Witam się pierwszy raz w tym wątku

. Już w zeszłym roku miałam sporo roślinek na balkonie: pomidorki (7 krzaków- 3 odmiany z czego jedna tak wysoka, że wiązałam je do sznurków na pranie), zioła (bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, melisa, macierzanka i inne), fasolki i trochę kwiatów.
W tym roku chcę poszaleć i zasiać: pietruszkę naciową, buraki na listki, różne sałaty na listki (chociaż mam też jedną głowiastą), rukolę, cykorię, endywię, paprykę dzwonek i chili, cukinię (przynajmniej jeden krzaczek), koper, rzodkiewkę, lawendę, bazylię cytrynową, marchewkę okrągłą i 4 odmiany pomidorów. Mięty przywiezione "ze wsi" (polna i pieprzowa) mają stałe miejsce w moim domu, więc na pewno tez będą, niech tylko wstaną po zimowaniu!
8 marca posiałam już pomidory (żółty karłowaty, karłowatą maskotkę, takie "lepsze" od teściowej z zeszłego roku i "wsiowe" malinowe bawole serca, nie wiem do końca co to za odmiana ale jest przesmaczna.) Z pomidorami bawole serca jest szansa, że się nie uda na balkonie, ale mam przygotowane trzy bardzo duże donice i cóż - mnóstwo chęci

. W naturalnym habitacie były hodowane w prowizorycznej szklarni, miały wysokość ok 170cm. Żeby było śmieszniej - na razie wzeszły tylko te "wsiowe" :P.
Posiałam też bazylię cytrynową, lawendę, rzodkiewkę i papryki. Reszta czeka, aż kurier przyniesie wyszukane doniczki

.
aga74 - mam pytanie - jak robisz ten tunel? Możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda?
Mam takie zwykłe długie skrzynki balkonowe i do jednej wsadziłam już nasiona rzodkiewki (w zeszłym roku to była uprawa katastrofa, wysiałam dopiero pod koniec maja tak strasznie gęsto że wielokrotne pikowanie nie pomagało :P. No i potem wyrosły piękne liście i zero korzenia... w tym roku będę mądrzejsza).
Pisałyście tez o okrągłej marchewce
Pariser Markt, zakupiłam taką ale pisze na niej że wysiewać dopiero w maju - ale moge wcześniej w domu pod folią sporzywczą czy normalnie na balkonie pod tym tunelem, który nie wiem jak skonstruować?
I jeszcze jedno -
rzodkiewka i
marchewka wyrosną w takich standardowych skrzynkach balkonowych przeładowanych ziemią?

Wiem, że są trochę niskie, ale jakoś na razie nie widziałam dobrej alternatywy (bo je mogę powiesić na poręczy, a zależy mi na miejscu).