Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Naradka nie ginie i bardzo ładnie rozrasta się.Ja natomiast mam problem z dębikiem.W jakich warunkach rośnie u Ciebie ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Epimedia mnie prześladują-gdzie nie spojrzę, tam kuszą :D Widziałam Twoją naradkę, bardzo mi się podoba. Mam podobną roślinę (taką samą, tylko, że inną :;230 ), którą dostałam bez imienia. może to też naradka :)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś dębik prześliczny, taki zwarty i ukwiecony. U mnie jakoś kiepski w tym roku, bardzo słabo regeneruje się po zimie....mam nadzieję, ze zakwitnie :?
Epimedia śliczności :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Izuniu śliczna szachownica. Moje w tym roku nie kwitną, chyba musze je wykopać. Konwalie wszedzie sie tak rozrastają, moje w tym roku mam zamiar ograniczyć plastikową barerią do ogrodu. Dębik prześliczny, ja swój niechcący straciłam zimą :oops: . Czy epimedium szybko się rozrasta?? I masz dzisiaj caaaały dzień w ogrodzie. Ja muszę się już ograniczać, przesadziłam ostatnio i bałam się, żeby nie było problemów :( Życzę przyjemnej przcy dzisiaj :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne jest to epimedium.
Taka krzewinka malutka a tak zdobi swoimi kwiatkami.
Teraz to już mało kto go nie ma.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witaj Iza ;:7
U mnie konwalie też się wszędzie rozłażą. :roll:
Teraz z rabaty pod rollborderem zaczynają już wychodzić na kamienistą ścieżkę. :?
A kiedyś dostałam od koleżanki raptem kilka kłączy przy okazji z pierwiosnkami. :;230
Ta korona jest świetna.
Też miałam kiedyś kilka, ale mi się pogubiły :roll: Czyżby zjadły je jakieś nornice ?
A miały być na ich odstraszanie. :;230
W ciągu dnia było dość ciepło, ale teraz temperatura poleciała w dół.
Mam nadzieję, że nie spadnie jednak poniżej zera. :cry:
I dalej sucho..... :?
:wit
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

Śliczne masz te epimedium...Kiedyś ci kawałek skubnę :D
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam Cię Izo!
Wszyscy straszą przymrozkami zamiast mówić,że majówka będzie wspaniała.Ci od pogody na szczęście nie zawsze mają rację.Jak by nie było to zawsze w maju może być troszkę chłodu.Odpoczywać będziemy i tak,w Zamościu dzisiaj było różnie deszczyk z rana.słoneczko a gdy się chowało za chmury było chłodno.Ładne kwiaty Masz to jest powód do optymizmu. :wit
pozdrowienia Edward
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój dębik wyglądałby tak ładnie, gdybym go nie ruszała. Wyobrażam sobie, że za rok lub dwa zakwitnie, bo jednak żyje :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości!
Zrobiło się chłodno żeby nie powiedzieć zimno :wink: Patrząc w niebo i biorąc pod uwagę prognozy przed obiadem poszłam "nakarmić" swoje róże i powojniki ( liliowcom dostały się resztki :oops: ) z nadzieją na deszcz. Kran był suchy :evil: gdyż chyba wszyscy przy Święcie Pracy nie pracowali tylko podlewali swoje działki. Chmurzyło się, wypogadzało i znów chmurzyło i w końcu późnym popołudniem doczekałam się deszczu. Nie było to obfite podlewanie, ale było.
Zastanawiam się dlaczego tak jest, że jak mam nieograniczony czas na działkę to pogoda mi nie sprzyja :(
Wczoraj trochę popracowałam, ale dziś tylko ten nawóz i posiałam eszolcję od Wiesi, i nagietka pełnego od Ani.

Dziękuję Małgosiu! Mam nadzieję, że te przymrozki będą tylko symboliczne i nie narobią szkód. Ja z balkonu nie mam zamiaru nic zabierać. W końcu to mają być przygruntowe przymrozki.
magry pisze:Naradka nie ginie i bardzo ładnie rozrasta się.Ja natomiast mam problem z dębikiem.W jakich warunkach rośnie u Ciebie ?.
Janku - nie ginie? A mi jedna wczesną wiosną padła :( Chyba miała za mokro...Dębika kupiłam w zeszłym roku. Spora doniczka, cała zarośnięta za kilka złotych ( 6 czy 8 ). Rośnie u mnie na szczycie skalniaka. Podłoża tam nie wiele, i raczej ubogie.
Obrazek

