Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi w głowie... i na parapetach;) - cz.II

Post »

;:3
Justynko cieszę się, że wszystkie roślinki dotarły całe, trochę się niepokoiłam czy pobyt na poczcie im nie zaszkodził, niech rosną zdrowo. :D
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arlet serdeczne dzięki ;:180 ,cudownie przedstawiłaś, myślałam że to te same.
Ja mam tricolor, teraz już wiem na pewno. Zapamiętam różnicę. ;:196
Pelargonia
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a hoja exotica?? czym się różni od dwóch pozostałych??
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witam :wit
Sama radość popatrzeć na Twoje kwitnące roślinki a multiflora zrobiła na mnie duże wrażenie ;:333
Ciekawa budowa i kolor kwiatów-super ;:108
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

MMaryla - bardzo lubię wiosnę. Ta "burza" pąków, młodych liści i korzonków mnie oszałamia. Jestem nią wręcz zachwycona :D Kwiaty domowe też kochają wiosnę. Ten czas jest dla roślin wspaniałą chwilą, łapią słońce "garściami" i rosną ;)

Fligranowa- moja multiflora tez kuleje, nie pozbyłam się czarnych plam z liści. Młode rosną ładne, dziś była podlana roztworem z bioseptu (wyciąg z grejpfruta), mam nadzieję, że ją to wzmocni ;) Ale kwitnie na 3 baldachimach, kwitłaby na 4, ale było mycie okien i po chwilowym przestawieniu, zrzuciła kwiaty. Za to kolejne pączki rosną :tan

Arlet- Masz rację, to h.variegata jest.
Hmm... a ja myślałam, że tricolor i jako taką ją kupiłam. Miałam w głowie taki podział:
1) h. tricolor - zielona część zewnętrzne obramowanie listka, środek różowy (przekształacjający się z czasem w kremowy kolor),
2) też h. tricolor- biało - różowa obwódka liścia, środek zielony,
3) h. carnosa variegata - białe obrzeże (bez różowego odcienia) liścia, środek liścia - zielony.
Hmm...nie tylko ja tak myślałam.
To nadal szukam h. tricolor, koleżanki dla h. variegaty ;)
Fotka ze zbliżeniem będzie, jak tylko w słońcu uda mi się ją zrobić.

Marwes/Marku- Masz totalną rację. Mimo przejściowej niepogody, wykorzystałam czas na działeczce na malowane słupków do wysokich kwiatów i czyszczenie parapetów dla roślin, które wywożę po świętach "na wakacje". Na pewno w pierwszej turze, pojadą masdevallie, bo już im za ciepło jest w mieszkaniu.
Tylko, czy zdążę parapet pomalować ;:224

Celinko- serdecznie dziękuję. Multiflora już kwitnie i pachnie. Lacunosa również pachnie, katleja też popołudniu - też. Pozostaje mi, wkładać nos i rozkooszawać się aromatami...wiosny :D

Anik, Arlet- Widzicie...ile Osób podobnie jak ja myśli. Cieszę się, że Wyjaśniłaś tę różnicę.

Aga111-
Masz rację, to h.Variegata jest. szukam dla niej koleżanki - h.tricolor. Może uda mi się ją upolować.

Fishkomp- roślinki pięknie się przyjęły. Fittonia ma maleńką doniczkę i stoi na półeczce, jakieś pół metra od okna. Filodendron dostał drabinkę, czekam na jego korzonki. Myślę, że ładnie się przyjmie i będzie rósł w siłę. Dziękuję jeszcze raz za paczuszkę.

Iwona1968- fajnie czasami popełniać błędy... Są mili Forumowicze, Którzy Potrafią pięknie wszystko wytłumaczyć i to się ceni ;:108

Pelargonia-
a jest taka hoja? Dla mnie bardzo podobną do h. tricolor jest h.australis lisa, jedynie kształt liści nieco inny ma. Kolory bardzo podobne :)

Arkadius- dziękuję w imieniu h.multiflory. Polecam tą hoję. Jest prosta w uprawie i prawie cały czas kwitnie. U mnie jedynie zimą wytwarzała pączki, które opadały, ze wzgl. na brak odpowiedniej ilości światła.

Dziś u mnie za oknem zima... a na parapetach wiosna. Najpierw kwitnące i w pąkach hoje. Multiflora:

Obrazek

Lacunosa:

Obrazek

Bella, na razie w pąkach:

Obrazek

Zakwitł pierwszy skrętnik, WRESZCIE... oto Silvia

Obrazek

I szalejące pąkami i kwiatami, moje 3 falenopsisy, na zdjęciu jest około 70 pąków i kilka rozwijających się kwiatów. Ale to dopiero początek ich kwitnienia :tan

Obrazek

Na miłe, wiosenne popołudnie, zostawiam dla Was, jedno zdjęcie, pachnącego wiosennym lasem, bukietu pełnego pierwiosnków i kaczeńcy:

Obrazek

Miłego oglądania ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

I nacieszyłam hojkowe oczka multiflorką;).
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

;:oj ;:oj ;:oj ałe pókow na storczykach,jak rozkwitną ałe widok będzie ;:138
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Wszystkie kwiaty u Ciebie, przepiękne. Ja zaś zachwycam się kwitnącą multiflorą, ma takie niespotykane kwiaty ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
monia77
100p
100p
Od: 15 paź 2011, o 10:32

Post »

Ale u Ciebie kolorowo sie zrobiło i skrętniczek ładniutki ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jak moja multiflora miała brzydkie liście, to jej wszystkie oberwałam :lol: Przez chwilę straszyła gołą łodygą, ale teraz ma zieloniutkie, błyszczące listeczka :tan ale po co mówić o chorobach, jeżeli w koło tyle cudownie kwitnących kwiatów ;:oj
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

Oj faktycznie falki szaleją 70 pąków ;:138 Ale będzie widok jak zakwitną ;:224 ;:224
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

uff ;:oj aż miło oglądać tak kolorowo i niebanalnie ;:196 Multiflora niezmiennie mnie zachwyca, mam kilka hoi, ale ona ... jest wyjątkowa! i skrętniki też kocham! Nie będę wymieniać tych cudów po kolei, ale ... :shock: storczyki obrodziły wspaniale, miło przebywać w takim kolorowym towarzystwie, gratuluję ;:3
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Justuś pięknie będzie jak rozwinąć sie pączki na storczykach ;:108
Hoje też cudne, a skrętniczek rewelacja ;:138
U mnie do kwitnienia zabiera się mój pierwszy skrętnik - biały, już nie mogę się doczekać ;:65
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Filigranowa- ona ma śliczne kwiaty...wyróżniające się kształtem ;:108 Zapach też raczej niepodobny do innych hoji.

Oksi- juz jest piękny widok, ale na pełne kwitnienie musimy poczekać.

Mmaryla- polecam ją. Ta hoja należy do najłatwiejszych w uprawie. Uwielbia słońce i ciepło. Wystarczy pamiętać o częstym podlewaniu, wtedy kwitnie nieprzerwanie.

Monia77- dziękuję ;)

Heliofitko/Iwonko- pamiętam Twoją "gołą" multiflorkę. To był niezapomniany widok ;:224
Niestety moja ma łodygi też w plamy eh...Za to młode listki są zdrowe. Latem zdrową część rośliny spróbuję jeszcze raz naszczepić.

Kasiuta74- na takie obfite kwitnienia storczyków trzeba sobie "zapracować". Opieka kilkumiesięczna dała taki efekt.

Sylvi- dziękuję. Lubię gęste rośliny o pięknych liściach. A kwitnienia nawet pojedyncze cieszą i to jak ;)

Niunia1981- dziękuję w imieniu roślinek.
U mnie jest całe mnóstwo skrętnikowych pąków. Ale, nie wiem, czy zdążą zakwitnąć zanim je wywiozę do budynku na działkę. Planuję to wywożenie tuż po świętach... Wszystko zależy od pogody.

Dla miłych Gości pozostawiam dwa zdjęcia storczykowe, Philadelphia rozkwitła i biały falenopsis:

Obrazek

Obrazek

A teraz zmykam... wynosić setkę doniczek z mojego pokoju, bo...jutro mycie okna mnie czeka ;) Chciałam mieć kolekcję, to mam dodatkową pracę ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Piękne kwitnienia, wiosna u Ciebie na całego. ;:138
Zablokowany