Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Sylwana85, nasiona Melonowej powinny być w każdym sklepie nasienniczym. Nie będzie więc problemu z zakupem.
Dancysia
100p
100p
Od: 22 sty 2012, o 17:35

Post »

sylwana85 pisze:Kupilam dziś nasiona dyni olbrzymiej Big Max tak pisze na opakowaniu, rosnie do 15 kg, czy ktor moze mial ta odmiane, jakie jest jej przeznaczenie, smak? Na opakowaniu pisz tylko że dobra na dynie halloween :D
Ja miałam Big Maxa, dynia ,jak dynia mnie smakowała . Tylko moja nie była taka jak na zdjęciu. Urosła taka płaska i żebrowana. Na '' dynię w occie '' to trochę za szybko się rozgotowuje . Muszę wypróbować inny przepis.
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki dziewczyny :) już znalazłam kilka odmian dyni, na sklepach www. :) wieczorkiem pozamawiam, i następnej zimy będę degustowała i oceniała smaki :)
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

AniaD, tak się zastanawiam, jeśli kojarzysz pestki dyni z Evergreenu, one chyba są właśnie z bezłupinowej odmiany? Są takie inne- duże, ciemne i w smaku z charakterem :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alembik, zdolność do kiełkowania, jeśli o to chodzi, nasiona dyń zachowują ok. 8-10 lat. Oczywiście zależy to też od warunków przechowywania.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

BRZOSKWINKA, tykwy krzyżują się tylko z tykwami. A dynia ozdobna też należy do pepo :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

patasko, bardzo Ci dziękuję. ;:180
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

A ja właśnie wcinam na obiad zeszłoroczną Marinę. Przechowywana w pokoju na parapecie nad kaloryferem i jest super. Jeszcze tylko jedna Hokkaido mi została :( .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Alembik

Post »

aria pisze:Alembik, zdolność do kiełkowania, jeśli o to chodzi, nasiona dyń zachowują ok. 8-10 lat. Oczywiście zależy to też od warunków przechowywania.
To super, ponieważ mam zachowane trochę nasion dyni bambino, którą wyhodowałem w lesie, tak więc niepokrzyżowane. Mam też trochę nasion cukinii i tu ciekawi mnie pewna sprawa.
Czy jeśli posieję kilka nasion cukinii i one powtórzą cechy poprzedniej rośliny. To jeśli zostały zebrane z jednego owocu, to wszystkie nasiona będą miały takie same cechy? Chodzi mi o to, że w takim wypadku, jeśli byłbym zadowolony z nasion to mógłbym na drugi rok siać te które bym zostawił z lat ubiegłych. A te kilka krzaków służyło by do sprawdzania co z tego wyrośnie ;)
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja swoje dynie zapylam ręcznie i mam 100% pewności że powtórzą cechy
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nasiona zebrane z jednego owocu można siać do konsumpcji. Aby uzyskać pełnowartościowe nasiona, które można potem wielokrotnie wysiewać, należy skrzyżować 4 osobniki tej samej odmiany dyni minimum. Chodzi o zachowanie wystarczającej ilości genów aby odmiana się nie "wyrodziła" i w dalszych pokoleniach zachowała swoje cechy.
Alembik

Post »

Mi chodzi najbardziej o zachowanie tej samej odmiany ;)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

tomek-warszawa pisze:Ja swoje dynie zapylam ręcznie i mam 100% pewności że powtórzą cechy
A z kąd masz pewność ,że jakiś bączek Cię nie uprzedził? ;:224
Ja w tamtym roku mialam dynie piżmową butternut i Giant Atlantic....starałam się zapylać ręcznie ,ale nie wiem ,czy nie było "wpadki" przy pracy i czy jakiś robaczek mnie nie uprzedził. Zakładam ,więc ,że dynie z tych nasion będą z wolnego zapylania...tylko co z tego wyjdzie? :wink:
Asia
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Mam taka pewność . Jak widzę że kwiaty mają się otworzyć to je nakrywam torebką foliową jak się otworzą zdejmuje torebkę i je zapylam. Tak też robiłem z melonem uprawianym w szklarni odmiana oliwin i zawsze tak zapylałem i co roku zachowywały cechy rodzicielskie. Oczywiście w to się można bawić jak się tylko parę roślin uprawia a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Alembik

Post »

A po zapyleniu nie trzeba czekać aż kwiat się zwinie i zwiędnie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”