Ewo - epimedia odkryłam na Forum i stwierdzam, że są warte posiadania. W naszych warunkach sprawują się dobrze. Naradka jest podobna do rojnika tylko znacznie mniejsza. Takie urocze maleństwo, które najlepiej oglądać z lupą :wink: A dlaczego grzebałaś przy dębiku? Ja staram się nie grzebać i nie przeszkadzać roślinom. Czasami zdarza mi się to nie chcący i z zasady źle się kończy :oops: Dla rośliny oczywiście.
Szczerze mówiąc Agness dębik zaskoczył mnie tak wczesnym kwitnieniem. Wydaje mi się, że kupowałam go latem z kwiatami.
Nezko mam nadzieję, że ta szachownica w przyszłym roku też będzie śliczna. Posadziłam ją na takiej samej głębokości jak rosła w tej donicy. Czy epimedium się szybko rozrasta - to zależy od odmiany i warunków. To żółte dość ładnie przyrasta, a czerwonego ile kupiłam tyle jest. Ty to jak najbardziej powinnaś na siebie uważać ;:196 Ja swoje lata i swój rozum mam. Wychodzę z założenia, że na działkę nie chodzę za karę. Ile mogę tyle robię. A jak mi się nie chce to idę sobie popatrzeć tylko jak rośnie ;:224 Mówią przecież, że pańskie oko konia tuczy.
Grażynko - masz rację, że śliczne. Cieszę się, że je odkryłam i mam. Myślę jednak, że nie jest tak popularne jak powinno. Wśród ogrodników i działkowców spoza Forum w zasadzie jest nieznane.
Krysiu ;:7 Konwalie mnie zaskoczyły to fakt. Nie sądziłam, że tak szybko zaaklimatyzują się w takich warunkach. Na szczęście dość łatwo można je wyrywać. U mnie też zimno i sucho. Do koron też jakoś nie mam szczęścia. Przy pierwszym podejściu wcale nie wyszły wiosną :( Po drugim - wzeszły, ale nie kwitły. W zeszłym roku posadziłam biedronkową koronę i o dziwo pięknie wyrosła i zakwitła do połowy. I to już jakiś postęp. Dlatego kupiłam tę kwitnącą. Zobaczymy jak zaprezentuje się w przyszłym roku.
Dorotko - zapraszam! Przecież wiesz, że lubię gości :D i zawsze chętnie się dzielę.
Witaj Edwardzie! Na szczęście jestem optymistką i cieszą mnie nawet małe rzeczy. Masz rację - przymrozki w maju żadna nowość. Czasem nawet śnieg się zdarzał. Przecież zimna Zośka i 3 ogrodnicy za coś dostali swe przydomki. Życzę miłego wypoczynku!

Zastanawiałam się czym Was zaskoczyć, bo mnie Natura wciąż zaskakuje. U mnie zawsze kwiatki na tapecie to może tym razem pokażę jak budzą się paprocie z zimowego snu...
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

A to zdjęcie z cyklu rzeczy dziwne i ciekawe :wink:
Obrazek - ciekawe kiedy zakwitnie...
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Lilia :shock: ale się śpieszy :roll: .Mój dębik tylko z 1 pączkiem a Twój już kwitnie :roll: .
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swojemu dębikowi postanowiłam jesienią zrobić dobrze. Przesadziłam go. Omal nie przypłacił tego życiem. Oczywiście przypomniałam sobie, że dębiki nienawidzą przesadzania jeszcze tego samego dnia, po powrocie z ogrodu. Pokazały się teraz maleńkie listeczki, zielone, nie było ich wcześniej wcale. Teraz raczej przesadzę wszystko inne, a dębika nie ruszę :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ale się lilijka spieszy do kwitnienia :lol:
Iza, a co to za lilia ?

U mnie zimno, wietrznie i wciąż susza. Po południu, przez 2-3 minutki sypnął drobny śnieg, ale na szczęście stopniał.
Tylko dlatego go zauważyłam , że byłam w ogrodzie i coś tam dłubałam.
Pogoda wariuje. :shock:
Zimie i śniegowi mówię : WON!!!
Czekam na ciepły deszczyk majowy. ;:65
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Aga - najśmieszniejsze jest to, że nawet 20 cm wysokości nie ma ta lilia. Jest jednak jedna jeszcze lepsza od niej - ta nawet 5 cm nie ma, ale pąki widać
Obrazek

Ewo - cieszę się, że jednak dębik przeżył :tan Też mam na koncie kilka niefortunnych decyzji ogrodniczych :oops: Dzisiaj chyba popełniłam kolejny błąd...Podzieliłam kilka roślin w celach wysyłkowych i zastanawiam się teraz czy moje z naruszonym systemem korzeniom przeżyją zapowiadane przymrozki ;:223 Pomyślałam jednak o tym już po fakcie. No nic...zawsze zostaje nadzieja.

Z dnia na dzień coraz zimniej. Od kilku dni, a w zasadzie nocy nawet grzeją w centralnym. Na szczęście śniegu u mnie nie ma. Ciekawe jak długo :wink:
Zostając w klimacie wiosennym kilka świeżych pąków:
Obrazek - złotnica od Ani-Raczek - pierwszy raz u mnie zakwitnie
Obrazek - piwonia majówka, te późniejsze też mają już pąki - nawet ta kupiona wczesną wiosną w kapersie Prima Vera
Obrazek - pełnik europejski
Obrazek - kupiona rok temu jako montana Rubens- Matka Urszula Ledóchowska - pąków ma mnóstwo i sporo nowych pędów od korzeni :tan - chyba jej w końcu wybaczę, że nie jest montaną :wink:

Krysiu to Aphrodite. A ta druga to Menton. Niestety działkowe koty połamały mi wschodzącą Tigerwoods. Byłam wściekła jak to zobaczyłam :evil: i płakać mi się chciało. U mnie też lodowato i deszcz by się przydał.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 wypodziwiałam wszystkie Twoje piękności ogrodowe :wit
Mam nadzieję, że przymrozki nie zaszkodziły roślinkom ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D