Kłujaki i nie tylko - pieczarah

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kłujaki i nie tylko:) - pieczarah

Post »

oj tak, raduje,chociaż to najbardziej ochoczą kwitnący gatunek :wink: ale jak kwitnie tak niewiele, to nawet najbardziej niepozorne kwiatuszki cieszą.
na gymocalycium zawiązał się pąk,ale ten już się nie zdąży rozwinąć

Obrazek

więc teraz pora na nieco inne zdjęcia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam,ania
kłujące
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Bardzo ciekawe fotki,Aniu najważniejsze,że twoje kaktusiki radują twoje oczy a za razem i my możemy
podziwiać twoje okazy ;:63
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Bardzo ciekawa "kolekcyjka" kaktusów.Pozdrawiam :wit
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Fossulak jaki ładny ;:333

Byle do wiosny....
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne fotki o niesamowitej ostrości ;:138 , szkoda tylko że nie podpisane :wink:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Piękne rośliny na pięknych zdjęciach ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Aniu - fajny początek. Jest co oglądać. Brakiem zrozumienia ze strony męża się nie przejmuj. Rób swoje. :D Mój tez nie rozumie, a trochę kaktusów mam. Człowiek musi mięć "swój kawałek podłogi", bo by zwariował. Po pewnym czasie przywyknie, o ile się nie poddasz. Mój już! (dobrych parę lat musiało upłynąć) nawet zauważa, że coś zakwitło. :roll: To dopiero postęp, he, he :;230
Pozdrawiam. Będę zerkać co nowego u Ciebie. :D
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

Witam ;:7
dziękuje Wam za odwiedziny i odnalezienie mojego wątku, który uciekł daaaleko :;230
annaoj pisze:Aniu - fajny początek. Jest co oglądać. Brakiem zrozumienia ze strony męża się nie przejmuj. Rób swoje. :D Mój też nie rozumie, a trochę kaktusów mam. Człowiek musi mięć "swój kawałek podłogi", bo by zwariował. Po pewnym czasie przywyknie, o ile się nie poddasz. Mój już! (dobrych parę lat musiało upłynąć) nawet zauważa, że coś zakwitło. :roll: To dopiero postęp, he, he :;230
Pozdrawiam. Będę zerkać co nowego u Ciebie. :D
brakiem zrozumienia staram się...zrozumieć - miejsca u nas coraz mniej na parapetach,a do tego jeszcze malutkie rączki potencjalnie zagrożone cierniami :lol: a prawdą jest, że jak coś zaczyna kwitnąć, to i M z zainteresowaniem spogląda (chociaż wyjątkowym zainteresowaniem jeśli o kwitnienie chodzi, darzy storczyki - pewnie dlatego, że przez moje parapety już się kilkanaście tych roślin z marnym skutkiem przewinęło ;:174 )
Rejden pisze:Piękne fotki o niesamowitej ostrości ;:138 , szkoda tylko ze nie podpisane :wink:
hmmm coś w tym jest - etykiety obiecuję sobie zrobić już drugi sezon i zawsze coś innego "ważniejszego" wyskoczy :? niemniej dziękuje za pochwałę zdjęć,o podpisach pomyśle ;:224 (w głowie nazw mam sporo - spisanych niewiele)

a u mnie już sezon odpoczynku w pełni - część roślin przesadzona została do kwadratów, przybyło też kilka nowych, dzięki "przejściu na wyższy poziom specjalizacji" jednego z naszych forumowych Kolegów :tan
ale i marketowe mimo wszystko też się znalazły ;:224

a tu taka przedzimowa mobilizacja

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam,ania
kłujące
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O Qrczę....jakby ktoś na kaktusowym stoisku zrobił fotki...hahaha...ale kolekcja!!!! A kiedy wszystkie razem..to dopiero widać ile masz tych kolczaków swoich... szkoda,że trzeba je schować.. czy one mogą stać w zimie po ciemku ???

Świetny wątek..tylko nie wiem czemu u mnie tak wiele zdjęć jest niedostępnych.. ;:174 i nie mogę wszystkiego zobaczyć... ;:209 ;:174
;:168
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Była wczoraj jakaś awaria i zdjęcia się nie wyświetlały ale wszystko jest już ok.
Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie Labki1 - właściwie to kaktusy mogą zimować po ciemku ale lepiej jest żeby podczas zimowania miały światło. Przebywanie w ciemności może powodować wyciaganie się kaktusów, a i potem przy wystawianiu ich na słońce trzeba bardziej uważać żeby się nie poparzyły (cieniowanie).

Ania, ta mobilizacja wygląda oszałamiająco :) każdy z nas lubi takie widoki ;:108 czy to przedzimowej zbiórki czy letnich kwitnień.
W oczy rzuciła mi się najbardziej Mammillaria chyba elongata, ta na pierwszym planie - duży rozrośnięty okaz. Bardzo ładna :)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Re: Kłujaki i nie tylko - pieczarah

Post »

Przedzimowa mobilizacja wygląda oszałamiająco ;:oj ;:oj
U mnie mimo planów kaktusy zostają na parapecie ;:145 ;:145 Niestety okazało się, ze w miejscu gdzie miały być zimowane jest temp. 18 stopni, a to za dużo :(
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

To pozostaje Ci je ofoliować przy oknie.
Jeżeli tego nie zrobisz to pewnie większość rebutek i lobivek będzie wyciągnięta.
AleksandraBdg

Post »

Aniu, zbiorowy wymarsz do zimowania wygląda fantastycznie!! Życzę Ci,żeby na wiosnę ich stan pozostał niezmieniony ( oczywiście ujemnie) i pięknie zakwitły odwdzięczając się za należny wypoczynek!
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p

Post »

labka1 pisze:O Qrczę....jakby ktoś na kaktusowym stoisku zrobił fotki...hahaha...ale kolekcja!!!! A kiedy wszystkie razem..to dopiero widać ile masz tych kolczaków swoich... szkoda,że trzeba je schować.. czy one mogą stać w zimie po ciemku ???

Świetny wątek..tylko nie wiem czemu u mnie tak wiele zdjęć jest niedostępnych.. ;:174 i nie mogę wszystkiego zobaczyć... ;:209 ;:174
;:168
Kasiu - początkowe zdjęcia są niewidoczne,bo coś pochrzaniłam w fotosiku i po prostu zniknęły :roll:
Paula15 pisze:Przedzimowa mobilizacja wygląda oszałamiająco ;:oj ;:oj
U mnie mimo planów kaktusy zostają na parapecie ;:145 ;:145 Niestety okazało się, ze w miejscu gdzie miały być zimowane jest temp. 18 stopni, a to za dużo :(
u mnie z zimowaniem problem pojawi się jak na dworze będzie minus 15 stopni - wtedy moja weranda, na której obecnie są idealne warunki ~ 13 - 15 stopni staje się za chłodna (ale jak kiedyś pisałam wtedy będę kombinować z miejscówką u rodziców albo z parapetami w mieszkaniu i rozszczelnieniem okien ;:219
AleksandraBdg pisze:Aniu, zbiorowy wymarsz do zimowania wygląda fantastycznie!! Życzę Ci,żeby na wiosnę ich stan pozostał niezmieniony ( oczywiście ujemnie) i pięknie zakwitły odwdzięczając się za należny wypoczynek!
dziękuje Olu, życzę tego samego ;:168

jeszcze takie nie pokazywane

Mammillaria ochoterenae
Obrazek

Parodia maxima
Obrazek

Astrophytum ornatum
Obrazek

Gymnocalycium horstii
Obrazek

jeszcze coś tam zostało
pozdrawiam,ania