Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
petro90 - Dzięki twoim wskazowkom moglam sie wczoraj cieszyc udanym zbiorem. jeszcze raz Dzięki ;)
Witam. Grzybki juz sobei rosna ale widze ze pojawila mi sie zielona plesn
usuwam na bierzaco ale jest tego coraz wiecej. co moge zrobic czyms spryskac? pomocy

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lut 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dołożę się jeszcze w kwestii torfu.Otóż, w tych małych zestawach jakie widzę nieraz w tesco itp.fakt ten torf musi być przygotowany,przynajmniej "oczyszczony".W tym na masówę można znależć ,nawet jak ja wczoraj kawałki ziemi takiej gliny martwicy,kawałki drzewa,ba! nawet muszelki i fragmenty kości.Firmy wydobywają taki torf i mieląc chyba jednocześnie dodają wapno .Wątpię,żeby cokolwiek więcej dorzucili-koszty. I na pewno torfu nie parują sterylizują,czy odkażają ,na pewno.
A co do zielonej pleśni,za dużo wody dałeś...szczerze- raczej nic już nie zrobisz.Poczytaj wcześniej w 1 części tematu na ten temat.
A co do zielonej pleśni,za dużo wody dałeś...szczerze- raczej nic już nie zrobisz.Poczytaj wcześniej w 1 części tematu na ten temat.
aha1111 - jeżeli tej zielonej pleśni nie jest za wiele to można poratować się sterylnym usunięciem zainfekowanej strefy ( tam gdzie jest zielona pleśń +1 cm dobrej ziemi z każdej strony) , ja osobiście się tym sposobem próbowałem ratować i o dziwo efekt był dosyć zadowalający .
witam. Petro90 tak robie , ale wlasnie tej plesni jest coraz wiecej. Usuwam sterylnie dosc duzy obszar, teraz nawet kilka centymetrow i sterylna ziemia (czyli taka ktora byla w piekarniku) zasypuje ale niestety pojawia sie ona w nowych miejscach , walcze o drugi rzut na moment obecny mam gdzies z 0.5 kg zdrowych pieczarek ale jeszcze je trzymam zeby podrosly bo mozna z nich bedzie wyciagnac wiecej za dwa - trzy dni powinien byc zbior. Nie wiem czy pozniej nie usunac calej warstwy zainfekowanej ziemi nalozyc nowa i spobowac dalej?Co myslisz Petro90?pozdrawiam 

aha1111 - jeżeli faktycznie inwazyjność zielonej pleśni u ciebie jest aż tak duża to szanse niestety są marne na poprawę sytuacji , nawet jeżeli wymienisz całą okrywę to i tak muszki przyniosą nowe zarodniki tejże pleśni . Ale próbuj może akurat to rozwiązanie uratuje twoją hodowlę .
- beiot
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 kwie 2013, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
petro90, dzięki za radę. Uważałem, że zestaw od hodowcy jest gotowy do użycia tak jak piszą. Niestety zonk
Przy okazji kiedy najlepiej zacząć hodowlę? Wiosna, latem, czy jesienią lub zimą?

Przy okazji kiedy najlepiej zacząć hodowlę? Wiosna, latem, czy jesienią lub zimą?
Pozdrawiamy beiot i bena
http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
beiot - według mnie najlepszymi miesiącami na uprawę/hodowlę pieczarki w warunkach amatorskich są miesiące od października aż do marca włącznie . W późniejszym terminie niestety jest inwazja muszek które potrafią pozbawić nas całych zbiorów a przy okazji doprowadzić hodowce do załamania
.
denis991 - gratuluje zbioru i czekam na kolejną relacje , smacznego

denis991 - gratuluje zbioru i czekam na kolejną relacje , smacznego

ja wlasnie dzis zebralam pieczarki drugi rzut 950 gram takze jak na troszke chora ziemie chyba nie najgorzej, zaraz ide sciagac okrywe i jutro wysypie nowa ziemie zobaczymy, nic do stracenia nie mam ;)
ja wczoraj drugi zbiór pieczarki brazowej sprezentowłam sąsiace
Bardzo się ucieszyła. Białe pięknie wyrastają tez drugi raz.

Witam wszystkich
Dziś zaczynam przygodę z pieczarkami,Zakupiłam grzybnię fazy 3 i tam jest napisane że muszę tylko zwilżyc to co w kartonie a potem przykryc załączonym torfem jednak wszędzie czytam o tym przykrywaniu gazetą itd i teraz nie wiem co mam zrobic czy od razu zasypac czy przykładac tę gazetę?
Proszę bardziej doświadczonych o podpowiedź.
Dziś zaczynam przygodę z pieczarkami,Zakupiłam grzybnię fazy 3 i tam jest napisane że muszę tylko zwilżyc to co w kartonie a potem przykryc załączonym torfem jednak wszędzie czytam o tym przykrywaniu gazetą itd i teraz nie wiem co mam zrobic czy od razu zasypac czy przykładac tę gazetę?
Proszę bardziej doświadczonych o podpowiedź.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 lut 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolego trochę wysiłku ciut chęci,chyba ,że czytać nie umiesz co Ci napisali.Tu na forum prawie wsio jest a nie to w necie np; http://grzybyhobby.pl/index.php?option= ... &Itemid=87 .
Tak ja mam problemy z czytaniem ale Ty za to nie bo jak poznac po moim tekście że nie jestem kolegą tylko koleżanką jak już coś a zapytaŁAM bo się w tym wszystkim już pomieszaŁAM a właśnie po to jest forum żeby pytac.
Po pierwsze : Witaj rybusie na forum ^^
A po drugie : Jeżeli jest to faza trzecia z widocznie przerośniętym podłożem grzybnią ( biało/szare strzępki na całej powierzchni ) to zalecał bym wyparzyć okrywę a po ostudzeniu nałożyć ją niezwłocznie warstwą 4/5cm (najłatwiej sprawdzić wtykając w okrywę środkowy palec, okrywa ma sięgać załamania na środkowym palcu ) . Jeżeli jest to kostka nie przerośnięta to proszę nałożyć gazety (nie te kolorowe tylko typową gazetę np "wyborczą" ) i delikatnie nawilżyć ją , tak nawilżone gazety spowodują rozrost grzybni na powierzchni kostki (20/25 stopni C przez 10 do 14 dni) .
Po trzecie : komarwojnicz10 jeżeli takie pytania cię irytują to nikt Cię nie zmusza byś cokolwiek odpisywał .. wyrozumiałości dla początkujących
A po drugie : Jeżeli jest to faza trzecia z widocznie przerośniętym podłożem grzybnią ( biało/szare strzępki na całej powierzchni ) to zalecał bym wyparzyć okrywę a po ostudzeniu nałożyć ją niezwłocznie warstwą 4/5cm (najłatwiej sprawdzić wtykając w okrywę środkowy palec, okrywa ma sięgać załamania na środkowym palcu ) . Jeżeli jest to kostka nie przerośnięta to proszę nałożyć gazety (nie te kolorowe tylko typową gazetę np "wyborczą" ) i delikatnie nawilżyć ją , tak nawilżone gazety spowodują rozrost grzybni na powierzchni kostki (20/25 stopni C przez 10 do 14 dni) .
Po trzecie : komarwojnicz10 jeżeli takie pytania cię irytują to nikt Cię nie zmusza byś cokolwiek odpisywał .. wyrozumiałości dla początkujących