Besia
Używam podłoża do wysiewu warzyw pH.5,5 -6,5.W trakcie produkcji rozsady nie zasilam, gdyż nawóz +mała ilość światła doprowadzi do wybiegania roślin.Uważaj na termin pakowania podłoża . (Ja w tym roku wysiałem pomidory bez sprawdzenia daty, ziemia była zagrzybiona i rośliny odchorowały trzy tygodnie.Siewki po wzejściu potrzebują światła i niskiej temperatury.)
Faworyt pisze:Jeny30
Osobiście bardziej wolę Exhibition od Globo, jest bardziej soczysta. Sieję ją ok. 20 lutego do skrzyneczek i trzymam w domu w widnym miejscu( lubi wybiegać). Przez ok. tydzień przed wsadzeniem do gruntu hartuje ją. Produkcja rozsady trwa ok. 2 miesięcy. Do gruntu wysadzam ją po 20 kwietnia. Po ok. 2 tygodniach od przyjęcia się rozsady, pierwszy raz zasilam ją saletra wapniową( bardzo korzystnie reaguje na ten nawóz). Stosuje 3-4 zasilania do czasu szybszego wzrostu główek i to wystarczy, dalej poradzi sobie sama, jeżeli nie chcesz mieć ogromnych główek.
I rzecz najważniejsza, jeśli wygrasz wojnę z chwastami możesz spodziewać się dużych plonów.
U mnie praktycznie nie choruje a i szkodniki się jej nie imają.
Powodzenia w uprawie.
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To moja pierwsza cebula, jak dostanę nasionka Exhibition to posieję pół na pół i porównam, która fajniejsza.
Pozdrawiam, Ania
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
A ja, czy sadziłem,czy siałem-jednako mi śmietka zeżarła! Teraz sadzę duże cebule, takie co mają w środku dwie trzy cebulki. W rezultacie mam szczypior, a śmietka zjada zawsze tylko jedną cebulę. Reszta zostaje dla mnie. A że cebula trójkątna? Czy to ma wpływ na smak?
Faworyt pisze:Jeny30
Po ok. 2 tygodniach od przyjęcia się rozsady, pierwszy raz zasilam ją saletra wapniową( bardzo korzystnie reaguje na ten nawóz). Stosuje 3-4 zasilania do czasu szybszego wzrostu główek i to wystarczy, dalej poradzi sobie sama, jeżeli nie chcesz mieć ogromnych główek.
No i teraz się tak zastanawiam, czy to zasilanie saletrą wapniową to 0,5% dolistnie robię, czy podlewam- to jakie stężenie? A jaki odstęp czasowy między tymi zasilaniami?
Pozdrawiam, Ania
Jeny30:
Pierwsze 2-3 zasilania robię saletrą wapniową granulowaną, o składzie
N-15, Cao-28 ,posypowo-rzędowo ,Co 10-14 dni. Następne 2-3 zabiegi są dolistne saletrą wapniowo-magnezową co ok. 14 dni, i to jej u mnie musi wystarczyć.
Faworyt to ja jeszcze dopytam. "Posypowo-rzędowo" tzn. że sypiesz tak na tą rosnącą w ziemi cebulkę, czy tak obok, czy jak? Wytłumacz proszę o tak bom ciemna jeszcze.
Pozdrawiam, Ania
Jeny30:
Nie wyginam kręgosłupa,bo ostatnio i tak daje mi do wiwatu . Dając pod każdą cebulkę na początku po kilka ziaren nawozu idę i na wysokości cebul staram się aby nawóz zbyt nie uciekał na boki i nie pozostawał na szczypiorze.A kwestia żeby zbyt dużo nie sypnąć to wierzę że szybko dojdziesz do wprawy,to naprawdę nic trudnego.
Aniu:
Kręgosłup to Ty oszczędzaj, bo to skarb. A zapomniałem Ci jeszcze powiedzieć, że gdybyś pryskała dolistnie to ustaw sobie dyszę opryskiwacza na minimum, żeby Ci opryskiwał tzw. mgiełką.
Wtedy nawóz dokładnie przylegnie Ci, do szczypioru.
Faworyt
Piszesz nawóz mineralny , mam pytanie który konkretnie ? Podobnie z Florovitem , jakie ma mieć NPK ?
Florovitów i innych dolistnych jest bardzo dużo , który wybrać nie jest łatwo .
Beatko:
Więc tak.Florovitu używam uniwersalnego w sężeniu od 0,3%do 1% w zależności od wielkości roślin.Kupuję taki bo mi się sprawdził i w innych warzywach.A nawóz mineralny to moim skromnym zdaniem wybieram Azofoskę ,bo jest najmniej uboga w chlorki ,których to cebulowo- czosnkowe nie lubią.
Faworyt
Dziękuję za odpowiedź . Sadziłam zawsze cebulę z dymki , w tym roku spróbuję z rozsady . Oglądałam już nasiona w sklepach , są na razie tylko resztówki z poprzedniego sezonu . Poczytałm już trochę o cebuli i wiem , że nasiona muszą być jak najświeższe . Mam dość mały warzywnik i cebulę sadzę tylko na bieżące spożycie , mam oczywiście posadzony szczypiorek , siedmiolatkę i dodatkowo na szczypior sadzę szalotkę /u mnie na wsi nazywaną rodzinną/ . Chciałabym posadzić dwa rodzaje cebuli żółtą i czerwoną , myślałm o Suprze i Karmen i o zrobieniu rozsady , a nie o siewie do do gruntu . Sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie . Mam dość kiepskie warunki w domu do hodowania rozsad , robię je w domu ,ale trzymam na parapecie w pracy . Najlepszy cyrk jest z pomidorami .
Faworyt ja od lat zasilam suszonym obornikiem-na zwilżoną glebę między roślinki suszonym obornikiem i jakoś mi główki dorastają normalnie.Też mam 5 klasę ziemi.Musiałbyś zobaczyć warzywa mojej teściowej-sieje zawsze ostatnia w okolicy ale na jesieni to szczęka mi opada-ma takie dorodne-fakt,że w oborze stoją producentki dobra ogrodniczego.Tym obornikiem nawozi co roku inną kwaterę.Czosnek,selery,pory,buraki i cebulę ma zawsze ładniejsze niż działkowcy którzy sypią sztuczne nawozy.