Ogród w lasku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w lasku

Post »

Anusiu, masz 100% rację. Tylko jak coś zobaczę i mi się spodoba - muszę mieć. Typowe zachowanie impulsywno-kompulsywne. Potem dopiero zaczynam się zastanawiać co z tym zrobić. Np. aktualnie czeka u mnie na posadzenie 6 powojników ... od wiosny :oops: ... Czekają, aż im znajdę miejscówkę ...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anusiu piękna wycieczka, wspaniałe wakacje, a ogród jak z obrazka. ;:138
Z pewnością podczas Twojej nieobecności pojawiły się jakieś chwasty, ale trawnik nic, a nic nie ucierpiał. ;:108
Miło Cię zobaczyć na zdjęciu. :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Asiu (asia2)! te powojniki możesz posadzić u mnie :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, Asiu, właśnie- możesz się zawsze z innymi podzielić :;230 Ja i druga Ania chętnie skożystamy z Twojego braku miejsca! :twisted:

Tajko, dziękuję bardzo. ;:168 Chwastów było tyle, że nawet w to uwierzyć nie mogłam... :roll:

Jak już pisałam wcześniej, miałam kolejny wyjazd- tym razem w Tatry. Cóż tu dużo mówić.. To najpiękniejsze miejsce w Polsce, każdemu polecam wycieczkę po górach. Chociaż może nie tak "zachłannie" jak my to robiliśmy. :;230 11 godzin chodzenia wykończyłoby każdego, a co dopiero mnie, która rzadko chodzi po TAKICH górach! Jest tam też niebezpiecznie, na niektórych szlakach- trzeba się bardzo pilnować. Ale warto przeżyć dreszczyk adrenaliny dla zobaczenia tych najwyższych naszych gór. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ścieżki w nieskończoność... ;:219 ;:219 ;:219
Obrazek

Resztę zdjęć zamieszczę w innym wątku (Spacerkiem po Tatrach)- nie chcę robić tak częstych Off- Topów :oops:

Udało się nam nawet "zabrać" jednego z górskich wrzosów. Jutro zamieszczę jego zdjęcie- jest dorodny i naprawdę śliczny.

W ogrodzie planujemy kilka zmian, które odmienią całość, mam nadzieję na lepsze.
Ale o tym już wkrótce napiszę.. (na razie sama nie wiem co gdzie jak :;230 )
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

Teraz już o niczym innym, tylko o ogrodzie.
Należałoby wreszcie ruszyć się z jakąś ciekawszą "robotą"- mam tutaj na myśli ścieżki, lub ładniejsze wykroje rabat. Może przez to całość będzie wyglądała atrakcyniej :roll:
Ścieżkę i tak zaczniemy dopiero wiosną, ale rabaty możemy już teraz zmieniać. Na razie potrzebny mi tylko dobry pomysł..

Casanova to niezastąpiona róża.. Żadna inna nie ma chyba tak ogromnych (!!!) kwiatów i nie wygląda tak efektownie jak ona. Tylko jedna rzecz. Jest większa ode mnie, a ja mała nie jestem! Nie wiem dlaczego tak wybujała strasznie.. Może to sprawa przycinania?
Obrazek

Obrazek

Różowa rabatówka, już łapie chorobę...
Obrazek

Obrazek Obrazek

Paco Rabanne, kiedy jeszcze kwitła
Obrazek
Ogród w lasku
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No to wreszcie dowiedzieliśmy się jak wygląda nasza forumowa Konwalia. ;:138 Poza tym ? mnie też powojniki chorują. Obstawiam, że w moim wypadku nie odpowiada im gleba (albicji pomogło, jak ją wykopałem i podsypałem dobrą ziemią po czym wkopałem ponownie ? z powojnikami pewnie będę musiał zrobić to samo). Ale co się u Ciebie dzieje? Tak czy siak inne rośliny nadrabiają to z nawiązką ? chociażby przepiękne wilce.

