Ewa Kasia dobry pomysł z tą gliną na kompoście.Glina ma właściwości zatrzymujące wodę w gruncie.W odróżnieniu od piachu ,przez który wszystko ucieka w głąb kompleksu.Można nawet magazynować samą glinę gdzieś z boku i dodawać jeśli jest taka potrzeba.Kiedyś przywoziłam glinę do mieszania ,jak przygotowywałam ziemię na skalniak.Wcale nie łatwo było ją zdobyć.
Właśnie czekam na podpowiedzi co tam posadzić.Pomyślałam o hiacyntach ,w każdej donicy inny kolor.To wczesną wiosną gdy jeszcze róże nie będą kwitły.Potem coś pasującego do róż.Na środku posadziłam 5 szt Heidi Klum a po obu stronach zaplanowałam Honeymilk tylko nie mogę jej dostać.Więc kolory będą fiolet i kremowy.Może roślinki jednoroczne begonie,niecierpki.
Jolu oczywiście ogród kolekcjonerski rządzi się swoimi prawami.Można też ładnie urządzić.Posadzić tak róże żeby każdą wyeksponować i podkreślić jej urodę bylinami.Można też pobawić się kolorami.Na jednej rabacie np. wszystkie białe z tyłu wyższe i przodu niższe i na niebiesko kwitnące byliny.Miałam chęć jeszcze dzisiaj popracować ale nie będę już cytować komentarza mojego M i dałam spokój.
Justynko miło że do mnie zajrzałaś.Wyobraź sobie że ten rozchodnik to przesadzałam wiosną i rośnie pod okapem gdzie nawet deszcz na niego nie pada.Oczywiście czasem go polewałam bo zdawałam sobie sprawę że jest to nowe nasadzenie.Poradził sobie znakomicie.Potwierdza się to jak ważne jest dobranie odpowiedniego stanowiska dla rośliny.Teraz wzdłuż niego posadziłam róże na przemian dwie odmiany po trzy szt.Geisha i Goldelse kolor będzie harmonizował z rozchodnikiem.Przed wybarwieniem też nie będzie się "gryzł".No i zostały jeszcze białe tawuły które ścinam po kwitnieniu.Na brzegu posadzona lawenda ,bo rośnie też z drugiej strony ścieżki.
Z Rapsody będziesz zadowolona.Moje 3 szt rosną przy żółtej Fresi i Marselisborg.
Moni dobrze że mamy to Forum ,tylko ktoś kto też pracuje w ogrodzie potrafi docenić naszą włożoną pracę.Fakt że trochę zmokłam ale najważniejsze że skończyłam rozpoczęta pracę.W poniedziałek następna rabata na tapetę.Murek w tym miejscu to konieczność,jest spory uskok i ziemia się osuwała.Zabezpieczyłam to tymczasowo pustakami ale wyglądało to niezbyt ładnie.W końcu trzeba było coś z tym zrobić.Czym go obsadzić

Myślę że jak zawsze będę miała masę propozycji.Liczę na to.Różyczki to tak jak napisałam wcześniej Heidi i Honeymilk.