Mam złą wiadomość dla tych, którzy oczekiwali ode mnie nasion tykwy Marenka/dinosaur. Dziś ją otworzyłem i moim oczom ukazał się ten widok:
Niemal wszystkie nasiona wykiełkowały w tykwie. Przyczyną może być przechłodzenie (na początku suszyłem na zimnym [10 stopni] strychu), lub nadmierna wilgotność oraz ciepło bijące z kaloryfera. Jeżeli druga możliwość jest poprawna, to nasiona Cobry też może spotkać ten sam los...
Jednocześnie jest to dowód na doskonałą jakość nasion, z ok. 300 nie wykiełkowały 4 nasiona
EDIT:
Jak sobie radzicie z przechowywaniem kwiatów cebulowych przez zimę? Chodzi mi o mieczyki, dalie, irysy holenderskie itp

Ja przechowuję mieczyki, iryski i dalie, które wyhodowałem z nasion. Dalie są pod torfem i co jakiś czas wypuszczą pęd, który obrywam. Z pewnością pamiętacie zdjęcia tych dalii, jeśli nie to sięgnijcie kilka stron wstecz. W tym roku kontynuuję uprawę z nasion, pewnie całkiem się uzbiera w tym roku bulw, już się nie mogę doczekać kolejnych kolorów dalii Dwarf Coralette Dandy