Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2013, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2

Post »

petro90 - Dzięki twoim wskazowkom moglam sie wczoraj cieszyc udanym zbiorem. jeszcze raz Dzięki ;)
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam. Grzybki juz sobei rosna ale widze ze pojawila mi sie zielona plesn :( usuwam na bierzaco ale jest tego coraz wiecej. co moge zrobic czyms spryskac? pomocy
komarwojnicz10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2011, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dołożę się jeszcze w kwestii torfu.Otóż, w tych małych zestawach jakie widzę nieraz w tesco itp.fakt ten torf musi być przygotowany,przynajmniej "oczyszczony".W tym na masówę można znależć ,nawet jak ja wczoraj kawałki ziemi takiej gliny martwicy,kawałki drzewa,ba! nawet muszelki i fragmenty kości.Firmy wydobywają taki torf i mieląc chyba jednocześnie dodają wapno .Wątpię,żeby cokolwiek więcej dorzucili-koszty. I na pewno torfu nie parują sterylizują,czy odkażają ,na pewno.
A co do zielonej pleśni,za dużo wody dałeś...szczerze- raczej nic już nie zrobisz.Poczytaj wcześniej w 1 części tematu na ten temat.
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p
Od: 9 wrz 2012, o 16:21

Post »

aha1111 - jeżeli tej zielonej pleśni nie jest za wiele to można poratować się sterylnym usunięciem zainfekowanej strefy ( tam gdzie jest zielona pleśń +1 cm dobrej ziemi z każdej strony) , ja osobiście się tym sposobem próbowałem ratować i o dziwo efekt był dosyć zadowalający .
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

witam. Petro90 tak robie , ale wlasnie tej plesni jest coraz wiecej. Usuwam sterylnie dosc duzy obszar, teraz nawet kilka centymetrow i sterylna ziemia (czyli taka ktora byla w piekarniku) zasypuje ale niestety pojawia sie ona w nowych miejscach , walcze o drugi rzut na moment obecny mam gdzies z 0.5 kg zdrowych pieczarek ale jeszcze je trzymam zeby podrosly bo mozna z nich bedzie wyciagnac wiecej za dwa - trzy dni powinien byc zbior. Nie wiem czy pozniej nie usunac calej warstwy zainfekowanej ziemi nalozyc nowa i spobowac dalej?Co myslisz Petro90?pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

aha1111 - jeżeli faktycznie inwazyjność zielonej pleśni u ciebie jest aż tak duża to szanse niestety są marne na poprawę sytuacji , nawet jeżeli wymienisz całą okrywę to i tak muszki przyniosą nowe zarodniki tejże pleśni . Ale próbuj może akurat to rozwiązanie uratuje twoją hodowlę .
Awatar użytkownika
beiot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2013, o 20:29
Kontakt:

Post »

petro90, dzięki za radę. Uważałem, że zestaw od hodowcy jest gotowy do użycia tak jak piszą. Niestety zonk :wink:
Przy okazji kiedy najlepiej zacząć hodowlę? Wiosna, latem, czy jesienią lub zimą?
Pozdrawiamy beiot i bena

http://www.wyrobydomowe.blox.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
denis991
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2013, o 15:43

Post »

To i ja się pochwalę pierwszym zbiorem :D
Moje dwie skrzynki można było oglądać we wcześniejszych postach :)
A to efekt :
Obrazek

Ciekawe jak będzie dalej :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

beiot - według mnie najlepszymi miesiącami na uprawę/hodowlę pieczarki w warunkach amatorskich są miesiące od października aż do marca włącznie . W późniejszym terminie niestety jest inwazja muszek które potrafią pozbawić nas całych zbiorów a przy okazji doprowadzić hodowce do załamania :? .

denis991 - gratuluje zbioru i czekam na kolejną relacje , smacznego :uszy
aha1111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ja wlasnie dzis zebralam pieczarki drugi rzut 950 gram takze jak na troszke chora ziemie chyba nie najgorzej, zaraz ide sciagac okrywe i jutro wysypie nowa ziemie zobaczymy, nic do stracenia nie mam ;)
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57

Post »

ja wczoraj drugi zbiór pieczarki brazowej sprezentowłam sąsiace :D Bardzo się ucieszyła. Białe pięknie wyrastają tez drugi raz.
rybusie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 16:17

Post »

Witam wszystkich
Dziś zaczynam przygodę z pieczarkami,Zakupiłam grzybnię fazy 3 i tam jest napisane że muszę tylko zwilżyc to co w kartonie a potem przykryc załączonym torfem jednak wszędzie czytam o tym przykrywaniu gazetą itd i teraz nie wiem co mam zrobic czy od razu zasypac czy przykładac tę gazetę?
Proszę bardziej doświadczonych o podpowiedź. :oops:
komarwojnicz10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 lut 2011, o 08:15

Post »

Kolego trochę wysiłku ciut chęci,chyba ,że czytać nie umiesz co Ci napisali.Tu na forum prawie wsio jest a nie to w necie np; http://grzybyhobby.pl/index.php?option= ... &Itemid=87 .
rybusie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 16:17

Post »

Tak ja mam problemy z czytaniem ale Ty za to nie bo jak poznac po moim tekście że nie jestem kolegą tylko koleżanką jak już coś a zapytaŁAM bo się w tym wszystkim już pomieszaŁAM a właśnie po to jest forum żeby pytac.
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p

Post »

Po pierwsze : Witaj rybusie na forum ^^

A po drugie : Jeżeli jest to faza trzecia z widocznie przerośniętym podłożem grzybnią ( biało/szare strzępki na całej powierzchni ) to zalecał bym wyparzyć okrywę a po ostudzeniu nałożyć ją niezwłocznie warstwą 4/5cm (najłatwiej sprawdzić wtykając w okrywę środkowy palec, okrywa ma sięgać załamania na środkowym palcu ) . Jeżeli jest to kostka nie przerośnięta to proszę nałożyć gazety (nie te kolorowe tylko typową gazetę np "wyborczą" ) i delikatnie nawilżyć ją , tak nawilżone gazety spowodują rozrost grzybni na powierzchni kostki (20/25 stopni C przez 10 do 14 dni) .

Po trzecie : komarwojnicz10 jeżeli takie pytania cię irytują to nikt Cię nie zmusza byś cokolwiek odpisywał .. wyrozumiałości dla początkujących :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”