Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Jeszcze lepsza od wapna jest kreda . Bardziej tłusta i lepiej trzyma się folii , a deszcz nie zmywa tak łatwo . Po drugie : mniej podnosi pH gleby , to tez jest istotne . No a mieszanka nie może być za rzadka . Idealnie wychodzi tak : 1/3 wiaderka kredy i wody do pełna . Konsystencja śmietany kremówki 36% ma być ...
Dzienx,
czy w początkowej fazie wzrostu tj. po tygodniu od wsadzenia rozsady w cylindry mogę opryskać pomidory nawozem dolistnym. Jeżeli tak, to czy jest jakiś szczególnie polecany?
czy w początkowej fazie wzrostu tj. po tygodniu od wsadzenia rozsady w cylindry mogę opryskać pomidory nawozem dolistnym. Jeżeli tak, to czy jest jakiś szczególnie polecany?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pryskałam nawet po 2 dniach po posadzeniu i nic im nie jest . Trzeba pryskać wieczorem i o niższym stężeniu aby słonko nie zrobiło szkód i dobrze będzie 
Ja miałam nawóz płynny do pomidorów- wieloskładnikowy.

Ja miałam nawóz płynny do pomidorów- wieloskładnikowy.
Ok,
czyli wszystkie nawozy dla pomidorów nadają się do stosowania dolistnego? Jakie musi być stężenie, większe bądź mniejsze niż przy użyciu doglebowym?
czyli wszystkie nawozy dla pomidorów nadają się do stosowania dolistnego? Jakie musi być stężenie, większe bądź mniejsze niż przy użyciu doglebowym?
-
Zawsze mniejsze niz do stosowania doglebowego. Ja stosuję stęzenie 0,2%-0,4% , trzeba czytać na opakowaniu bo każdy nawóz ma większe lub mniejsze stężenie składników. Na jednym z nawozów do orysków mam napisane stężenie 0,1% bo zawiera w sobie o wiele większy stosunek N-P-K.Kacperu pisze:Ok,
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
dzięki za podanie proporcji, właśnie dziś się zastanawiałam jaka ta mieszanka ma być, a i worek kredy mamfrant pisze:Jeszcze lepsza od wapna jest kreda . Bardziej tłusta i lepiej trzyma się folii , a deszcz nie zmywa tak łatwo . Po drugie : mniej podnosi pH gleby , to też jest istotne . No a mieszanka nie może być za rzadka . Idealnie wychodzi tak : 1/3 wiaderka kredy i wody do pełna . Konsystencja śmietany kremówki 36% ma być ...

Ania
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
U mnie drzwi na wylot otwarte i tak samo okienka w tunelu..
dziś ich nawet na noc zostawiłam otwarte..-ma być 9st więc chyba zimno im nie będzie -no w końcu co mają powiedzieć te co w gruncie nocują..
I tu moje pytanie..
Piszecie o cieniowaniu tuneli..
Mogę zacieniować.. a co z tymi pomidorami co w gruncie stoją -je także należy jakoś zacieniować?
dziś ich nawet na noc zostawiłam otwarte..-ma być 9st więc chyba zimno im nie będzie -no w końcu co mają powiedzieć te co w gruncie nocują..
I tu moje pytanie..
Piszecie o cieniowaniu tuneli..
Mogę zacieniować.. a co z tymi pomidorami co w gruncie stoją -je także należy jakoś zacieniować?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
moje subiektywne zdanie jest takie , ze jeśli się ma krótki tunel około 20 metrów i czoła można otworzyć na przestrzał , mało tego jeśli rzędy nie biegną w poprzek namiotu , to cieniować nie trzeba.
Jeśli ktoś ma ograniczona możliwość wietrzenia,gęsto pomidory , to po prostu je ugoruje.
Szczerze mówiąc nie rozumiem tej nagonki teraz na cieniowanie , czy wy macie wszyscy tunele 30 metrowe , a pomidory mają już powyżej metra ?? a w połowie powietrze stoi i temperatura dobija do 40-50 stopni ?? A co wy będziecie robić na przełomie czerwca i lipca ?? klimatyzatory zakładać ??
Dla tych co się jednak boja , że pomidory się im ugotują, to w namiotach tak w połowie zakłada się wentylatory które powodują ruch powietrza
Jeśli ktoś ma ograniczona możliwość wietrzenia,gęsto pomidory , to po prostu je ugoruje.
Szczerze mówiąc nie rozumiem tej nagonki teraz na cieniowanie , czy wy macie wszyscy tunele 30 metrowe , a pomidory mają już powyżej metra ?? a w połowie powietrze stoi i temperatura dobija do 40-50 stopni ?? A co wy będziecie robić na przełomie czerwca i lipca ?? klimatyzatory zakładać ??
Dla tych co się jednak boja , że pomidory się im ugotują, to w namiotach tak w połowie zakłada się wentylatory które powodują ruch powietrza

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 100p
- Od: 20 lip 2008, o 17:56
Potwierdzam słowa weterana,mam szklarnie 3,5 na 8m.i teraz temperatura dochodzi do 30stopni nie zacieniam,lecz mam wentylator i włączam go od czasu do czasu wtedy temperatura spada około 3 stopnie,zależy od temperatury na zewnątrz.Pozdrawiam 

Pozdrawiam Marian
------------------
------------------
-
Ja mam tunel 5x 6m i przy cieniowaniu i 2 drzwiach otwartych na ościerz dzisiaj temperatura była 28*C. Mnie w tej chwili chodzi o to aby wiązały się pomidory i rosły a nie stały przy wysokich temperaturach.
wierz mi cieniowanie temperatury nie obniżysz aż tak,
Rada nie jest cieniowanie , tylko otwieranie tunelu wczas rano , żebry jak najdłużej było chłodno.
Mój namiot ma 6x20m ale jakoś cieniować nie muszę otwieram w upał o 6-7 zamykam o 19 podlewam do południa i nie ma różnicy ze szklarnią z za płota zacieniowaną i Bóg wie co jeszcze
pomidory tej samej wysokości mniej więcej powoli zaczynają kwitnąć , żyć nie umierać
Rada nie jest cieniowanie , tylko otwieranie tunelu wczas rano , żebry jak najdłużej było chłodno.
Mój namiot ma 6x20m ale jakoś cieniować nie muszę otwieram w upał o 6-7 zamykam o 19 podlewam do południa i nie ma różnicy ze szklarnią z za płota zacieniowaną i Bóg wie co jeszcze

pomidory tej samej wysokości mniej więcej powoli zaczynają kwitnąć , żyć nie umierać

Paweł _____________________________________________________________________________
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Weteran..
Zamykasz na noc?
Dziś u mnie teraz jest 12st
Myśle że pomidory przy otwartym na przestrzał nie zmarzną..
A zależy mi na temp bo u mnie już wszystkie pomidory kwitną.. i chciałabym aby zawiązywały owoce..
A!
przeczytałam na forum że wilgotność jest ważna więc wejścia do szklarni podlewam wodą..
paruje sobie i chłodzi trochę w upały...
Zamykasz na noc?

Dziś u mnie teraz jest 12st
Myśle że pomidory przy otwartym na przestrzał nie zmarzną..
A zależy mi na temp bo u mnie już wszystkie pomidory kwitną.. i chciałabym aby zawiązywały owoce..
A!
przeczytałam na forum że wilgotność jest ważna więc wejścia do szklarni podlewam wodą..
paruje sobie i chłodzi trochę w upały...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
-

Pewnie wstanę otworzyć i pójdę jeszcze raz do łóżka.

a tam do łóżka od razu , wam kobietą to tylko przyjemności w głowie
Śniadanie zrób , przynajmniej wszyscy domownicy będą Cie chwalić.
Ja przynajmniej chwaliłbym Cie , za śniadanie oczywiście

Śniadanie zrób , przynajmniej wszyscy domownicy będą Cie chwalić.
Ja przynajmniej chwaliłbym Cie , za śniadanie oczywiście

-
Na śniadanie zawsze będzie czas