Ogród warzywny na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród warzywny na balkonie

Post »

Esmeraldo właśnie o takiej sałacie myślałam :D. A cebulki to dobry pomysł :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paula, u mnie szwagierka miała w donicy na balkonie takie małe okrągłe marcheweczki - pariser markt. Są słodkie i chrupkie, dzieciaki je uwielbiały! Bo rzodkiewki, pomimo, iż też okrągłe - nie przypadły dzieciom do gustu, ale za to ta marchewka była super!

A jeżeli chodzi o formę, to mnie podoba się pomysł z jedną dużą skrzynią, dzieci mogłby swobodnie się przy niej poruszać, byłoby więcej miejsca :)

Możesz im np. do dekoracji dosiać nagietki, szybko rosną, ładnie kwitną, przyciągną uwagę na pewno :) Szkoda tylko, że nie pachną...
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Mam tą okrągłą marchewke :D. Parapet dzieciaki mają na całą długość ściany :D. Jest miejsce żeby cudów nastawiać :D
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Dziękuję wam za inspirację z tą okrągłą marcheweczką! kupiłam ją po raz pierwszy w tym roku na działkę, ale może się odważę wysiać toto na próbę na balkonie? Byłam mało entuzjastyczna wobec upraz skrzynkowych od czasu jak mężowi się rzodkiewka nie udała - tzn. wyszła raczej "liściowa", a nie korzeniowa. :roll:
Pozdrawiam, Ilona
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo rzodkiewka (marchew zresztą też) nie lubi zbyt bogatej ziemi - a taka jest taka kupna do skrzynek ;:131 . Jak jest za dużo azotu, to wszystkie rośliny idą w liście, a tu chodzi nam o korzenie. Ta z Biedronki nawet dla pomidorów była za bogata ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

jode22 pisze:Bo rzodkiewka (marchew zresztą też) nie lubi zbyt bogatej ziemi - a taka jest taka kupna do skrzynek ;:131 . (...)
Dlatego ja ziemię dla roślin mieszam z torfem odkwaszonym. Tak 1:1. Kupiłam dla roślin nawozy i dopiero jak "wykończą" ten w ziemi dostaną "papu". Część wsadzanych do torfu już dostaje nawóz od pewnego czasu.
Też mnie kuszą w doniczce okrągłe marchewki. Ale chyba poczekam i do gruntu posieję dopiero.
aga74
50p
50p
Od: 7 lut 2012, o 20:44

Post »

Moja okrągła marchewka już wzeszła w skrzyneczce ale w tunelu .
Wysiałam też tydzień temu do ziemi ale na tą jeszcze tochę czasu zanim się pokaże.

W tamtym roku miałam normalną marchewkę i też urosła ale była wysiana do dużej i wysokiej donicy.
Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Ja co roku na tarasie pod oknem kuchennym mam kompozycję z pomidorów , bazylii nagietków oraz innych ziół ,a nawet oberżyny -zachęcam to bardzo smaczne i do tego naprawdę ładne :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Witam się pierwszy raz w tym wątku :). Już w zeszłym roku miałam sporo roślinek na balkonie: pomidorki (7 krzaków- 3 odmiany z czego jedna tak wysoka, że wiązałam je do sznurków na pranie), zioła (bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, melisa, macierzanka i inne), fasolki i trochę kwiatów.

W tym roku chcę poszaleć i zasiać: pietruszkę naciową, buraki na listki, różne sałaty na listki (chociaż mam też jedną głowiastą), rukolę, cykorię, endywię, paprykę dzwonek i chili, cukinię (przynajmniej jeden krzaczek), koper, rzodkiewkę, lawendę, bazylię cytrynową, marchewkę okrągłą i 4 odmiany pomidorów. Mięty przywiezione "ze wsi" (polna i pieprzowa) mają stałe miejsce w moim domu, więc na pewno tez będą, niech tylko wstaną po zimowaniu!

8 marca posiałam już pomidory (żółty karłowaty, karłowatą maskotkę, takie "lepsze" od teściowej z zeszłego roku i "wsiowe" malinowe bawole serca, nie wiem do końca co to za odmiana ale jest przesmaczna.) Z pomidorami bawole serca jest szansa, że się nie uda na balkonie, ale mam przygotowane trzy bardzo duże donice i cóż - mnóstwo chęci :). W naturalnym habitacie były hodowane w prowizorycznej szklarni, miały wysokość ok 170cm. Żeby było śmieszniej - na razie wzeszły tylko te "wsiowe" :P.
Posiałam też bazylię cytrynową, lawendę, rzodkiewkę i papryki. Reszta czeka, aż kurier przyniesie wyszukane doniczki :).

aga74 - mam pytanie - jak robisz ten tunel? Możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda?
Mam takie zwykłe długie skrzynki balkonowe i do jednej wsadziłam już nasiona rzodkiewki (w zeszłym roku to była uprawa katastrofa, wysiałam dopiero pod koniec maja tak strasznie gęsto że wielokrotne pikowanie nie pomagało :P. No i potem wyrosły piękne liście i zero korzenia... w tym roku będę mądrzejsza).

Pisałyście tez o okrągłej marchewce Pariser Markt, zakupiłam taką ale pisze na niej że wysiewać dopiero w maju - ale moge wcześniej w domu pod folią sporzywczą czy normalnie na balkonie pod tym tunelem, który nie wiem jak skonstruować? :)

I jeszcze jedno - rzodkiewka i marchewka wyrosną w takich standardowych skrzynkach balkonowych przeładowanych ziemią? :) Wiem, że są trochę niskie, ale jakoś na razie nie widziałam dobrej alternatywy (bo je mogę powiesić na poręczy, a zależy mi na miejscu).
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
aga74
50p
50p

Post »

linnenn Jeśli chodzi o tunel to mam niski zrobiony z rurek PVC montowanych w uchwyty
do drewnianej skrzyni zbitej z desek . Na to naciągnięta jest folia i mężuś dorobił
mi drzwiczki z obu stron ściągane na zawiasach.
Tunel jest niski i w czerwcu lub lipcu ściągam folię , bo pomidory ją zaczynają przerastać.
Jest to dobry sposób na szybkie podpędzenie rozsad lub wczesnej rzodkiewki , marchewki ,szpinaku itp.

Niestety nie mam zdjęć.

-- 12 mar 2014, o 18:55 --

Marchewkę mam wczesną okrągłą (wysiew od marca) z Nohel Garden.
Mam ją pierwszy raz i część wysiałam w skrzynkę w tunelu , a ręsztę na grządkę
pod włókninę .
Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p

Post »

aga74 - dzięki za porady :). Przemyślałam sprawę i chyba wybiorę się jutro do OBI po jakies materiały. Mogłabym zrobić półokrągły stelaż z drutu i nakryć go folią :). Powinno dać radę!
Moje storczyki!
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Ja kupiłam taką miniszklarnię na balkon: konstrukcja z rurek i siatkowe półki, na to naciągnięta folia zapinana z przodu na suwaki, też kombinowałam jak upchnąć wszystko na balkonie i doszłam do wniosku że to będzie ok.
Może później zdejmę folię i przełożę dolną półkę na górę, żeby mieć 4 poziomy.
http://images65.fotosik.pl/752/9d53d88c19326840.jpg
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
aga74
50p
50p

Post »

Też taką miałam folia wytrzymała dwa sezony i na trzeci popękała od słońca.
Trzeba uważać , bo potrafi przy wietrze się przewrócić.
Najlepiej dobrze obciążyć na dole albo postawić przy ścianie.
Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p

Post »

Ja taką zamówiłam w poniedziałek i niecierpliwie teraz wyczekuję kuriera :D. Myślałam o niej już w zeszłym roku, ale w lipcu już nie było sensu.
Moje storczyki!
Led-Lux
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 10:36

Post »

Znajoma miała taka folię i o dziwo nie pękła pod wpływem słońca,z tym ze nie ma balkonu centralnie na południe wiec tez może dlatego. Generalnie jest to dobry zakup.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”