Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
A ja potraktowałam Gebruder Grimm jak typową floribundę, to znaczy, że powinnam go przesadzić 

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu - sprawdź sobie na Helpie jak on wygląda - to róża bukietowa - tak jak Aspiryna potrzebuje dużo miejsca wokół siebie. Nawet nie przypuszczałam że w tym roku tak duży urośnie. Niestety atakują go mrówki a ja je, rośnie przy drzewie w lekkim półcieniu.
Sula - sprawdź w Off Topie - grupa mazowiecka chce się spotkać 19 czerwca pod Warszawą - jadą obejrzeć róże, możesz się z nimi spotkać.
Katty - dzięki, gdyby jeszcze u nas padać chciało byłaby to pełnia szczęścia.
Asiu - Maidens Blush kupiłam wiosną w zeszłym roku w Tarnowie Podgórnym wraz z Bobbie James. Była wyprowadzona na drzewko i miała 130 cm wzrostu. Miałaby o wiele więcej kwiatów gdyby nie bruzdownica. Liście ma matowe - chyba jak większość alb, a pachnie wspaniale.
Sula - sprawdź w Off Topie - grupa mazowiecka chce się spotkać 19 czerwca pod Warszawą - jadą obejrzeć róże, możesz się z nimi spotkać.
Katty - dzięki, gdyby jeszcze u nas padać chciało byłaby to pełnia szczęścia.
Asiu - Maidens Blush kupiłam wiosną w zeszłym roku w Tarnowie Podgórnym wraz z Bobbie James. Była wyprowadzona na drzewko i miała 130 cm wzrostu. Miałaby o wiele więcej kwiatów gdyby nie bruzdownica. Liście ma matowe - chyba jak większość alb, a pachnie wspaniale.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba Małgoś musimy do Tarnowa Podgórnego wybrać się razem!
Muszę kupić sobie na pergolę coś porządnego
Pochodziłam po sklepach i centrach i cos malo zdecydowana jestem
A patrzę i patrzę na Twoje róże i napatrzeć sie nie mogę 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Artemis to cudna róża, a że ładnych i zdrowych białych róż jest jak na lekarstwo, to należy ją posadzić. Twoje róże są bardzo ładne i zdrowe, pomimo tej pogody. Ja cierpię, bo straciłem ostatnio 3 bardzo cenne róże. I wszystko wskazuje na to, że przyczyną są mrówki, tak jak u Oliwki, niesamowita ich ilość, zwalczać trudno, bo są dosłownie wszędzie. Ale przyczyna może być inna. Okazuje się, że szkółkarze mają w tym roku ogromne trudności, wypadło wiele róż, niektóre odmiany w dużym procencie, róże nie chcą rosnąć, stoją a po czasie usychają, i nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego. Stosują, każdy swoje, sposoby na przetrwanie, a materiał szkółkarski jest daleki od idealnego. To nie pociesza, tylko przypomina, że wpływ człowieka na naturę bywa znikomy, uczy pokory.
- Deirde
Miłka - kiedy będziesz tylko chciała - mój numer znasz. Dobry jest punkt ogrodniczy na Piątkowie - widziałam tam u nich Elfe ale nie wiem czy ja chcesz bo trzeba ją mocno okrywać. Później powinni mieć kilka odmian róż angielskich.
Jarko - u mnie też róże poszły... a niektóre dopiero ruszają. Te które kupiłam w Rosarot idą dobrze oprócz Lady Romantici - a na tej mi zależało - resztą idzie dobrze. Z czeskich niektóre w czerwcu zrobiły się żółte i zostały przesadzone do donic. Co do ogrodników i sklepów - coraz częściej widzę u nas róże zakupione w niemieckich sklepach lub szkółkach - jeszcze z niemieckimi metkami - duże róże z bambusem - ceny 85 zł. Co do materiału - tu się zgodzę ale to usychanie to może być wina suszy.
Mi też poszła jedna róża od Schultheisa - myślałam że się popłacze - najbardziej mi na tej odmianie zależało - burbonka.
Ostatnio zakochałam się w różach bukietowych.
Baronesse:

Jarko - u mnie też róże poszły... a niektóre dopiero ruszają. Te które kupiłam w Rosarot idą dobrze oprócz Lady Romantici - a na tej mi zależało - resztą idzie dobrze. Z czeskich niektóre w czerwcu zrobiły się żółte i zostały przesadzone do donic. Co do ogrodników i sklepów - coraz częściej widzę u nas róże zakupione w niemieckich sklepach lub szkółkach - jeszcze z niemieckimi metkami - duże róże z bambusem - ceny 85 zł. Co do materiału - tu się zgodzę ale to usychanie to może być wina suszy.
Mi też poszła jedna róża od Schultheisa - myślałam że się popłacze - najbardziej mi na tej odmianie zależało - burbonka.
Ostatnio zakochałam się w różach bukietowych.
Baronesse:

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A ja przeraziłam się informacją, że Mary może być tak gigantyczna.
Chyba musiała mieć bardzo dobre warunki.
Ja tyle miejsca nie mam.
No i teraz nie wiem zamawiać, nie zamawiać?
Chyba musiała mieć bardzo dobre warunki.
Ja tyle miejsca nie mam.
No i teraz nie wiem zamawiać, nie zamawiać?
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Margo zamawiaj, zamawiaj.
Zerknij do mnie, mam dwie i kocham je miłoscią dozgonną.
Zerknij do mnie, mam dwie i kocham je miłoscią dozgonną.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Już zerknęłam.
Zakochałam się już w niej wcześniej.
Ale Twoje zdjęcia mnie utwierdziły, że jest piękna.
W każdym ogrodzie, w którym ją oglądam wygląda cudnie.
Zakochałam się już w niej wcześniej.
Ale Twoje zdjęcia mnie utwierdziły, że jest piękna.
W każdym ogrodzie, w którym ją oglądam wygląda cudnie.
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Artemis i Gartentraume najpiękniejsze !
Na Mary Rose polowałam od jakiegoś czasu i coś nie miałam szczęścia. Zamówiłam ją w szkółce z kilkoma innymi różami przy okazji, przysłano mi paczkę i oczywiście Mary w niej nie było, zapomnieli...
Ostatnio jednak przyglądam się mojej Tower Bridge (?) i widzę małe podobieństwo do Mary (bo do Tower Bridge to ona nie jest podobna wcale).
Róża została posadzona jesienią, pachnie.
Gosiu, zerknij proszę.
Zdjęcie później wykasuję szybciutko

Na Mary Rose polowałam od jakiegoś czasu i coś nie miałam szczęścia. Zamówiłam ją w szkółce z kilkoma innymi różami przy okazji, przysłano mi paczkę i oczywiście Mary w niej nie było, zapomnieli...
Ostatnio jednak przyglądam się mojej Tower Bridge (?) i widzę małe podobieństwo do Mary (bo do Tower Bridge to ona nie jest podobna wcale).
Róża została posadzona jesienią, pachnie.
Gosiu, zerknij proszę.
Zdjęcie później wykasuję szybciutko

- Deirde
Ninetta - wygląda jak Mery Rose - zdjęcie możesz zostawić.
Wczoraj byłam w OB w Warszawie - oprowadzała mnie Asia - dzięki. Zrobiłam dużo zdjęć na razie kwitły tylko historyczne i rugosy ale tam naprawdę były olbrzymie krzewy, z angielek kwitły już - Cottage Rose, Evelyn, Winchester Cathedral i inne - Mary Rose jest tak większa od mojej - nie straszę ale sama się zdziwiłam.
Teraz zdjęcie róży Paul Ricault - według OB stulistna ale ktoś stwierdził że burbonka.

John Cabot - róża kanadyjska o strefie USDA 2b.

Wczoraj byłam w OB w Warszawie - oprowadzała mnie Asia - dzięki. Zrobiłam dużo zdjęć na razie kwitły tylko historyczne i rugosy ale tam naprawdę były olbrzymie krzewy, z angielek kwitły już - Cottage Rose, Evelyn, Winchester Cathedral i inne - Mary Rose jest tak większa od mojej - nie straszę ale sama się zdziwiłam.
Teraz zdjęcie róży Paul Ricault - według OB stulistna ale ktoś stwierdził że burbonka.

John Cabot - róża kanadyjska o strefie USDA 2b.

- camellia
A ja do ogrodu mam tak blisko, a w tym tygodniu nie mam czasu się wybrać... Ale wielkość krzewów powala. To moje ulubione miejsce.
- Deirde
Asiu - warto teraz się tam przejść - historyczne kwitną, a wielkość krzewów powala - co ciekawsze niektóre z nich są w naszych ogrodach, ciekawe jak to będzie wyglądać jak u nas tak wielkie urosną.
Krzewy z dziś
Jeanne d'Arc - rosa alba

Hipollyte

Ta jest pomylona bo miała być Belle des Jardines - muszę poszukać jej nazwę

Teraz inne - Bobby James

Aspiryn Rose

Marie A.

No i poszłam sprawdzić jak kwitnie mi Bonita Renesansowa a widzę że tu jest druga Baronessa. Pomyłki się zdarzają, akurat ta była fajna.
Krzewy z dziś
Jeanne d'Arc - rosa alba

Hipollyte

Ta jest pomylona bo miała być Belle des Jardines - muszę poszukać jej nazwę

Teraz inne - Bobby James

Aspiryn Rose

Marie A.

No i poszłam sprawdzić jak kwitnie mi Bonita Renesansowa a widzę że tu jest druga Baronessa. Pomyłki się zdarzają, akurat ta była fajna.
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No to ani Ty nie masz Bonity ani ja.
Ty masz ślicznotkę za to a mnie ona wypadła i rośnie dziczka
Ty masz ślicznotkę za to a mnie ona wypadła i rośnie dziczka

- Deirde
Anka - głowa do góry - zostały mi się jeszcze dwie, na razie kwitnie mi czerwona Isabela Renesans.
To zdjęcie róży Ritausma - nie był podpisany ale kwiat jest charakterystyczny.

W OB tworzy porządny krzew o wysokości 300 cm i podobnej szerokości, w opisie jest podane że krzew dorasta do wysokości 1,2 do 1,5 (oczywiście w opisie szkółki).
Pytanie - kto ma tyle miejsca w ogrodzie na ten wielki krzew?
To zdjęcie róży Ritausma - nie był podpisany ale kwiat jest charakterystyczny.

W OB tworzy porządny krzew o wysokości 300 cm i podobnej szerokości, w opisie jest podane że krzew dorasta do wysokości 1,2 do 1,5 (oczywiście w opisie szkółki).
Pytanie - kto ma tyle miejsca w ogrodzie na ten wielki krzew?
- camellia
W ogrodzie są bardzo dobre warunki, krzewy prawie z każdej strony osłonięte iglakami więc lepszy klimat no i róże szaleją... Poza tym, zawsze można mocniej ciąć. Te w Powsinie chyba nie są za bardzo przycinane. Najstarsze mają około 10 lat. Podejrzewam, że u mnie by takie nie wyrosły, chyba że ktoś ma cieplej
Ale poza tym, to chyba już reguła, że szkółki zaniżają wielkość odmian. A różanka w Powsinie jest cudowna...