MMaryla - bardzo lubię wiosnę. Ta "burza" pąków, młodych liści i korzonków mnie oszałamia. Jestem nią wręcz zachwycona

Kwiaty domowe też kochają wiosnę. Ten czas jest dla roślin wspaniałą chwilą, łapią słońce "garściami" i rosną ;)
Fligranowa- moja multiflora tez kuleje, nie pozbyłam się czarnych plam z liści. Młode rosną ładne, dziś była podlana roztworem z bioseptu (wyciąg z grejpfruta), mam nadzieję, że ją to wzmocni ;) Ale kwitnie na 3 baldachimach, kwitłaby na 4, ale było mycie okien i po chwilowym przestawieniu, zrzuciła kwiaty. Za to kolejne pączki rosną
Arlet- Masz rację, to h.variegata jest.
Hmm... a ja myślałam, że tricolor i jako taką ją kupiłam. Miałam w głowie taki podział:
1) h. tricolor - zielona część zewnętrzne obramowanie listka, środek różowy (przekształacjający się z czasem w kremowy kolor),
2) też h. tricolor- biało - różowa obwódka liścia, środek zielony,
3) h. carnosa variegata - białe obrzeże (bez różowego odcienia) liścia, środek liścia - zielony.
Hmm...nie tylko ja tak myślałam.
To nadal szukam h. tricolor, koleżanki dla h. variegaty ;)
Fotka ze zbliżeniem będzie, jak tylko w słońcu uda mi się ją zrobić.
Marwes/Marku- Masz totalną rację. Mimo przejściowej niepogody, wykorzystałam czas na działeczce na malowane słupków do wysokich kwiatów i czyszczenie parapetów dla roślin, które wywożę po świętach "na wakacje". Na pewno w pierwszej turze, pojadą masdevallie, bo już im za ciepło jest w mieszkaniu.
Tylko, czy zdążę parapet pomalować
Celinko- serdecznie dziękuję. Multiflora już kwitnie i pachnie. Lacunosa również pachnie, katleja też popołudniu - też. Pozostaje mi, wkładać nos i rozkooszawać się aromatami...wiosny
Anik, Arlet- Widzicie...ile Osób podobnie jak ja myśli. Cieszę się, że Wyjaśniłaś tę różnicę.
Aga111- Masz rację, to h.Variegata jest. szukam dla niej koleżanki - h.tricolor. Może uda mi się ją upolować.
Fishkomp- roślinki pięknie się przyjęły. Fittonia ma maleńką doniczkę i stoi na półeczce, jakieś pół metra od okna. Filodendron dostał drabinkę, czekam na jego korzonki. Myślę, że ładnie się przyjmie i będzie rósł w siłę. Dziękuję jeszcze raz za paczuszkę.
Iwona1968- fajnie czasami popełniać błędy... Są mili Forumowicze, Którzy Potrafią pięknie wszystko wytłumaczyć i to się ceni
Pelargonia- a jest taka hoja? Dla mnie bardzo podobną do h. tricolor jest h.australis lisa, jedynie kształt liści nieco inny ma. Kolory bardzo podobne
Arkadius- dziękuję w imieniu h.multiflory. Polecam tą hoję. Jest prosta w uprawie i prawie cały czas kwitnie. U mnie jedynie zimą wytwarzała pączki, które opadały, ze wzgl. na brak odpowiedniej ilości światła.
Dziś u mnie za oknem zima... a na parapetach wiosna. Najpierw kwitnące i w pąkach hoje. Multiflora:
Lacunosa:
Bella, na razie w pąkach:
Zakwitł pierwszy skrętnik, WRESZCIE... oto
Silvia
I szalejące pąkami i kwiatami, moje 3 falenopsisy, na zdjęciu jest około 70 pąków i kilka rozwijających się kwiatów. Ale to dopiero początek ich kwitnienia
Na miłe, wiosenne popołudnie, zostawiam dla Was, jedno zdjęcie, pachnącego wiosennym lasem, bukietu pełnego pierwiosnków i kaczeńcy:
Miłego oglądania ;)