Skromnie ale ogródkowo -ogród Sary
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Skromnie ale ogródkowo -ogród Sary
Saro - szukałam tych obrzeży na All.. nie znalazłam na razie. Czy Twoje są drewniane .. bo ja do plastiku nie jestem przekonana:)
Myślałam , że we wtorek uda mi się obejrzeć roślinki dla ciebie .. a tutaj u mnie biało .............
Myślałam , że we wtorek uda mi się obejrzeć roślinki dla ciebie .. a tutaj u mnie biało .............
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyleciałam z prędkością światła żeby po odpowiadać na wasze pytania
kogra, sama dużo o niej nie wiem
dopiero ją kupiłam 
Miiriam tak one są drewniane.
Spokojnie
A dzisiaj to miałam trochę przygód!
Byliśmy na działce,a korzystając z tego że las jest tuż obok to wybrałam się z bratem na dłuuugi spacer.
Na początku wdarlismy się na torfowisko, było mnóstwo śladów po dzikach, widziałam także sarne i zająca. Znalazłam 2 ptasie gniazda, ale brat znalazł ciekawsze...zrobione z włosów dzika.
Nigdy podobnego nie widziałam
Później poszlismy wgłąb, przechodziliśmy obok strumyka...i znowu weszlismy głeboko w las. Znaleźlismy stare ruiny. Podejrzewam,że kiedyś musiała to być działka, stara chata albo coś w tym stylu. Były miejsca gdzie było mnóstwo lilaków, miejsce gdzie były porzeczki,a także agrest
Drzewka owocowe ale tak zaniedbane i wyrośnięte. Wszędzie mnóstwo tropów dzika i saren,a także lisich nor. Coś niesamowitego, co jeszcze? Skarpa z liliowcami,irysy. W samym środku lasu wspaniałe miejsce. Były też przebiśniegi czy cebulice.
Mnóstwo siewek jakiś kwiatów, muszę tam zaglądać.
Stare zapomniane miejsce.
Nie mam zdjęć, ale muszę wam powiedzieć,że będziemy sadzić trawe

kogra, sama dużo o niej nie wiem

Miiriam tak one są drewniane.
Spokojnie

A dzisiaj to miałam trochę przygód!
Byliśmy na działce,a korzystając z tego że las jest tuż obok to wybrałam się z bratem na dłuuugi spacer.
Na początku wdarlismy się na torfowisko, było mnóstwo śladów po dzikach, widziałam także sarne i zająca. Znalazłam 2 ptasie gniazda, ale brat znalazł ciekawsze...zrobione z włosów dzika.
Nigdy podobnego nie widziałam

Później poszlismy wgłąb, przechodziliśmy obok strumyka...i znowu weszlismy głeboko w las. Znaleźlismy stare ruiny. Podejrzewam,że kiedyś musiała to być działka, stara chata albo coś w tym stylu. Były miejsca gdzie było mnóstwo lilaków, miejsce gdzie były porzeczki,a także agrest

Drzewka owocowe ale tak zaniedbane i wyrośnięte. Wszędzie mnóstwo tropów dzika i saren,a także lisich nor. Coś niesamowitego, co jeszcze? Skarpa z liliowcami,irysy. W samym środku lasu wspaniałe miejsce. Były też przebiśniegi czy cebulice.
Mnóstwo siewek jakiś kwiatów, muszę tam zaglądać.
Stare zapomniane miejsce.
Nie mam zdjęć, ale muszę wam powiedzieć,że będziemy sadzić trawe

- Miiriam
Ależ przygoda
Zrób proszę fotki .. musi to być niesamowite miejsce:)

Zrób proszę fotki .. musi to być niesamowite miejsce:)
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to masz wielką okazję ocalić od zapomnienia wiele roślin, które tam rosną.
Też z chęcią zobaczyłabym fotki z tego miejsca.
Też z chęcią zobaczyłabym fotki z tego miejsca.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Też znalazłam kiedyś w lesie rodzącą jabłoń,zaczęłam się rozglądać i dojrzałam miejsce,gdzie była studnia.Póżniej puściłam wodzę wyobrażni i zaczęłam wyobrażać sobie życie na tym podwórku.Pasjonujące to było a póżniej posmutniałam,bo w wyobrażni spostrzegłam tak zaniedbaną moją zagrodę i już mi przeszło wyobrażanie... 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- zeberka4
Jak następnym razem pójdę to coś cyknę muszę zobaczyć jakie fotki zrobił braciszek to jakieś może wyciągne
Muszę tam iść jak tylko lilaki zaczną kwitnąć.
To miejsce musi być od bardzoooo dawna opuszczone bo nic po ruinach i tych roslinach nie zostało, bardzo zarosło przez np wierzby i inne chwasty.
A jakie wysypisko sobie ludzie tam zrobili.....
To jest naprawdę okropne kiedy idzie się zielonym lasem i nagle wielka dziura gdzie ktoś kiedyś wywalił azbest . Widać gdzie ktoś musiał sobie przesiadywać przy 'piwku' a flaszki wywalił.
Nasze polskie lasy są tak zaśmiecione,że szkoda gadać.
kogra dzisiaj zabrałam trochę irysów i porzeczek. Mnóstwo tego zostało.
Nie chcę tak wynosicć bo to jednak las,a leśniczego już widziałam.
Nie chce potem jeszcze kary za to dostać
Jak się okaże,że lilaki jakieś ładne to na bank sadzonki pobiorę bo mam tylko jednego na strychy

To miejsce musi być od bardzoooo dawna opuszczone bo nic po ruinach i tych roslinach nie zostało, bardzo zarosło przez np wierzby i inne chwasty.
A jakie wysypisko sobie ludzie tam zrobili.....
To jest naprawdę okropne kiedy idzie się zielonym lasem i nagle wielka dziura gdzie ktoś kiedyś wywalił azbest . Widać gdzie ktoś musiał sobie przesiadywać przy 'piwku' a flaszki wywalił.
Nasze polskie lasy są tak zaśmiecione,że szkoda gadać.
kogra dzisiaj zabrałam trochę irysów i porzeczek. Mnóstwo tego zostało.
Nie chcę tak wynosicć bo to jednak las,a leśniczego już widziałam.
Nie chce potem jeszcze kary za to dostać

Jak się okaże,że lilaki jakieś ładne to na bank sadzonki pobiorę bo mam tylko jednego na strychy

- anabanana
- 1000p
- Od: 5 lut 2012, o 12:38
Ja bym tam od razu robiła wjazd z taczką! Albo i dźwigiem, na te stare jabłonki
Zrób sobie ogród w 24 h

Zrób sobie ogród w 24 h

Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Rzeczywiście, przygoda jak z baśni. Idziesz przez las, a tu stara chatka, a w niej... No tak, tyle że to wersja dla miłośników ogrodów, więc chatki nie ma, ale jest ogród, albo jego pozostałości. A róże były? Bo od razu mam skojarzenie z "Tajemniczym ogrodem". Pamiętacie z dzieciństwa książkę albo film? 

- zeberka4
Niestety róż nie ma, za to drzewa są bardzo porośnięte roślinami,a raczej pnączami wiem,że na bank część chmielem, nie wiem czy też nie winobluszczem albo dzikim wiciokrzewem.
Ruiny są takie 2 większe ale nie jest to część domu chyba, wszędzie pełno cegieł już tak porośniętych.
Drzewka owocowe widać,że będą kwitły.
Niestety są tak wyrośnięte,ze nie mogę zidentyfikować co to jest. Najpierw myslałam o mirabelkach ale teraz to pewności nie mam.
Z niecierpliwością będę czekała na lilaki.
Jest też tam spore mrowisko. Żal mi tego miejsca jak sobie pomyslę,że ktoś kiedyś tam żył i teraz to wszystko takie opuszczone,zburzone,a na dodatek ludzie sobie tam wysypisko robią. Ten 'obiekt' czy teren jest spory. Ale częściowo gdzie idzie dojechać autem tak zaśmiecony... ;/
-- Pn 09 kwi 2012 21:42 --

Ruiny są takie 2 większe ale nie jest to część domu chyba, wszędzie pełno cegieł już tak porośniętych.
Drzewka owocowe widać,że będą kwitły.
Niestety są tak wyrośnięte,ze nie mogę zidentyfikować co to jest. Najpierw myslałam o mirabelkach ale teraz to pewności nie mam.
Z niecierpliwością będę czekała na lilaki.
Jest też tam spore mrowisko. Żal mi tego miejsca jak sobie pomyslę,że ktoś kiedyś tam żył i teraz to wszystko takie opuszczone,zburzone,a na dodatek ludzie sobie tam wysypisko robią. Ten 'obiekt' czy teren jest spory. Ale częściowo gdzie idzie dojechać autem tak zaśmiecony... ;/
-- Pn 09 kwi 2012 21:42 --
Niestety najazdu nie da rady zrobić bo to kawałek drogi od działki chyba że bym autem z mamą podjechałaanabanana pisze:Ja bym tam od razu robiła wjazd z taczką! Albo i dźwigiem, na te stare jabłonki![]()
Zrób sobie ogród w 24 h

- anabanana
- 1000p
- Od: 5 lut 2012, o 12:38
Oj, już dobrze dobrze... może być wjazd z aparatem
Ale też jestem niesamowicie ciekawa tego miejsca, takie odkrycia nie zdarzają się codziennie...

Ale też jestem niesamowicie ciekawa tego miejsca, takie odkrycia nie zdarzają się codziennie...
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Sara, koniecznie zrób foty tego magicznego miejsca.. 

- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Fotki wklej koniecznie! Co to za miejsce??? Bardzo jestem ciekawa
Jak widziałaś, ja też mieszkam blisko lasu, niestety u nas podobnie - gdzie można dojechać autem, tam leżą śmieci. Najgorsze jest to, że kiedyś o mało co nie pobił mnie taki jeden koleś z wypasionej fury, który wyrzucał śmieci w krzaki, a ja ośmieliłam się zwrócić uwagę. Dobrze, że od stycznia tego roku nasza straż miejska kontroluje domostwa pod kątem posiadania kubłów na śmieci i spisanej umowy długoterminowej z firmą wywożącą regularnie śmieci! Może coś się zmieni? Jeśli nie ma w ludziach odpowiedzialności za tereny zielone, to może drastyczne kary pomogą? Mam nadzieję.
ps. a na fotki będę niecierpliwie czekać

ps. a na fotki będę niecierpliwie czekać

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Witaj Saro

Ja swoim zwyczajem, czytam wątek od samiutkiego początku, aż dotarłam tutaj

Słowa uznania całej rodzince

Przepięknie, z pomysłem i konsekwentnie. Jak to wszystko zakwitnie - będzie to własny raj na ziemi.
U mnie praktycznie nie ma jeszcze wiosny, prace w ogrodzie się opóźniają

Na moich 4 tys. m kw. ciągle wygląda pusto, choć przez cały ubiegły rok sporo roślin wysadziłam.
Podziwiam i kibicuję.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- zeberka4
- Miiriam