Helenko zjazd jest od 18 do 20 maja w Sulejowie już jest pokaźna lista jak przejrzysz nasze forum na pewno znajdziesz wątek "Zjazd forumowiczów 2012" nie potrafię jeszcze kopiować urywków tekstów żeby ci dokładnie pokazać gdzie to jest ale wierzę że znajdziesz i polecam na pewno będzie czadowo
-- 17 mar 2012, o 19:41 --
Martunia on chyba wie że do mnie to bardziej coś innego przemawia właśnie robi mi szklarenkę z resztek okien super nowość to nie będzie ale bardzo się cieszę i wybaczam mu to zaniedbanie.
Dzisiaj była piękna pogoda i wiem że kto tylko mógł był na działce ja pracowałam pod domem i wykopałam chyba z 2 taczki rudy z kawałka pod różyczki od Pani Szlązkiewicz,ale zrobiłam tylko 1/2 bo już nie dałam rady moje biodro dawało czadu.
Agatko mieszkam na takim kawałku gdzie pod warstwą ,cienką warstwą 1 sztycha jest ziemia skała ruda żelaza którą kiedyś kopano i wytapiano w jakiś sposób żelazo fakt to się trzyma kupy jak skała i jest pierońsko twarde nie można łopaty wbić.Jak takie złoże jest w ciągu wodnym to jest ruda woda i też nic nie wypierzesz bo masz rude i każdy kolor zepsuje kiedyś taką wodę musieliśmy używać do codziennego życia bo nie było innej i wybawieniem dla nas stał się wodociąg.Cała dzisiaj jestem obolała po tej robocie a jeszcze mam drugie tyle do zrobienia no i trochę dobrej ziemi by się przydało na uzupełnienie braków.
Też się cieszę ,w tym roku muszę kupić rozsadki pomidora szklarniowego ale na drugi rok to już swoje no i na początku będzie gdzie trzymać pikowane bo na parapetach robią się dzikie.Gosia co można posadzić blisko tui chodzi mi o coś niskiego typu hosta.
Gosia u ciebie było zimno wczoraj a u mnie będzie chyba jutro dzisiaj jeszcze po pracy i obiedzie zdążyłam jeszcze przekopać na jakieś 3 rzędy ziemie i wydrzeć jeszcze nieco rudy teraz już nie skałę ale sypkiej tak że 1 sztych i potem oddziela się jak źle sklejony placek warstwa od warstwy.Delikatnie rękami odwracam i wybieram małą łopatką bardzo sypką rudę aż dziwne że te moje tuje jeszcze rosną.Zostało mi jeszcze jakieś 4 m. pasa ale się zwęża i mam nadzieję że rudy będzie coraz mniej.Jutro mam na 10.00 to nic nie zrobię ale szkoda bo jak już coś zacznę to nie lubię tego zostawiać. Ciekawe jaka będzie dzisiejsza noc wczoraj nie spałam od 1.30 wstałam o 4.00 może dzisiaj będzie lepiej.