Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3
Sylwana85, nasiona Melonowej powinny być w każdym sklepie nasienniczym. Nie będzie więc problemu z zakupem.
-
- 100p
- Od: 22 sty 2012, o 17:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja miałam Big Maxa, dynia ,jak dynia mnie smakowała . Tylko moja nie była taka jak na zdjęciu. Urosła taka płaska i żebrowana. Na '' dynię w occie '' to trochę za szybko się rozgotowuje . Muszę wypróbować inny przepis.sylwana85 pisze:Kupilam dziś nasiona dyni olbrzymiej Big Max tak pisze na opakowaniu, rosnie do 15 kg, czy ktor moze mial ta odmiane, jakie jest jej przeznaczenie, smak? Na opakowaniu pisz tylko że dobra na dynie halloween
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki dziewczyny
już znalazłam kilka odmian dyni, na sklepach www.
wieczorkiem pozamawiam, i następnej zimy będę degustowała i oceniała smaki 

-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
AniaD, tak się zastanawiam, jeśli kojarzysz pestki dyni z Evergreenu, one chyba są właśnie z bezłupinowej odmiany? Są takie inne- duże, ciemne i w smaku z charakterem 

Alembik, zdolność do kiełkowania, jeśli o to chodzi, nasiona dyń zachowują ok. 8-10 lat. Oczywiście zależy to też od warunków przechowywania.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BRZOSKWINKA, tykwy krzyżują się tylko z tykwami. A dynia ozdobna też należy do pepo 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
patasko, bardzo Ci dziękuję. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
A ja właśnie wcinam na obiad zeszłoroczną Marinę. Przechowywana w pokoju na parapecie nad kaloryferem i jest super. Jeszcze tylko jedna Hokkaido mi została
.

To super, ponieważ mam zachowane trochę nasion dyni bambino, którą wyhodowałem w lesie, tak więc niepokrzyżowane. Mam też trochę nasion cukinii i tu ciekawi mnie pewna sprawa.aria pisze:Alembik, zdolność do kiełkowania, jeśli o to chodzi, nasiona dyń zachowują ok. 8-10 lat. Oczywiście zależy to też od warunków przechowywania.
Czy jeśli posieję kilka nasion cukinii i one powtórzą cechy poprzedniej rośliny. To jeśli zostały zebrane z jednego owocu, to wszystkie nasiona będą miały takie same cechy? Chodzi mi o to, że w takim wypadku, jeśli byłbym zadowolony z nasion to mógłbym na drugi rok siać te które bym zostawił z lat ubiegłych. A te kilka krzaków służyło by do sprawdzania co z tego wyrośnie ;)
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Ja swoje dynie zapylam ręcznie i mam 100% pewności że powtórzą cechy
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Nasiona zebrane z jednego owocu można siać do konsumpcji. Aby uzyskać pełnowartościowe nasiona, które można potem wielokrotnie wysiewać, należy skrzyżować 4 osobniki tej samej odmiany dyni minimum. Chodzi o zachowanie wystarczającej ilości genów aby odmiana się nie "wyrodziła" i w dalszych pokoleniach zachowała swoje cechy.
Mi chodzi najbardziej o zachowanie tej samej odmiany ;)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A z kąd masz pewność ,że jakiś bączek Cię nie uprzedził?tomek-warszawa pisze:Ja swoje dynie zapylam ręcznie i mam 100% pewności że powtórzą cechy

Ja w tamtym roku mialam dynie piżmową butternut i Giant Atlantic....starałam się zapylać ręcznie ,ale nie wiem ,czy nie było "wpadki" przy pracy i czy jakiś robaczek mnie nie uprzedził. Zakładam ,więc ,że dynie z tych nasion będą z wolnego zapylania...tylko co z tego wyjdzie?

Asia
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Mam taka pewność . Jak widzę że kwiaty mają się otworzyć to je nakrywam torebką foliową jak się otworzą zdejmuje torebkę i je zapylam. Tak też robiłem z melonem uprawianym w szklarni odmiana oliwin i zawsze tak zapylałem i co roku zachowywały cechy rodzicielskie. Oczywiście w to się można bawić jak się tylko parę roślin uprawia a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
A po zapyleniu nie trzeba czekać aż kwiat się zwinie i zwiędnie?