Pozdrawiam!
LOKI
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Ładnie,pięknie a nawet bardzo :!:
Tatry pokazałaś w całej krasie ale moją uwagę przyciągneła orzechówka,bardzo rzadki ptak :!:
Gratulacje,
Sławek
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

Oooo Loctus już wrócił! ;:138 Dało się odczuć Twoją nieobecność na forum, dlatego tym bardziej wszyscy się pewnie cieszą, że już jesteś. :roll: Clematisa sama sobie zniszczyłam- podczas wyrywania z niego dwumetrowego chwastu... Zrozum, nieziemsko się wtedy wkurzyłam.. Mogło by z niego nic nie pozostać właściwie, więc się cieszę :twisted:

Sławku, nareszcie mnie odwiedziłeś! ;:138 ;:180
Teraz znam nazwę tego ptaka, niezły był z niego gagatek! Pozował pozował... "Co, nie ma jedzenia? Oooo, to spadam! Nic nie ma za darmo!" :;230 Ale cóż, za późno, udało mi się go sfotografować.
Ogród w lasku
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Mi też wszystko zaczyna brać choroba niektóre kwiaty pryskam, a niektórych już się nie opłaca
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, u mnie Casanova tez dosyć wysoka choc mam ją od wiosny - ona chyba tak ma :uszy ja staram się ciąć nad pełnym lisciem, poniżej kwiatow, wtedy powinna się lepiej rozkrzewiać. Można też poniżej posadzić obwódkę z bylin lub inną różę..ja właśnie myślĘ nad towarzystwem dla mojej ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Dziękuję za ciepłe słowa. ;:196

Co do powojnika ? no tak... To potrafi wkurzyć jak się samemu sobie coś poniszczy... Mnie się tak parę razy już zdarzyło to i owo sobie połamać i zawsze byłem na siebie strasznie wściekły...

Wracając jeszcze do Tatr ? jakoś nigdy nie przypadły mi do gustu. Za dużo w nich turystów. Ja zasadniczo jak jadę w góry, to robię to po to, by uciec od cywilizacji, zgiełku, ludzi i pobyć sobie trochę sam na sam z naturą...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Z sentymentem popatrzyłam na Twoje zdjęcia z Tatr (te z nad Morza Śródziemnego też oczywiście są piękne), ja w zeszłym roku tez sporo po nich wędrowałam, ale w tym roku raczej mi się nie uda. A wielka szkoda! Casanovę też miałam, niestety zimy nie przeżyła. Rosła faktycznie dość duża. Natomiast wielkoscią kwiatów przebija ją Scented Memory. Ta róża ma największe kwiaty jakie widziałam.
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich odwiedzających :wit

Nareszcie postanowiłam ruszyć w ogrodzie z jakąś "większą" robotą, to znaczy z wcześniejszymi założeniami, planem...
Postanowiłam powiększyć trochę jedną z rabat, a przy okazji nadać jej ciekawy kształt. Oczywiście wszystko będzie dokładnie widoczne dopirero po skończeniu, bo potrzebna jest do tego nawierzchnia. Ale chciałabym bardzo, abyście mi doradzili co mogę tam jeszcze posadzić... Może znacie jakieś niskie i małowymagające rośliny, które by pasowały do takiej kompozycji? ;:131

Ten rysunek oczywiście nie oddaje tej rabaty w dobry sposób, to tylko taki "zarys ogólny". To co już jest oddzieliłam falowaną linią (w rzeczywistości też taka była), jedynie róża Grand Mogul była posadzona w trawie, czyli nie wchodziłą w skład rabaty. Ale tera wszystko będzie połączone Chodzi mi też o to, żeby nie wymyślać skomplikowanych wzorów, bo później ciężko jest skość trawę, a nawet dojechać kosiarką do niektórych miejsc. W tym przypadku nie powinno być chyba kłopotu. Dodałam też podpisy poszczególnych roślin, tak aby zademonstrować Wam mniej więcej mój plan. ;:131

Obrazek

Jak widać na zakończenie rabaty chcę posadzić zawciąg, jakoś szczególnie mi się ten pomysł spodobał. Może będzie to wyglądało efektownie... Za nimi wiosenne: tulipany i sasanki. Nie wiem co mogłoby być posadzone w samym środku "oka". Zapewne to będzie róża, ale jeszcze się zastanowię.

Robota się już zaczęła, później postaram się dodać jakieś zdjęcia ze stanu aktualnego.

Pozdrawiam!
Ogród w lasku
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p

Post »

Powyższy rysunek może być nieczytelny (z powodu mojego braku umiejętności artystycznych.... :roll: ), dlatego zamieszczę zdjęie "jak to było przed chaosem" :D

Obrazek

...i plan w nieco innej postaci :)
Kratka oznacza korę, krórą posypiemy oczka, a biały żwirek będzie "odcięciem" od oczek, tak, aby był widoczny ten falowany kształt. Przez to całość nabierze atrakcyjności. Ale musimy posadzić tam dosyć niskie rośliny, żeby całość była widoczna i nie ZAROSŁA!!! ;:108

Obrazek
Ogród w lasku
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Jest ładnie, a będzie - jeszcze ładniej... ;:138 Podobają mi się takie grupy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”