Rudominkowe kolory

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rudominkowe kolory

Post »

O, dzięki, tak to ona - pewnie za parę dni zakwitnie, albo już kwitnie, tylko w ten deszcz nie chce mi się wychodzić do ogrodu :)
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I co Ania, gdzie Ty jesteś? :wit
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Jestem, jestem :wit Częściej chyba u Ciebie niż tu :)
Ale mam przygotowane zdjecia zeszłorocznych nowości, które wsadziłam i nie zdążyłam się pochwalić, więc zaraz wrzucę :)

Żeby wiosnę przywołać, to może sasanki? Mam czerwone i fioletowe, białe jeszcze muszę namierzyć - chyba, że ktoś chciałby się podzielić :) Z czerwonych zebrałam nasionka i wysiałam w innym miejscu, do tej pory nic się nie pojawiło, ale po cichu liczę, że wiosną coś skiełkuje...

Obrazek Obrazek

Uwielbiam te puchate pączki ;:167

Obrazek

A tu Bartusiowe stokrotki i tulipany - sam wybierał :) Ciekawe, czy stokrotki się rozsieją, bo bardzo ładne były.

Obrazek

Żarnowiec - obecnie w cieplutkim ubranku, bo to jego pierwszy rok, potem chyba już nie trzeba będzie go okrywać?

Obrazek

Jedna z największych niespodzianek minionej wiosny - serduszki (biała i różowa), które kupiłam wiosną 2012, wtedy wsadziłam i nie wzeszły. Pewnie były zbyt głęboko, bo ku mojemu zaskoczeniu wyszły w 2013 :) Na zdjęciu jest tylko biała, bo różowa ma co prawda fotkę, ale w towarzystwie takiej ilości chwastów, że ledwo ją widać ;:124 Do towarzystwa mają miodunkę - bardzo mi się spodobała, w tym roku chciałabym jakieś inne odmiany zdobyć, tylko w okolicznych ogrodniczych coś ich nie widać...

Obrazek

I na koniec azalia - czerwona nn, na ognistą, czerwono-pomarańczową rabatkę :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ojej, jakie śliczności! Puchate sasanki są takie milusie, jak małe kotki do pogłaskania. :)
Miałam kiedyś żarnowiec, wyrósł w wielki krzew, po czym zginął jednej zimy. Chyba nie ma reguły, każdej zimy może być inaczej.
Ta azalia rzeczywiście wygląda jak płomień, kolor w sam raz na zimowe depresje. :)
A jakiego koloru były Bartusiowe tulipany?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Bartusiowe tulipany są...żółte i czerwone, lekko postrzępione - sam wybierał :) Poza tym ma tam truskawki, była róża Elizabeth ale wymarzła. Została niewidoczna jeszcze lilia Dark Red - przepiękna, ale nie zdążyłam jej sfotografować, bo rozkwitła jak byliśmy na wakacjach, a z powodu upału szybko skończyła. Mam nadzieję, że w tym roku nacieszymy się jej widokiem :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze, że zagladasz na forum. Przy dzieciakach to jest sporo roboty, jak dodasz dom i ogród, to na siedzenie przy kompie nic nie zostaje. ;:185
Ale widać, że jest szansa na trwały powrót.
Czy te dalie, które tak skromnie przedstawiasz, to jeszcze masz? Bo fajne, możemy się wymienić, zresztą zobaczymy wiosną :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

takasobie bardzo miło mi cię gościć w moim skromnym ogrodzie :wit
Zostały mi tylko trzy odmiany, mam nadzieję, że dotrwają do wiosny - wszystkie średnio wysokie, myślę że 80-100cm:
czerwona nn

