A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty
Chyba że Iwona ma coś co boi się że nas powali 

- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Marto (hmm muszę się przestawić
) zostawiam i tutaj ślad.
jestem pod wrażeniem Twoich kolczastych i ich kwitnień. Jak dotąd nie lubiłam kaktusów ale moja córcia chciałaby je zbierać(denerwują mnie kolce bo kłują, szczególnie moja opuncja daje mi się we znaki
)
najbardziej podobają mi się aloesy, na pewno sobie kupię bo widziałam takie i już nie raz mnie korciło. Brak miejsca robi swoje
powiedz mi jeszcze czy Ty zimujesz kaktusy i jak, że tak kwitną
myślisz, że moga stać w łazience?????
ups i znów mnie biały grudnik prześladuje

jestem pod wrażeniem Twoich kolczastych i ich kwitnień. Jak dotąd nie lubiłam kaktusów ale moja córcia chciałaby je zbierać(denerwują mnie kolce bo kłują, szczególnie moja opuncja daje mi się we znaki

najbardziej podobają mi się aloesy, na pewno sobie kupię bo widziałam takie i już nie raz mnie korciło. Brak miejsca robi swoje

powiedz mi jeszcze czy Ty zimujesz kaktusy i jak, że tak kwitną

ups i znów mnie biały grudnik prześladuje

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Martusiu jesteś bardzo miła, ale jak widziałaś, na moich parapetach jest "szwarc, mydło i powidło"
dlatego w tytule mojego wątku znalazło się słowo "rozmaitości"
Marku ja bardzo lubię kaktusy i to nawet bardziej, niż one mnie
bo wiesz, ja mam dobre serce i za często je podlewam
Krzysztofie to miło być posądzoną o posiadanie roślin o tak ogromnej mocy, ale jeżeli poszukujesz silnych wrażeń, to polecam wątek Marka
Marto mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że zaśmiecam Ci wątek
ale chciałam tylko Wam powiedzieć, że podglądam wasze kaktusy i uczę się 

Marku ja bardzo lubię kaktusy i to nawet bardziej, niż one mnie

Krzysztofie to miło być posądzoną o posiadanie roślin o tak ogromnej mocy, ale jeżeli poszukujesz silnych wrażeń, to polecam wątek Marka

Marto mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że zaśmiecam Ci wątek

Anetko on taki raczej blado.. hm.. czerwony?
Coś koło tego. Sama szukam krwistej czerwieni
Monisiu /diament/ może Cię zaskoczę , a może nie
Ja też zupelnie świeża w temacie jestem, bo kłujaki to dopiero od.. zeszłego roku
taki ze mnie zbieracz
Moje kaktuski są już w chłodnej piwnicy, w widnym miejscu. A co do kwitnienia, to powiem , że mialam chyba więcej farta niż pojęcia, bo jednego z nich nie zimowałam ostatnio, a Echinopsisa kupiłam już w pękach. Ja rutaj dopiero się uczę co i jak, ale to sama przyjemność.
A opuncje? No takie już niestety są , bez rękawic di jeżyn nie podchodzę
No i biały grudniczek.. jeśli tylko zechce się ładnie mnożyć, a z pewnością zechce, to coś w tym kierunku pomyślimy
Iwonko..
Sama czytasz, że już i Krzysztof i Marek no i ja.. a za chwilę to cała gromada
A tak serio.. ja tez miałam wielkie obawy przed pokazaniem tych swoich na początku kilku sztuk.. no bo jak się tak człowiek napatrzy na cudze kolekcje i zobaczy jaką wiedzą władają inni .. - to ja taaaka malutka się tutaj czułam ( i chyba mi nie przeszło). Co nie zmienia faktu , że zawsze warto nawiązać nowe znajomości

Monisiu /diament/ może Cię zaskoczę , a może nie

Moje kaktuski są już w chłodnej piwnicy, w widnym miejscu. A co do kwitnienia, to powiem , że mialam chyba więcej farta niż pojęcia, bo jednego z nich nie zimowałam ostatnio, a Echinopsisa kupiłam już w pękach. Ja rutaj dopiero się uczę co i jak, ale to sama przyjemność.
A opuncje? No takie już niestety są , bez rękawic di jeżyn nie podchodzę

No i biały grudniczek.. jeśli tylko zechce się ładnie mnożyć, a z pewnością zechce, to coś w tym kierunku pomyślimy

Iwonko..
.. przecież ja sama Cię tu zaprosiłam byś przekonała się jak bardzo nam tu zależy na oglądaniu i podglądaniu Twojej kolekcji kłujakówheliofitka pisze:Marto mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że zaśmiecam Ci wątekale chciałam tylko Wam powiedzieć, że podglądam wasze kaktusy i uczę się

A tak serio.. ja tez miałam wielkie obawy przed pokazaniem tych swoich na początku kilku sztuk.. no bo jak się tak człowiek napatrzy na cudze kolekcje i zobaczy jaką wiedzą władają inni .. - to ja taaaka malutka się tutaj czułam ( i chyba mi nie przeszło). Co nie zmienia faktu , że zawsze warto nawiązać nowe znajomości
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
czyli zimujesz, muszę swoje przenieść do chłodnego pomieszczenia. Dziękuję 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko
też bym obejrzał co też hodujesz
Marto
zapraszamy na nasze wątki, tutaj można złapać "bakcyla" na zawsze
:P
Aleosy piękne ale trzeba kupować te mniejsze. Pamiętać bowiem należy, że w naturze część z nich rośnie jako drzewa. W hodowli takie nie urosną ale okno potrafią opanować całkowicie. Wiem, bo tak miałem...
WSZYSTKO jest jednak lepsze od jakiejkolwiek opuncji w domu. Tego nie polecam, szczególnie jeśli są w domu dzieci i zwierzęta.

