Nowy ogród Jacka 2010/11
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Jacku
"wspomnienia" - CUDOWNE !!!

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Geniu, wydaje mi się, że to kwestia naszych wyborów; odmawiam sobie innych rzeczy, rezygnuję z zakupu roślin na rzecz takich wyjazdów.
Dziękuję Halinko
Dziękuję Halinko

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku kosztem roślinek ,? no to Cię podziwiam bo ja jednak nie mogę sobie omówić roślinek .
- JacekP
Geniu, niestety tak. W tym roku mam szlaban na zakup nowych roślin.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na tym pieńku to chyba roślinka jaką u Dali widziałam...... ?
Tak, Mariolko, masz rację - to jest aptenia, bardzo popularna roślinka w ciepłych krajach...Ja akurat swoją przywiozłam z Turcji, ale widywałam ją we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego i Egipcie :P
Jacku - zdjęcia przepiękne i wcale Ci się nie dziwię, że czasami przedkładasz podróże do różnych ciekawych miejsc nad zakup roślinek. Bo czasami warto BYĆ niż MIEĆ...
Jacku - zdjęcia przepiękne i wcale Ci się nie dziwię, że czasami przedkładasz podróże do różnych ciekawych miejsc nad zakup roślinek. Bo czasami warto BYĆ niż MIEĆ...
- JacekP
Dziś prawie wiosenny dzień. Zero śniegu, na termometrze ok.9 st. więc nic mnie nie powstrzymało, by trochę porobić w ogrodzie. Pozbierałem połamane gałązki z moich kruchych wierzb i powycinałem trochę suchych badyli. Zwłaszcza w ogródku ziołowym, gdzie sterczały kikuty po arcydzięglach, bylicach, estragonach i miętach. Chciałem jeszcze to wszystko zmielić ale rozdrabniacz nie dał rady z takimi wilgotnymi patykami.
Różne kiełki cebulowych powychodziły i zakwitł bratek
Taka mała samosiejka, a sprawiła więcej radości niż niejeden okazały kwiat w sezonie
Coma, tak to aptenia. Ciekawe, czy się przyjmie u mnie
Bo skubnąłem nieco
Ta na zdjęciu rośnie w pniu palmy, co dodawało jej uroku.
Dalu, nie byłem pewien tej rośliny więc dzięki za rozpoznanie
Masz rację Dalu, te wyjazdy bardzo dużo mi dają, a roślinek mam już tyle, że teraz warto się skupić na kompozycji i uporządkowaniu ogrodu do końca. Chciałbym też każdej roślinie stworzyć optymalne warunki wzrostu. Przy ciągłym zdobywaniu nowych nie starczało na to czasu.
Różne kiełki cebulowych powychodziły i zakwitł bratek

Coma, tak to aptenia. Ciekawe, czy się przyjmie u mnie

Dalu, nie byłem pewien tej rośliny więc dzięki za rozpoznanie

Masz rację Dalu, te wyjazdy bardzo dużo mi dają, a roślinek mam już tyle, że teraz warto się skupić na kompozycji i uporządkowaniu ogrodu do końca. Chciałbym też każdej roślinie stworzyć optymalne warunki wzrostu. Przy ciągłym zdobywaniu nowych nie starczało na to czasu.
- JacekP
Dziś kolejny dzień ładnego przedwiośnia. Łebki wystawiły przebiśniegi i ranniki. Zdjęcia wykasowałem przez przypadek ale jutro cyknę nowe. A teraz ostatni raz wspomnienia z Afryki, czyli dużo słońca
:

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku po takich wspaniałych gorących zdjęciach nie można nie być naładowanym pozytywną energią. Są przepiękne, nie mogę sie napatrzeć 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku! Ale cudne te srebrzystości..! I biała bugenwilia mnie zachwyciła. Afrykańska zima robi wrażenie...
Czy te Twoje wielkie rabaty mają być w każda w jednym kolorze czy źle zrozumiałam? A w jakim ?
Wyglądają na imponujące założenia, z rozmachem.
Wiesz,że żałowałam, że nie rośnie u mnie skrzyp...? Przydałby się na gnojówki i wywary...
Czy te Twoje wielkie rabaty mają być w każda w jednym kolorze czy źle zrozumiałam? A w jakim ?
Wyglądają na imponujące założenia, z rozmachem.
Wiesz,że żałowałam, że nie rośnie u mnie skrzyp...? Przydałby się na gnojówki i wywary...
Cześć Jacek 
Ale nam zafundowałeś gorące klimaty i pokrzepiające zdjęcia
cudowna roślinność!
zazdroszczę takich wrażeń i ciepełka... choć ta zima temperaturowo była nawet znośna... gorzej z wodą... ja pływam
a u Ciebie jak tam? nie stoi woda?

Ale nam zafundowałeś gorące klimaty i pokrzepiające zdjęcia

zazdroszczę takich wrażeń i ciepełka... choć ta zima temperaturowo była nawet znośna... gorzej z wodą... ja pływam

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
zdjęcia przepiękne, dziękuję 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- JacekP
Dziękuję Agness
Słońce daje pozytywną energię, dlatego zaobserwowałem to już dawno - w krajach, gdzie go nie brakuje, ludzie są bardziej radośni
Przemek, oglądałem, oglądałem, a teraz też się cieszę z widoku maleńkiego bratka w ogródku
Tamaryszku, jeśli skrzyp się jeszcze u mnie pojawi - a mam nadzieję, że nie - to będę zbierał dla Ciebie
Nowa rabata jest podzielona na części kolorystyczne: żółty, niebieski, biały, pomarańczowy, fioletowy i różowo-czerwony. Granice są jednak mało wyraźne i planuję rozdzielić je zielonymi krzewami; w pierwszej kolejności kolumnowymi iglakami.
Snowflake, część mojego ogrodu też tradycyjnie pływa. Teraz obawiam się, że jak przyjdzie mróz - rośliny będą skute lodem
Nawet w wyższej części ogrodu pojawiła się woda. Poziom wód jest chyba równy z gruntem. Biedne cebule
Halinko, cieszę się, że podobają się Tobie zdjęcia
Witaj Tosiu w moich progach
Mam już teraz spore rozlewisko i obszar ten poświęcę na oczko. W tym roku przygotuję tylko teren, bo funduszy na folię brak. Chyba że woda się utrzyma, bo mam bardzo wysoki poziom wód.
Zapraszam częściej

Przemek, oglądałem, oglądałem, a teraz też się cieszę z widoku maleńkiego bratka w ogródku

Tamaryszku, jeśli skrzyp się jeszcze u mnie pojawi - a mam nadzieję, że nie - to będę zbierał dla Ciebie

Nowa rabata jest podzielona na części kolorystyczne: żółty, niebieski, biały, pomarańczowy, fioletowy i różowo-czerwony. Granice są jednak mało wyraźne i planuję rozdzielić je zielonymi krzewami; w pierwszej kolejności kolumnowymi iglakami.
Snowflake, część mojego ogrodu też tradycyjnie pływa. Teraz obawiam się, że jak przyjdzie mróz - rośliny będą skute lodem

Halinko, cieszę się, że podobają się Tobie zdjęcia

Witaj Tosiu w moich progach

Zapraszam częściej