Cebula szalotka, perłowa
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cebula szalotka, perłowa
Można by jeszcze do takiej konstrukcji przyczepić zszywkami cieniówkę np. 30%. Być może i być za gorąco ale ja mam tak na działce że słońce w lato mam tak do godziny 15:00 max, a później to już od zachodniej strony mam posadzony pas drzewek owocowych które mi cieniują zagony z warzywami, tak więc moja cebula nie ma problemu z temperaturą, poza tym trzeba cebulę systematycznie podlewać ponieważ ma bardzo płytki system korzeniowy, wpływa to istotnie na % plonu.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Szalotki bananowe z nasion już wschodzą
, cebule szalotek podpędzę trochę, naśladując Anglików, za parę tygodni.

Zebrałam z wysadzonych cebulek ze sklepu.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
aria
Widziałam w Lidlu cebulę szalotkę Matador.Ponieważ jesteś znawczynią,zapytam Cię czy można taką wsadzić do ziemi i poczekać na nasiona czy to nie ma sensu?
Pozdrawiam Maria.
Widziałam w Lidlu cebulę szalotkę Matador.Ponieważ jesteś znawczynią,zapytam Cię czy można taką wsadzić do ziemi i poczekać na nasiona czy to nie ma sensu?
Pozdrawiam Maria.
Gwarancji dać nie mogę
, ale sama tak robię i udaje mi się uzyskać wschody. Wszystko zależy od tego czy i ile były pryskane środkiem przeciw wyrastaniu. Trzeba próbować, trzymam kciuki żeby się udało, Marago.
Nasiona tej odmiany można też kupić w sklepach.

Nasiona tej odmiany można też kupić w sklepach.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Dzięki za odp.Kupię i wsadzę ze 2 szt.A nasion poszukam,pewnie niedługo pojawią się w sklepach.
Pozdrawiam Maria.
Pozdrawiam Maria.
Na początku grudnia kupiłam w Lidlu szalotkę bananową, dwie wsadziłam do doniczki i do tej pory nie widać ani szczypioru ani korzeni. Wcześniej przeczytałam , że dobrze jest namoczyć w ciepłej wodzie, więc tak zrobiłam , ale jak widać nic to nie dało. Spróbuję obciąć czubki cebulek ,na forum ktoś pisał, że tak robi przy sadzeniu cebulek. Marysiu, może Tobie się uda z tą cebulką , ja będę szukać nasion. Mam w okolicy dobry sklep ogrodniczy . W zeszłym roku pan zamówił dla mnie nasiona dyni, więc może szalotkę też zamówi.
Pozdrawiam , Bożenka.
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny ,prosze o podpowiedź czy jeśli wysieje nasiona szalotki to cebulke da się zebrać na jesieni czy zdąży urosnać ?
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Szalotka z nasion wyrasta w jednym sezonie, ale jedna cebulka z jednego nasiona. Gniazda cebul dopiero w kolejnym sezonie, jak wsadzisz cebulkę.
pozdrawiam Ewa
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Nigdy nie miałam u siebie szalotki dlatego pytam ,bo w tym sezonie się na nia skuszę badzo odpowiada mi smak szalotek w potrawach .Moge za to polecic cebule siedmiolatkę głównie na zielone ,jest świetna tylko nie wolno siać za gęsto ,bo to powodować może rdzę przy dlugotrwalych opadach .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak siedmiolatka jest warta posadzenia w ogrodzie. Zaraz ledwo śnieg stopniał można już rwać szczypiorek do kanapek , również mam i gorąco zachęcam bo warto 

Bożena
Pozdrawiam ED.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Witajcie,
Dzięki czytaniu forum zaopatrzyłem się w nasiona szczypiorku, cebuli siedmiolatki oraz posadziłem cebulę (zwykłą) na szczypior. Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ucinając tym cebulom nieco ogonki (tam gdzie powinien wyjść szczypior).
Wybaczcie pytanie i rozterki początkującego.
Dzięki czytaniu forum zaopatrzyłem się w nasiona szczypiorku, cebuli siedmiolatki oraz posadziłem cebulę (zwykłą) na szczypior. Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ucinając tym cebulom nieco ogonki (tam gdzie powinien wyjść szczypior).
Wybaczcie pytanie i rozterki początkującego.