Mój Mish Mash :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój Mish Mash :)

Post »

Hippeastrum z Lidla nie pożyło zbyt długo, okazało się że pęd kwiatowy u nasady jest zgniły, a cebula była jedną wielką galaretą. W wątku o zwartnicach wrzuciłem nawet zdjęcia, o tu: [link]
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam po dłuższej przerwie! Przebudzają się rośliny, przebudzam się i ja. :) Wreszcie zaczęło się coś u mnie dziać.

Zacznę może od fiołka. Posadzony listek (dokładnie 18.05.2011), wydał na świat liczne potomstwo, liczne bo aż siedem małych klonów (tu krótkie streszczenie rozwoju listka ---> KLIK). Jeden został u mnie, reszta bardzo szybko się rozeszła. Sadzonka szybko osiągnęła spore rozmiary, a co lepsze właśnie zaczyna kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

A oto moje Hippeastrum, które jest bardzo uparte i obawiam się, że podobnie jak w zeszłym roku kwiatów nie ujrzę. Na razie same liście.

Obrazek

Kolejna ożywiona - hoja

Obrazek

Ukorzeniający się listek Echeveria (kwitnie na żółto)

Obrazek

Niedawno zdobyta Palczycha

Obrazek

I na koniec, chyba moje ulubione zioło - Bazylia, tu w odsłonie czerwonolistnej (nie wiem czemu niektóre siewki są zielone, może wybarwią się potem?)

Obrazek

Pozdrawiam Ciepło! ;:3
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Śliczne masz roślinki ;:108 Fiołek pięknie Ci się rozrósł ;:138 Życzę dużo ;:3
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Wszystko co pokazuje głowy spod ziemi w porze wiosennej, budzi mój podziw. Tak więc i hipeastrum, i bazylia.
Cieszą też młode przyrosty tym bardziej, że zima to okres strat i pożegnań. Fajnie, że już jest optymistycznie. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

Nie zauważyłam że z małoposlki jesteś :oops: Ja jestem opolszczynianką (rodowitą :D) ale od ok 3 lat zameldowaną w małopolsce :) Zainteresowało mnie to dziwadło, piszesz że do gruntu, a czy można je cały rok trzymać w donicy w domu ?? bardzo fajnie i ciekawie kwitnie ;:108
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Powoli się wszystko budzi, cieszy mnie to bardzo :)

mika181 Szczerze powiedziawszy to nie wiem. W zeszłym roku dostałem amorphophallus bulbifer, było już ciepło na zewnątrz i wsadziłem go prosto do doniczki na balkonie. Po pewnym czasie pojawiły się same liście, kwiatka nie było. Roślinę niestety uśmierciłem. Teraz zaczynam przygodę z sauromatum venosum, póki co jest wsadzona do doniczki (bez ziemi) i rozpoczyna kwitnienie. Mam zamiar po przekwitnięciu wsadzić bulwę do dość sporej doniczki i trzymać do ustąpienia przymrozków na wschodnim parapecie. Potem palczycha wyląduje na balkonie. Czy tą roślinę można trzymać przez cały rok w domu? O to trzeba zapytać osoby, które mają więcej doświadczenia, bo ja to amator. Ale zdarzyło mi się kilkakrotnie widzieć na zdjęciach w internecie dziwadła trzymane w domach. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

coś się dzieje...

fiołek zaczyna swoje show
Obrazek

zaś palczycha już zakończyła, teraz czekam na liście
Obrazek
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Witaj :wit
same cudeńka w tej Twojej kolekcji tylko pozazdrościć ;:oj
Pozdrawiam
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wiosenne kwitnienie fiołka - piękne ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

na szczęście już wiosennie, bo po zimie straciłam pełno kwiatów a na nowe na razie nie mam co liczyć więc pilnuje tych co przetrwały tę zimę :D Twój fiołek zaczyna show a mój kończy niestety :?
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Fiołek ma piękny kolor. ;:63 :roll:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:( Przeczytałam wszystko od początku i nie doczekałam się wiadomości, czy Hippeastrum w końcu zakwitło.
A byłam bardzo ciekawa. Moje są teraz zasuszone, ale nie chciało mi się wyciągać z doniczek. W zeszłym sezonie tak zasuszone w ziemi potem zakwitły. Jestem ciekawa, czy zakupione w ubiegłym roku też tak samo obdarzą mnie kwiatami.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj!

Hippeastrum zakwitło, ale dopiero w tym roku na wiosnę (po ponad dwóch latach uprawy), niestety okazało się że nie jest to "charisma" jak pisał sprzedawca tylko dość pospolita odmiana o białym środku i czerwonych płatkach (coś w rodzaju "minerwa"). To już drugi raz kiedy zakupiona drogą internetową bulwa okazuję się zupełnie czym innym, a kosztuje wcale nie mało. Niestety cebula pod koniec wiosny została przeze mnie przelana i zgniła, a to z kolei przyczyniło się do tego, że zrezygnowałem całkowicie z uprawy Hippeastrum.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Hej :wit chyba mnie tu jeszcze nie było :) zatem mam nadzieję że będę wpadać częściej ;:108
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam po dłuższej przerwie! :wit

Po namyśle postanowiłem znowu się uaktywnić. Po przeprowadzce do własnego mieszkania postanowiłem trochę ożywić mój wątek, mieszkanie, balkon i taras. Wątek trochę zmieni kierunek na bardziej zewnętrzny, bo niestety nie posiadam ani jednego parapetu (co nie oznacza, że nie mam okien :wink: ), więc z roślinami w mieszkaniu nie mogę poszaleć. Co prawda mógłbym w sezonie letnim mieć mnóstwo roślin domowych uprawianych na zewnątrz, gdyż mam do dyspozycji balkon i ogromny taras. Problem niestety pojawiałby się wraz z nadejściem jesieni i pierwszych przymrozków, kiedy rośliny trzeba byłoby wnieść do mieszkania. I co wtedy zrobić? Mam też gromadkę małych kaktusów i innych sukulentów, które ciepłe dni wygrzewają się w słońcu i "nie ma ich w domu", zimę zaś spędzają w mieszkaniu na przyokiennym regale. W przyszłości owe sukulenty mają osiągnąć spore rozmiary i to właśnie im zostawiam miejsce w mieszkaniu. Roślin nie mam zbyt wielu, ale jak tylko pojawi się coś wartego pokazania to zaprezentuje.

Na dobry początek wrzucam kilka kolorowych roślin!

Koleusy na balkon:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek