Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5
Naradka nie ginie i bardzo ładnie rozrasta się.Ja natomiast mam problem z dębikiem.W jakich warunkach rośnie u Ciebie ?.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Epimedia mnie prześladują-gdzie nie spojrzę, tam kuszą
Widziałam Twoją naradkę, bardzo mi się podoba. Mam podobną roślinę (taką samą, tylko, że inną
), którą dostałam bez imienia. może to też naradka 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś dębik prześliczny, taki zwarty i ukwiecony. U mnie jakoś kiepski w tym roku, bardzo słabo regeneruje się po zimie....mam nadzieję, ze zakwitnie
Epimedia śliczności

Epimedia śliczności

Izuniu śliczna szachownica. Moje w tym roku nie kwitną, chyba musze je wykopać. Konwalie wszedzie sie tak rozrastają, moje w tym roku mam zamiar ograniczyć plastikową barerią do ogrodu. Dębik prześliczny, ja swój niechcący straciłam zimą
. Czy epimedium szybko się rozrasta?? I masz dzisiaj caaaały dzień w ogrodzie. Ja muszę się już ograniczać, przesadziłam ostatnio i bałam się, żeby nie było problemów
Życzę przyjemnej przcy dzisiaj 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne jest to epimedium.
Taka krzewinka malutka a tak zdobi swoimi kwiatkami.
Teraz to już mało kto go nie ma.
Taka krzewinka malutka a tak zdobi swoimi kwiatkami.
Teraz to już mało kto go nie ma.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Witaj Iza
U mnie konwalie też się wszędzie rozłażą.
Teraz z rabaty pod rollborderem zaczynają już wychodzić na kamienistą ścieżkę.
A kiedyś dostałam od koleżanki raptem kilka kłączy przy okazji z pierwiosnkami.
Ta korona jest świetna.
Też miałam kiedyś kilka, ale mi się pogubiły
Czyżby zjadły je jakieś nornice ?
A miały być na ich odstraszanie.
W ciągu dnia było dość ciepło, ale teraz temperatura poleciała w dół.
Mam nadzieję, że nie spadnie jednak poniżej zera.
I dalej sucho.....

U mnie konwalie też się wszędzie rozłażą.

Teraz z rabaty pod rollborderem zaczynają już wychodzić na kamienistą ścieżkę.

A kiedyś dostałam od koleżanki raptem kilka kłączy przy okazji z pierwiosnkami.

Ta korona jest świetna.
Też miałam kiedyś kilka, ale mi się pogubiły

A miały być na ich odstraszanie.

W ciągu dnia było dość ciepło, ale teraz temperatura poleciała w dół.
Mam nadzieję, że nie spadnie jednak poniżej zera.

I dalej sucho.....

- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Śliczne masz te epimedium...Kiedyś ci kawałek skubnę 

Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam Cię Izo!
Wszyscy straszą przymrozkami zamiast mówić,że majówka będzie wspaniała.Ci od pogody na szczęście nie zawsze mają rację.Jak by nie było to zawsze w maju może być troszkę chłodu.Odpoczywać będziemy i tak,w Zamościu dzisiaj było różnie deszczyk z rana.słoneczko a gdy się chowało za chmury było chłodno.Ładne kwiaty Masz to jest powód do optymizmu.
pozdrowienia Edward
Wszyscy straszą przymrozkami zamiast mówić,że majówka będzie wspaniała.Ci od pogody na szczęście nie zawsze mają rację.Jak by nie było to zawsze w maju może być troszkę chłodu.Odpoczywać będziemy i tak,w Zamościu dzisiaj było różnie deszczyk z rana.słoneczko a gdy się chowało za chmury było chłodno.Ładne kwiaty Masz to jest powód do optymizmu.

pozdrowienia Edward
- ewamaj66
Mój dębik wyglądałby tak ładnie, gdybym go nie ruszała. Wyobrażam sobie, że za rok lub dwa zakwitnie, bo jednak żyje 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam miłych Gości!
Zrobiło się chłodno żeby nie powiedzieć zimno
Patrząc w niebo i biorąc pod uwagę prognozy przed obiadem poszłam "nakarmić" swoje róże i powojniki ( liliowcom dostały się resztki
) z nadzieją na deszcz. Kran był suchy
gdyż chyba wszyscy przy Święcie Pracy nie pracowali tylko podlewali swoje działki. Chmurzyło się, wypogadzało i znów chmurzyło i w końcu późnym popołudniem doczekałam się deszczu. Nie było to obfite podlewanie, ale było.
Zastanawiam się dlaczego tak jest, że jak mam nieograniczony czas na działkę to pogoda mi nie sprzyja
Wczoraj trochę popracowałam, ale dziś tylko ten nawóz i posiałam eszolcję od Wiesi, i nagietka pełnego od Ani.
Dziękuję Małgosiu! Mam nadzieję, że te przymrozki będą tylko symboliczne i nie narobią szkód. Ja z balkonu nie mam zamiaru nic zabierać. W końcu to mają być przygruntowe przymrozki.
Chyba miała za mokro...Dębika kupiłam w zeszłym roku. Spora doniczka, cała zarośnięta za kilka złotych ( 6 czy 8 ). Rośnie u mnie na szczycie skalniaka. Podłoża tam nie wiele, i raczej ubogie.

