widzę niebieski, z domieszką fioletu ale wciąż niebieski 
Browalia amerykańska jest na pewno za malutka (30-45cm),
browalia speciosa... może to ona, ale czytam na jednej ze stron - "w razie suszy wymaga podlewania" u nas susze przez ponad pół roku, a krzaczorki żyją...
Postaram się jutro wrzucić zdjęcia.

Browalia amerykańska jest na pewno za malutka (30-45cm),
browalia speciosa... może to ona, ale czytam na jednej ze stron - "w razie suszy wymaga podlewania" u nas susze przez ponad pół roku, a krzaczorki żyją...
Postaram się jutro wrzucić zdjęcia.

Kraj migdałów i oliwek.