Temat prób uprawy Imbiru przeszedł na kulinaria ...

i bardzo dobrze bo zimą częściej przychodzą mi do głowy różne pomysły na gotowanie.
damapi Danusiu czytam,ze Jacek już Cie uświadomił a pytać to nie wstyd i zawsze można.
JacekP widzę,że jesteś znawcą nie tylko kuchni ale medycyny naturalnej też.
Faktycznie picie herbaty z imbirem to nie tylko rozkosz podniebienia ale i spora dawka zdrowia.
Herbata z imbiru
Parę plasterków pokrojonego drobno świeżego imbiru zalać szklanką wrzącej wody, przykryć na parę minut. Kiedy herbatka trochę przestygnie dodać 1 łyżeczkę miodu i parę kawałków mandarynki lub pomarańczy. Herbatę pić ciepłą, ale nie gorącą. Doskonała w czasie przeziębienia, na stany reumatyczne, uodparnia organizm.
Wystarczy pić jedną szklankę dziennie przez okres 6 tygodni. Po kilku miesiącach powtórzyć kurację i można nie obawiać się przeziębień i bólów reumatycznych.
Przy stosowaniu Imbiru w kuchni zauważyłem pewną prawidłowość. Gdy robię napoje , w których zależy mi na orzeźwiającym smaku dodaję go na samym końcu. Do potraw w których chcę aby pozostawał gdzieś z tyłu ? dodaję go na początku lub w trakcie gotowania.
Mam wypróbowany przepis do przyprawiania tłustych ryb słodkowodnych które ?trącą? mułem a ja tego nie znoszę.
Robię z kilku składników taką ala "omastę"
Potrzebne są :
1 łyżka zmiażdżonego czosnku i imbiru,
po 0,5 łyżeczki zmielonego kminku, pieprzu zielonego i kurkumy.
Wymieszać z odrobiną soli, 2 łyżkami oleju i sokiem z 1 cytryny.
Rybkę smarujemy z każdej strony i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Pieczemy w folii.
tade k Tadziu nie ważne jak i z czym ten imbir - najważniejszy jest efekt.
Zerknij do mojego wątku str 39 (Apteka ...) tam jest kilka przepisów z użyciem imbiru.