Ewo - epimedia odkryłam na Forum i stwierdzam, że są warte posiadania. W naszych warunkach sprawują się dobrze. Naradka jest podobna do rojnika tylko znacznie mniejsza. Takie urocze maleństwo, które najlepiej oglądać z lupą
A dlaczego grzebałaś przy dębiku? Ja staram się nie grzebać i nie przeszkadzać roślinom. Czasami zdarza mi się to nie chcący i z zasady źle się kończy
Dla rośliny oczywiście.
Szczerze mówiąc Agness dębik zaskoczył mnie tak wczesnym kwitnieniem. Wydaje mi się, że kupowałam go latem z kwiatami.
Nezko mam nadzieję, że ta szachownica w przyszłym roku też będzie śliczna. Posadziłam ją na takiej samej głębokości jak rosła w tej donicy. Czy epimedium się szybko rozrasta - to zależy od odmiany i warunków. To żółte dość ładnie przyrasta, a czerwonego ile kupiłam tyle jest. Ty to jak najbardziej powinnaś na siebie uważać
Ja swoje lata i swój rozum mam. Wychodzę z założenia, że na działkę nie chodzę za karę. Ile mogę tyle robię. A jak mi się nie chce to idę sobie popatrzeć tylko jak rośnie
Mówią przecież, że pańskie oko konia tuczy.
Grażynko - masz rację, że śliczne. Cieszę się, że je odkryłam i mam. Myślę jednak, że nie jest tak popularne jak powinno. Wśród ogrodników i działkowców spoza Forum w zasadzie jest nieznane.
Krysiu
Konwalie mnie zaskoczyły to fakt. Nie sądziłam, że tak szybko zaaklimatyzują się w takich warunkach. Na szczęście dość łatwo można je wyrywać. U mnie też zimno i sucho. Do koron też jakoś nie mam szczęścia. Przy pierwszym podejściu wcale nie wyszły wiosną
Po drugim - wzeszły, ale nie kwitły. W zeszłym roku posadziłam biedronkową koronę i o dziwo pięknie wyrosła i zakwitła do połowy. I to już jakiś postęp. Dlatego kupiłam tę kwitnącą. Zobaczymy jak zaprezentuje się w przyszłym roku.
Dorotko - zapraszam! Przecież wiesz, że lubię gości
i zawsze chętnie się dzielę.
Witaj Edwardzie! Na szczęście jestem optymistką i cieszą mnie nawet małe rzeczy. Masz rację - przymrozki w maju żadna nowość. Czasem nawet śnieg się zdarzał. Przecież zimna Zośka i 3 ogrodnicy za coś dostali swe przydomki. Życzę miłego wypoczynku!
Zastanawiałam się czym Was zaskoczyć, bo mnie Natura wciąż zaskakuje. U mnie zawsze kwiatki na tapecie to może tym razem pokażę jak budzą się paprocie z zimowego snu...
,
,
,
, 
A to zdjęcie z cyklu rzeczy dziwne i ciekawe
- ciekawe kiedy zakwitnie...
Zrobiło się chłodno żeby nie powiedzieć zimno

Zastanawiam się dlaczego tak jest, że jak mam nieograniczony czas na działkę to pogoda mi nie sprzyja

Wczoraj trochę popracowałam, ale dziś tylko ten nawóz i posiałam eszolcję od Wiesi, i nagietka pełnego od Ani.
Dziękuję Małgosiu! Mam nadzieję, że te przymrozki będą tylko symboliczne i nie narobią szkód. Ja z balkonu nie mam zamiaru nic zabierać. W końcu to mają być przygruntowe przymrozki.
Janku - nie ginie? A mi jedna wczesną wiosną padłamagry pisze:Naradka nie ginie i bardzo ładnie rozrasta się.Ja natomiast mam problem z dębikiem.W jakich warunkach rośnie u Ciebie ?.

