Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kret, nornica czy... - 5 cz.(2011.11 - 2014.11)
Kreta należy pokochać i umiejętnie zniechęcić do kopczykowania tam gdzie nie trzefa.
Podsumowująć - Kret nest niezwykle pożyteczny i barbarzynstwemn jest eksterminowanie tego zwierzaka !
Podsumowująć - Kret nest niezwykle pożyteczny i barbarzynstwemn jest eksterminowanie tego zwierzaka !
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co potrafią zrobić pędraki wiem doskonale ,bo w 2013 zeżarły mi całe poziomki i truskawki.Wie ,że to one bo jak padał krzaczek to zawsze pod nim znalazłam to paskudztwo.I tu dylemat ,krety i nornice ryły w warzywniaku a pędraki i tak swoje robiły.Tomek_Os pisze:Karool, warto się nad tym zastanowić. Nawet na naszym forum są tematy dotyczące walki z pędrakami chrabąszczy majowych i co potrafią te małe potworki zrobić z trawnikiem. A usunięcie ich to albo stosowanie nicieni (drogie) albo ciężkiej chemii.
Np tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... raki#p1337
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja pędraki to widzę parę razy do roku, sprawę załatwiają kurki. Na ogródek warzywny wpuszczam pod kontrolą aby zrobiły ,,przegląd". Małe myszki to ,,zaciupią". Natomiast kretom nie przeszkadza budowanie na trawniku kopca gdy kurki chodzą . Jak kret przemieszcza się to dżdżownice wręczy ,,wyskakują" z gleby.
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Krety ponoć wykurza się prądem. Trzeba zrobić małe spięcie i na drugi dzień nie ma żadnego. Tak robi moja sąsiadka i na prawdę po kłopocie.
Mam prośbę możesz wypytać sąsiadki o szczegóły
Nie zaszkodzi spróbować.

regulamin
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
Jutro będę ją widzieć, więc zapytam.
A dziś dowiedziałam się, że krety się wyprowadza , podobnie jak szczury. Tak powiedział mi szczurołap, który na codzień wyprowadza szczury z zakładów przetwórczych. Metoda jest podobna. Wyprowadza się zwierzęta za ogrodzenie swoje w ten sposób, że trzeba je czymś tam zwabić. Najlepiej jest zakopać głowy np po śledziach w kilku różnych miejscach a kret kierując się węchem wynosi się i tam kopie korytarze, gdzie jest mu dobrze i ma jedzonko. Dobrze, gdy mamy gdzie tego kreta wyprowadzić, bo jeśli wokół są sąsiedzi to trudno im na podwórku coś zakopywać...

- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Limetka rewelacja ta wiadomość,nie wiedziałam , że jeszcze taka profesja szczurołapa istnieje!
Basia
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Tomek_os ,miki 331, myślę że wiele razy trzeba jeszcze tłumaczyć znaczenie kreta w środowisku , aby ludzie zrozumieli że kret to przyjaciel i sprzymierzeniec , a i to będą i tacy którzy fruwali by po niebie ,gdyby głupota była gołębicą .
No i u mnie w ogródku jegomość się zadomowił
Bo w sumie co innego to może być niż kret. Są kopce, co mnie dziwi, po terenie tym biegają moje 2 psy, więc w teorii ich nie powinno być, bo ponoć zapach psi odstrasza krety.
Jak go skutecznie wypłoszyć
Bo tak już jest nakopane że ogródek wygląda jak pole księżycowe 

Jak go skutecznie wypłoszyć

- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Z tym zapachem to chyba nieprawdziwa teoria
U mnie pies i dwa koty o krety zawsze na wiosnę kopce stawiają .....
U mnie pies i dwa koty o krety zawsze na wiosnę kopce stawiają .....
Pozdrawiam Beata 

Re: Kret, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
Na jakiej głębokości maksymalnie ryje kret, nornica, karczownik ?.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Jak kiedyś myślałem, że kret to problem i walczyłem ale przestałem, potem myślałem, że ślimaki to problem - walczyłem i walczę, okazuje się to do opanowania.
Teraz jako problem nr 1 mam nornice - były w zeszłym roku, potrafiły 2 krzaki pomidora dziennie unicestwić o pietruszce można zapomnieć... Zobaczymy czy i w tym roku się pojawią...
Teraz jako problem nr 1 mam nornice - były w zeszłym roku, potrafiły 2 krzaki pomidora dziennie unicestwić o pietruszce można zapomnieć... Zobaczymy czy i w tym roku się pojawią...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie nornice dość płytko ryją korytarze (ok. 5 -8 cm) Krety jakieś 25- 35 cm. Karczownika jeszcze nie zidentyfikowałemDecoY pisze:Na jakiej głębokości maksymalnie ryje kret, nornica, karczownik ?.
Komory mają chyba głębiej (powinny poniżej głębokości przemarzania , ale chyba o takich przepisach nie maja nawet pojęcia !)
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Kret i nornica już mnie nie stresuje, jak zobaczyłem co robi karczownik.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam