Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Robaki w doniczce

Post »

Miałam ziemię mieszaną z piaskiem. Od ziarenka piasku różnią się tym, że się ruszają. Większych brak.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może to rozkruszek korzeniowy?
Wiecie co wydaje mi się,że chyba nie dojdziemy do tego co to jest.
Tydzień temu przesadzałam rośliny a to znów się pojawiło ech...
x-o-a
---

Post »

Widziałam i nie wydaje mi się, żeby to było to. One bardziej są pajączkowate. Nigdzie w ziemi nie ma też takich wełnianych pajęczynek. One nic nie snują KaRo, tylko tak istnieją jak ziarenka piasku, czasem się przysysają do młodych korzonków.

-- 19 mar 2015, o 23:17 --

Mówiłam o wełnowcach, że to nie to. Zajrzę do tego rozkruszka. Ktoś musi jeszcze to mieć Agnieszko skoro my mamy wszędzie i ktoś musi tego dziada znać.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu wynika z tego,że mamy to samo.
Ja dziś sporo o nich myślałam,szukałam w necie i nic.
Co jeszcze mogę dodać to to,że w podłożu które jest suche na wiór tych robaczków nie ma.
Reszta roślin podlewane tak by ziemia była wilgotna nie mokra,a one się pojawiają.
x-o-a
---

Post »

Agnieszko. Przeczytałam i stawiam na tego rozkruszka, którego znalazłaś. Kolor, wielkość i jest pajęczakiem. Obgryza też korzenie. Wiadomości o tym jak na lekarstwo. Więcej trochę na stroszykarze.pl. W sumie się zgadza ale to walka z wiatrakami. To kupujemy z ziemią i jak walczyć z roztoczami?
x-o-a
---

Post »

One są cały czas ale gdy jest sucho, chowają się w głąb w poszukiwaniu wilgoci. Nie wiadomo dlaczego siewki marnieją, nie rosną, żółkną liście, korzonki słabe i anorektyczne. Wiele osób ma tu taki problem i powiedz niech szukają w ziemi 0,1 mm roztoczy. Myślę, że nie tylko my to mamy. Większość tego nawet nie widzi. Najgorsze, że tego wyplenić się nie da.
zielonyludek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2015, o 21:31

Co to za robaczki?

Post »

Witam,

Zauważyłem dzisiaj na liściach (najwięcej na dolnych) od spodu malutkie białawe robaczki.
Liście, na których siedziały są trochę pożółkłe. Nie wiem czy już były te robaki tam wcześniej i przez nie pożółkły, czy nie (liście lekko pożółkły jakiś czas temu).
Coś takiego (fotka pierwsza z błyskiem, druga bez):

Obrazek

Obrazek

Co to za pieronstwo i jak się tego pozbyć?
Jak na razie, żeby cos zrobić na szybko to opłukałem roślinę prysznicem. Nie widać ich już, ale nie wiem czy się znów nie pokażą.
Z góry dzięki za rady.
Ratownik1
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 18:35

Re: Co to za szkodniki i jak je zwalczac?

Post »

To chyba mszyca. Jak wróci po kąpieli to kup coś gotowego albo może Polysekt 005 SL.
Zima łagodna to mamy sporo różnych żyjątek. :lol:
Dobra zmiana. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zielonyludek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2015, o 21:31

Re: Co to za szkodniki i jak je zwalczać?

Post »

@Ratownik1
Dzięki. Pojawiły się s powrotem? W znacznie mniejszej ilości jednak. Spróbuję oczyścić jeszcze raz i jak dale będą wracać to coś na to kupie chyba tak jak radzisz.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam problem.
Wczoraj zauważyłam malutkie (mniejsze niż ziarenko piasku) białe robaczki.Chodzą w podłożu oraz po roślinie.Nie żerują na liściach,ale spacerują głównie w podłożu ew na pniach rośliny.
Miałam ostatnio tam gdzie roślinki więcej wilgoci.Dodam,że nie są to skoczogonki.
Fotkę ciężko było zrobić,ale może ktoś z Was mi podpowie cóż to może być :(

Obrazek Obrazek Obrazek

--- 20 cze 2015, o 11:55 ---

?Zmieniłam podłoże we wszystkich doniczkach.Roślinki pod bieżącą wodą opłukałam.Mija dziś dopiero drugi dzień i trudno mi stwierdzić czy się pozbyłam robaczków.
Ciągle się jednak zastanawiam,co to było.Wiem tylko jak wyglądają skoczogonki i larwy ziemiórek.Ja je wykluczyłam,bo to zupełnie co innego.
Nadal mam nadzieję,że ktoś z Was mi podpowie co to za robaczki ?
x-o-a
---

Post »

Agnieszko. Pamiętasz wcześniejszą historię z rozkruszkami. Nie było na nie sposobu. Jedyny środek na nie został wycofany. Przesadziłam wszystko do nowej ziemi i w przypływie konsternacji podlałam wszystko na mokro Karate. I dzięki Bogu od tamtej pory wcale ich nie widziałam.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam Jolu :wink:
Ostatnio znów widziałam w jednej doniczce,choć roślinę podlewałam od spodu.Przesadziłam,bo i tak wszystkie przesadzałam ostatnio.Nie mam piekarnika tak bym podłoże wyprażyła.
To co ostatnio chodziło po moich roślinkach to nie były rozkruszki.Zastanawiałam się nad mączlikiem szklarniowym,ale nie żerowały na liściach tylko spacerowały po łodydze i w podłożu.

Cieszę się,że Ci się udało zwalczyć rozkruszka :)
x-o-a
---

Post »

Może spróbuj tak zrobić jak ja. Spryskać rośliny i polej ziemię. Jest jeszcze Substral do podlewania nie pamiętam ale chyba Polisect SC 250 działa prawie na wszystko. Wykończyłam nim ziemiórki.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Witam, zmagam się z podobnym problemem, małe białe robaczki i jest ich mnóstwo. :-( Cały czas mam ziemiórki, więc te białe robaczki przyjęłam za ich larwy, ale tutaj stwierdzacie, że to nie to. Rzeczywiście najwięcej tego widać po podlaniu rośliny, i jak ziemia jest wilgotna. U mnie najwięcej tego jest w doniczce syngonium i nowym krotonie. Agnieszka, u mnie też sobie te robaczki spacerowały po roślinach. :-( Ziemię w kwiatach zmieniałam juz po 3 razy i to z czasem i tak się pojawia.
Czy ktoś odpowiedział Silji odnośnie tych szczypawic? W mojej dracenie też takie coś zauważyłam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Albo ziemiórki albo nicienie glebowe.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”