Ewo - epimedia odkryłam na Forum i stwierdzam, że są warte posiadania. W naszych warunkach sprawują się dobrze. Naradka jest podobna do rojnika tylko znacznie mniejsza. Takie urocze maleństwo, które najlepiej oglądać z lupą

Szczerze mówiąc Agness dębik zaskoczył mnie tak wczesnym kwitnieniem. Wydaje mi się, że kupowałam go latem z kwiatami.
Nezko mam nadzieję, że ta szachownica w przyszłym roku też będzie śliczna. Posadziłam ją na takiej samej głębokości jak rosła w tej donicy. Czy epimedium się szybko rozrasta - to zależy od odmiany i warunków. To żółte dość ładnie przyrasta, a czerwonego ile kupiłam tyle jest. Ty to jak najbardziej powinnaś na siebie uważać

Grażynko - masz rację, że śliczne. Cieszę się, że je odkryłam i mam. Myślę jednak, że nie jest tak popularne jak powinno. Wśród ogrodników i działkowców spoza Forum w zasadzie jest nieznane.
Krysiu

Dorotko - zapraszam! Przecież wiesz, że lubię gości

Witaj Edwardzie! Na szczęście jestem optymistką i cieszą mnie nawet małe rzeczy. Masz rację - przymrozki w maju żadna nowość. Czasem nawet śnieg się zdarzał. Przecież zimna Zośka i 3 ogrodnicy za coś dostali swe przydomki. Życzę miłego wypoczynku!
Zastanawiałam się czym Was zaskoczyć, bo mnie Natura wciąż zaskakuje. U mnie zawsze kwiatki na tapecie to może tym razem pokażę jak budzą się paprocie z zimowego snu...

A to zdjęcie z cyklu rzeczy dziwne i ciekawe

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
Lilia
ale się śpieszy
.Mój dębik tylko z 1 pączkiem a Twój już kwitnie
.

- ewamaj66
Swojemu dębikowi postanowiłam jesienią zrobić dobrze. Przesadziłam go. Omal nie przypłacił tego życiem. Oczywiście przypomniałam sobie, że dębiki nienawidzą przesadzania jeszcze tego samego dnia, po powrocie z ogrodu. Pokazały się teraz maleńkie listeczki, zielone, nie było ich wcześniej wcale. Teraz raczej przesadzę wszystko inne, a dębika nie ruszę 

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Ale się lilijka spieszy do kwitnienia
Iza, a co to za lilia ?
U mnie zimno, wietrznie i wciąż susza. Po południu, przez 2-3 minutki sypnął drobny śnieg, ale na szczęście stopniał.
Tylko dlatego go zauważyłam , że byłam w ogrodzie i coś tam dłubałam.
Pogoda wariuje.
Zimie i śniegowi mówię : WON!!!
Czekam na ciepły deszczyk majowy.

Iza, a co to za lilia ?
U mnie zimno, wietrznie i wciąż susza. Po południu, przez 2-3 minutki sypnął drobny śnieg, ale na szczęście stopniał.
Tylko dlatego go zauważyłam , że byłam w ogrodzie i coś tam dłubałam.
Pogoda wariuje.

Zimie i śniegowi mówię : WON!!!
Czekam na ciepły deszczyk majowy.

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Aga - najśmieszniejsze jest to, że nawet 20 cm wysokości nie ma ta lilia. Jest jednak jedna jeszcze lepsza od niej - ta nawet 5 cm nie ma, ale pąki widać

Ewo - cieszę się, że jednak dębik przeżył
Też mam na koncie kilka niefortunnych decyzji ogrodniczych
Dzisiaj chyba popełniłam kolejny błąd...Podzieliłam kilka roślin w celach wysyłkowych i zastanawiam się teraz czy moje z naruszonym systemem korzeniom przeżyją zapowiadane przymrozki
Pomyślałam jednak o tym już po fakcie. No nic...zawsze zostaje nadzieja.
Z dnia na dzień coraz zimniej. Od kilku dni, a w zasadzie nocy nawet grzeją w centralnym. Na szczęście śniegu u mnie nie ma. Ciekawe jak długo
Zostając w klimacie wiosennym kilka świeżych pąków:
- złotnica od Ani-Raczek - pierwszy raz u mnie zakwitnie
- piwonia majówka, te późniejsze też mają już pąki - nawet ta kupiona wczesną wiosną w kapersie Prima Vera
- pełnik europejski
- kupiona rok temu jako montana Rubens- Matka Urszula Ledóchowska - pąków ma mnóstwo i sporo nowych pędów od korzeni
- chyba jej w końcu wybaczę, że nie jest montaną 
Krysiu to Aphrodite. A ta druga to Menton. Niestety działkowe koty połamały mi wschodzącą Tigerwoods. Byłam wściekła jak to zobaczyłam
i płakać mi się chciało. U mnie też lodowato i deszcz by się przydał.

Ewo - cieszę się, że jednak dębik przeżył

Z dnia na dzień coraz zimniej. Od kilku dni, a w zasadzie nocy nawet grzeją w centralnym. Na szczęście śniegu u mnie nie ma. Ciekawe jak długo

Zostając w klimacie wiosennym kilka świeżych pąków:

Krysiu to Aphrodite. A ta druga to Menton. Niestety działkowe koty połamały mi wschodzącą Tigerwoods. Byłam wściekła jak to zobaczyłam

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
wypodziwiałam wszystkie Twoje piękności ogrodowe
Mam nadzieję, że przymrozki nie zaszkodziły roślinkom

Mam nadzieję, że przymrozki nie zaszkodziły roślinkom