Obrazek

Biała Edge of Joy

Obrazek Obrazek

I biało-różowa nn

Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Śliczne dalie, Aniu, zwłaszcza ta biała. Jak Ci idzie przechowywanie kłączy? Bo muszę powiedzieć, że u mnie to nie wychodzi. W piwnicy podczas przechowywania pojawia się grzyb, kłącza pleśnieją i trzeba je wyrzucić. Już trochę dalii zmarnowało mi się tym sposobem. :(
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie dotrwają!
Ta pierwsza bardzo ładna, ale nie wiem, co to jest :roll:
Ta biała to nie jest Edge of Joy ;:185 Ładna, podobna do Evelyn, ale ma za mało fioletu. Jaki duży jest kwiat? Masz jeszcze jakieś jej zdjęcie?
Ta trzecia niestety się wyrodziła i pokazała środek. Posadź ją wiosną w dobrym miejscu, w żyznej ziemi, moze nie będzie tak źle. Jeśli znów pokaże środek, pszczółki się najedzą :-)
Miłka
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Tą czerwoną dostałam od koleżanki, ona od swojej babci, więc to jakiś staroć jest :)
Biała to może Le Castel, albo Eveline bo obie wtedy kupowałam. Faktycznie, jak sprawdziłam w googlu to na pewno nie jest Edge of Joy. Wielkość kwiatu? Nie mierzyłam, myślę, że nie więcej niż 8-10 cm. Ona rośnie przy forsycji - jeśli to pomoże określić jakoś jej wielkość. I nie zawsze te środki mają fioletowy odcień, czasem są tylko białe...Może jakaś niedorobiona jest ;)

Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o przechowywanie, to wykopuję je jak przymrozek zetnie liście, obcinam łodygi, otrzepuję z ziemi i wkładam do plastikowej skrzyni - takiej po warzywach. Stoją sobie w garażu -nieogrzewanym, ale ocieplonym i nie ruszam ich aż do wiosny. Czasem niektóre nie ruszą, bo wyschną za bardzo, ale za to żadna pleśń nigdy się nie wdała.

Straciłam np. taką - najładniejsza jaką miałam:

Obrazek

Na etykiecie było Dark Angels Pink - kupiłam ją w którymś z marketów budowlano-ogrodowych, ale nie znalazłam jej nigdzie na zdjęciach ani w sprzedaży gdzie indziej.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Szkoda tej dalii, rzeczywiście była piękna i wyjątkowa. Ale skoro raz pojawiła się na rynku, to pewnie gdzieś krąży po ogrodach i kiedyś w końcu na nią trafisz.
Będę w takim razie zawsze trzymać dalie w garażu, gdzie jest przewiew, a dopiero przed mrozami znosić do piwnicy. Może tak będzie dla nich zdrowiej.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Sonkas
100p
100p
Od: 16 gru 2012, o 06:23

Post »

Piękne masz te sasanki oraz te białe dalie, ja mam czerwone z tych kaktusowatych, wsadzam je na wiosnę w marcu do doniczki, i dopiero w maju do gruntu, to bardzo przyśpiesza ich kwitnienie.
Mrozy minęły więc ruszę się z domu i do Ciebie też dotrę.
Pozdrawiam.
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście ta malutka była urocza. Mam równiez i takie dalie - niskie i pojedyncze. mam specjalne miejsce dla nich, żeby takie duże ich nie przysłoniły.
A to, czy to jest Ewelinka, czy nie - trudno powiedzieć. Czasami dalie się dziwnie wybarwiają i tracą cechy swojej odmiany. Zobaczymy w tym roku!
Miłka
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p

Post »

Wiesz Miłko, jak tak patrzę na Twój avatar to zupełnie jak ta moja biała dalia :) to Ewelinka?
Teraz właśnie szukam dalii ciemnolistnych i najlepiej niskich, choć niekoniecznie :) W ten sposób trafiłam na twoją Fascination i Bishop of York :)

Krysiu - czekam cierpliwie ;:65

W tym roku dalie obowiązkowo podpędzę w doniczkach, w ubiegłym roku nie miałam czasu i za długo czekałam na pierwsze kwiaty :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest Evelinka, ale już u kresu życia. One mają skłonność do wyradzania po 2-3 latach. Już jej nie mam, bo jak tak wygladała, to już jej nie chciałam :-)
Fascynation i Bishopy są fajne. Na razie nie zaoferuje Ci, bo nie wiem, jak przetrwja zimę, ale potem przypomnij się na pw.
Miłka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”