Moja działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka

Post »

Lidko..także wprowadziłam paprocie na swoją działkę ponieważ zawsze mi się podobały. Niestety te najpospolitsze odmiany, a takie tylko mam..strasznie się rozrastają. :wink: Widzę że ty masz także inne odmiany, czy one podobnie takie plenne. :?:
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Mi już chodzi od dawna a na wiosnę go zrealizuję i oprócz paproci posadzę tam hosty:)mam tylko taki zwykłą paprocie takie jak twoje ale bardzo je lubię a do tej pory nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić :D
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jurku spotkałam się ze słonecznikiem ogórkolistnym, ale niestety nasion nie udało mi się dotychczas dostać. Szukam też słoneczników bylinowych np.wierzbolistnego H.salicifolius, olbrzymiego H.giganteus czy dziesięciopłatkowego H.decapetalus.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Porządnie prowadzony paprociowy zakątek, spróbuję zrobić podobny, może też z kamieniami. Lidko, ja mam jakieś słoneczniczki, ale nie znam na razie ich nazw, zidentyfikuję i w końcu nauczę się je rozróżniać
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Z bylinowych mam tylko bulwiasty.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku znajdź tylko cienisty kawałek ogrodu, najlepiej pod drzewami. U mnie paprocie rosną pod jabłonią. Większość paproci to nasze rodzime i niestety mocno rozrastające się. Z tych ogrodowych mam dopiero trzy: języcznik zwyczajny- Phyllitis scolopendrum i wietlicę japońską-Athyrium nipponicum 'Metallicum' i podrzeń żebrowiec-Blechnum spicant. Dotychczas jakoś nie miałam szczęścia kupić nic więcej.

Zeniu wiem jak one się rozrastają. Wiosną zawsze walczę z odrostami i mnóstwo ich wyrzucam na kompost.

Aniu myślę, że paprocie będą się pięknie komponować z hostami, oby tylko ich nie zagłuszyły.

Irminko cieszę się, że Ci się podoba. Ciekawa jestem, jak Ty swój urządzisz.

Jurku bulwiasty też u mnie rośnie pod płotem. A czy nasiona ogórkolistnego widziałeś już kiedyś w sprzedaży :?: . Zerknij tutaj http://poradnikogrodniczy.pl/slonecznik.php

-- Śr, 11 sty 2012, 19:43 --

Dziś kilka moich lilii. Nazw niestety nie znam, bo cebule kupowałam na targowisku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku kupowałem w LM.Są też na Allegro.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja przejrzałam ofertę lilii z PNOS Ożarów i zainteresowałam się trąbkowymi i azjatyckimi karłowymi. Może coś kupię.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25

Post »

W tym roku zdobyłem słonecznik wierzbolistny i zobaczę na wiosnę co z tego wyrośnie.
Miałem kiedyś właśnie taki słonecznik wysoki ze trzy metry ,ale jak się zaczął panoszyć w ogródku ,no niestety choć nie jestem zwolennikiem wyrzucania, ale tego musiałem się pozbyć.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słoneczniki to ulubione kwiaty Mojej małżonki.Co roku je sieje i co roku staram się szukać czegoś nowego.W 2011 był to właśnie ogórkolistny i doniczkowy Sunspot.Z Og wzeszły tylko dwa.Na szczęście ich ilość nie przeszła w jakość.Potężne krzaczyszka dwumetrowej wielkości wymagające podpór. na nich kilkadziesiąt kwiatów, które kwitły aż do listopada.Żałuję, ze nie zebrałem nasion, ale kupię je bez problemu.Ten doniczkowy posiałem do gruntu.Wzbudzał zachwyt wszystkich ,którzy go oglądali.Wysokość jego nie przekraczał metra, ale kwiaty były wielkości talerza.Polecam.Jak będę kupował nasiona pomyślę także o Tobie.

Bardzo zainteresowałaś Mnie tymi słonecznikami bylinowymi.Dopisałem je do listy chciejstw.Można je kupić na All.Wierzbolistnego sprzedawał nawet jesienią na FO Adrian89.Jak coś wypatrzę dam znać.Zamówiłem już trochę roślin, a wsród nich także słoneczniczek szorstki
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

milutki zakątek a jak się rozrośnie to dopiero będzie widok
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu oj wyrośnie pewnie niezły olbrzym. Mam nadzieję, że przedstawisz nam latem zdjęcia tej "roślinki".

Jurku będę bardzo wdzięczna, jeśli pomyślisz o mnie przy kupowaniu nasion. Odwdzięczę się, bo mam kilkadziesiąt nasion słonecznika pełnego wyrastającego do ok.150cm. Widziałam to cudo kwitnące w zeszłym roku u mojej dobrej znajomej z działek i oczywiście wyprosiłam trochę nasion. Ona miała je prosto z Bułgarii. Trochę dałam mojej młodszej córce, bo też jest fanką słoneczników, a resztą podzielę się z Tobą. Mam nadzieję, że zakwitną i spodobają się Twojej żonie.
Piszesz, że zamówiłeś słoneczniczka szorstkiego, czy to ten o pełnych kwiatach odmiany Goldgrunherz?

Zosiu dziękuję za odwiedziny i słowa uznania. A czy Ty masz jakieś paprocie?
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No, no no taki zakątek z paprociami wspaniała sprawa :) Pięknie się u Ciebie prezentują :)
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten słoneczniczek nazywa się Heliopsis Scabra i raczej nie ma pełnych kwiatów, ale podoba Mi się. Nasiona zamówiłem.Strasznie się tego nazbierało.Jeszcze jedno zamowienie na skalniakowate , a potem rojniki.Chyba pójdę z torbami.

Chętnie przyjmę nasiona słonecznika.Mam jeszcze trochę wolnego miejsca.Trzy lata temu dostałem 2 kłącza kanny.W zeszłym roku wykopałem całą skrzynie.Chętnie się podzielę.Mam także dużo cebulek oxalisa.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko witaj, dawno Cię u mnie nie było. Cieszę się, że podoba Ci się mój zakątek. Pomyśl też o czymś takim u siebie.

Jurku heliopsis halianthoides var.scabra ma kilka odmian, ale wszystkie są śliczne i łatwe w uprawie. Kanny mam sporo i co roku rozdaję sąsiadom.
A szczawika jakiego masz? Ja mam: Oxalis deppei 'Iron Cross'- liście zielone z bordowo-brązową nasadą, kwiaty różowe; O.Triangularis - liście bordowe, kwiaty j.różowe i O.Regnelli - liście zielone, kwiaty białe. Niestety żaden z nich nie zimuje u nas w gruncie. Choruję na szczawika chilijskiego Oxalis adenophylla, który u nas zimuje.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”