Marto

Aleosy piękne ale trzeba kupować te mniejsze. Pamiętać bowiem należy, że w naturze część z nich rośnie jako drzewa. W hodowli takie nie urosną ale okno potrafią opanować całkowicie. Wiem, bo tak miałem...

WSZYSTKO jest jednak lepsze od jakiejkolwiek opuncji w domu. Tego nie polecam, szczególnie jeśli są w domu dzieci i zwierzęta.
właśnie mam dzieci i zwierzęta. Te kolce zostają w skórze brrr
do tego muszę swoją jakoś przyciąć bo na boki rośnie i rządzi parapetem
do tego muszę swoją jakoś przyciąć bo na boki rośnie i rządzi parapetem

Heniu, często czytuję wątki kaktusowe, choć nie zawsze ślad po mnie zostaje
A opuncje? No te najbardziej szkodliwe to na wysokim parapecie stały, ale i dzieci mam już nie maleńkie
więc raczej bez kłopotu 

A opuncje? No te najbardziej szkodliwe to na wysokim parapecie stały, ale i dzieci mam już nie maleńkie

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- hen_s
A szkoda. Nie wiem, czy ktoś czyta i ogląda to co tam piszę/pokazuję. A najbardziej boli, jak człowiek tak sobie a muzom...często czytuję wątki kaktusowe, choć nie zawsze ślad po mnie zostaje

Moniko (Ciebie też zapraszam

Dlatego napisałem, że opuncji do domu nie polecam.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dodam, że te ciernie mają swoją nazwę - to glochidy. Jedyne opuncje ich pozbawione to rodzaj Puna z trzema gatunkami - P.bonnieae, P.subterranea i P.clavarioides.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Henryku, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zaraz pomyślę co zrobić z moją opuncją
owszem zaglądam na Twój wątek tylko nie piszę bo tak jak mówiłam kaktusy to nie mój dział i nie mam zielonego pojęcia o nich

owszem zaglądam na Twój wątek tylko nie piszę bo tak jak mówiłam kaktusy to nie mój dział i nie mam zielonego pojęcia o nich

Coś w tym jest, bo nie dalej jak miesiąc temu rozmawiałam z gościem , który z żoną hodował kaktusy ponad 20 lat temu. No i tej żonie cierń z opuncji do oka się dostał. Okulistyka wówczas jeszcze daleko w tyle była, więc nawet sprzęt nie wykrył, a pomogła babka `znachorka`. A zgadniecie czym? A językiem jej to wyjęłahen_s pisze:..opuncja ma paskudne ciernie-haczyki....ma brzydką nazwę "oślepiacz bydła" bo jak taki cierń wejdzie zwierzęciu w oko to ono oślepnie. ...

To takie luźne wspomnienie, ale przyznam, że po usłyszeniu tej historii opuncje odsunęłam z zasięgu dzieci i sama jakby ostrożniej się obchodzę.
Nie chcę tu dramatyzować ani nikogo straszyć, ot, czasami takie spostrzeżenia zdają się być przydatne.
Nie Henryku, czasami to nie mam się czym przy waszej wiedzy popisaćhen_s pisze:A szkoda. Nie wiem, czy ktoś czyta i ogląda to co tam piszę/pokazuję. A najbardziej boli, jak człowiek tak sobie a muzom...

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- hen_s
Moniko, Marto
Nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie mam manii wielkości, staram się nie wymądrzać i pisać aby trafiło do każdego, nie tylko znawcy. Stąd u mnie na wątku wpisy różne. Można zawsze dopytać, czegoś nauczyć. Dlatego zapraszam serdecznie.

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie mam manii wielkości, staram się nie wymądrzać i pisać aby trafiło do każdego, nie tylko znawcy. Stąd u mnie na wątku wpisy różne. Można zawsze dopytać, czegoś nauczyć. Dlatego zapraszam serdecznie.

Ot, chociażby ten dzisiejszy temacik. Niby wiadomo wszystko ale nie wszystkim jak się okazuje. Myślę warto było tutaj troszkę popisać popołudniem. Nie żebym straszył - absolutnie - ale nieco ostrożności nie zawadzi. A przydać się może.hen_s napisał(a):
..opuncja ma paskudne ciernie-haczyki....ma brzydką nazwę "oślepiacz bydła" bo jak taki cierń wejdzie zwierzęciu w oko to ono oślepnie. ...
....Coś w tym jest, bo nie dalej jak miesiąc temu rozmawiałam z gościem...