A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty

ODPOWIEDZ
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: A na słoneczny parapet..- /sucholubki Marty

Post »

Chyba że Iwona ma coś co boi się że nas powali :wink:
Awatar użytkownika
Niutka89
200p
200p
Od: 4 paź 2010, o 13:11

Post »

Ten czerwony szczególnie mi się podoba :D :D :D

Obrazek Obrazek[/quote]
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Marto (hmm muszę się przestawić :wink: ) zostawiam i tutaj ślad.

jestem pod wrażeniem Twoich kolczastych i ich kwitnień. Jak dotąd nie lubiłam kaktusów ale moja córcia chciałaby je zbierać(denerwują mnie kolce bo kłują, szczególnie moja opuncja daje mi się we znaki :evil: )
najbardziej podobają mi się aloesy, na pewno sobie kupię bo widziałam takie i już nie raz mnie korciło. Brak miejsca robi swoje :roll:

powiedz mi jeszcze czy Ty zimujesz kaktusy i jak, że tak kwitną ;:170 myślisz, że moga stać w łazience?????

ups i znów mnie biały grudnik prześladuje :;230
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusiu jesteś bardzo miła, ale jak widziałaś, na moich parapetach jest "szwarc, mydło i powidło" :;230 dlatego w tytule mojego wątku znalazło się słowo "rozmaitości" :D

Marku ja bardzo lubię kaktusy i to nawet bardziej, niż one mnie :oops: bo wiesz, ja mam dobre serce i za często je podlewam ;:224 ;:7

Krzysztofie to miło być posądzoną o posiadanie roślin o tak ogromnej mocy, ale jeżeli poszukujesz silnych wrażeń, to polecam wątek Marka ;:108

Marto mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że zaśmiecam Ci wątek :oops: ale chciałam tylko Wam powiedzieć, że podglądam wasze kaktusy i uczę się ;:167
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko on taki raczej blado.. hm.. czerwony? :lol: Coś koło tego. Sama szukam krwistej czerwieni ;:65

Monisiu /diament/ może Cię zaskoczę , a może nie ;:224 Ja też zupelnie świeża w temacie jestem, bo kłujaki to dopiero od.. zeszłego roku ;:224 taki ze mnie zbieracz :;230
Moje kaktuski są już w chłodnej piwnicy, w widnym miejscu. A co do kwitnienia, to powiem , że mialam chyba więcej farta niż pojęcia, bo jednego z nich nie zimowałam ostatnio, a Echinopsisa kupiłam już w pękach. Ja rutaj dopiero się uczę co i jak, ale to sama przyjemność.
A opuncje? No takie już niestety są , bez rękawic di jeżyn nie podchodzę :lol:
No i biały grudniczek.. jeśli tylko zechce się ładnie mnożyć, a z pewnością zechce, to coś w tym kierunku pomyślimy :wink: ;:196

Iwonko..
heliofitka pisze:Marto mam nadzieję, że nie gniewasz się na mnie, że zaśmiecam Ci wątek :oops: ale chciałam tylko Wam powiedzieć, że podglądam wasze kaktusy i uczę się ;:167
.. przecież ja sama Cię tu zaprosiłam byś przekonała się jak bardzo nam tu zależy na oglądaniu i podglądaniu Twojej kolekcji kłujaków ;:196 ;:108 Sama czytasz, że już i Krzysztof i Marek no i ja.. a za chwilę to cała gromada :lol: :lol:
A tak serio.. ja tez miałam wielkie obawy przed pokazaniem tych swoich na początku kilku sztuk.. no bo jak się tak człowiek napatrzy na cudze kolekcje i zobaczy jaką wiedzą władają inni .. - to ja taaaka malutka się tutaj czułam ( i chyba mi nie przeszło). Co nie zmienia faktu , że zawsze warto nawiązać nowe znajomości
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

czyli zimujesz, muszę swoje przenieść do chłodnego pomieszczenia. Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Iwonko :arrow: też bym obejrzał co też hodujesz :!: :D

Marto :arrow: zapraszamy na nasze wątki, tutaj można złapać "bakcyla" na zawsze :!: :P
Aleosy piękne ale trzeba kupować te mniejsze. Pamiętać bowiem należy, że w naturze część z nich rośnie jako drzewa. W hodowli takie nie urosną ale okno potrafią opanować całkowicie. Wiem, bo tak miałem... :wink:
WSZYSTKO jest jednak lepsze od jakiejkolwiek opuncji w domu. Tego nie polecam, szczególnie jeśli są w domu dzieci i zwierzęta.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

właśnie mam dzieci i zwierzęta. Te kolce zostają w skórze brrr
do tego muszę swoją jakoś przyciąć bo na boki rośnie i rządzi parapetem :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Heniu, często czytuję wątki kaktusowe, choć nie zawsze ślad po mnie zostaje :wink:

A opuncje? No te najbardziej szkodliwe to na wysokim parapecie stały, ale i dzieci mam już nie maleńkie :roll: więc raczej bez kłopotu ;:108
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

a czemu są szkodliwe?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

często czytuję wątki kaktusowe, choć nie zawsze ślad po mnie zostaje
A szkoda. Nie wiem, czy ktoś czyta i ogląda to co tam piszę/pokazuję. A najbardziej boli, jak człowiek tak sobie a muzom... :| Pisz proszę jak już jesteś. :)

Moniko (Ciebie też zapraszam :!: - widziałem że byłaś u mnie a zniknęłąś bez śladu :? ) opuncja ma paskudne ciernie-haczyki. W jej ojczyźnie gdzie rośnie w trawie ma brzydką nazwę "oślepiacz bydła" bo jak taki cierń wejdzie zwierzęciu w oko to ono oślepnie. Dlatego i w domu strach trochę go hodować - chyba, że gdzieś gdzie nie dosięgnie go ani dziecko ani też zwierzę domowe. Po co kłopot?
Dlatego napisałem, że opuncji do domu nie polecam.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Dodam, że te ciernie mają swoją nazwę - to glochidy. Jedyne opuncje ich pozbawione to rodzaj Puna z trzema gatunkami - P.bonnieae, P.subterranea i P.clavarioides.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p

Post »

Henryku, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zaraz pomyślę co zrobić z moją opuncją :roll:

owszem zaglądam na Twój wątek tylko nie piszę bo tak jak mówiłam kaktusy to nie mój dział i nie mam zielonego pojęcia o nich :oops:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

hen_s pisze:..opuncja ma paskudne ciernie-haczyki....ma brzydką nazwę "oślepiacz bydła" bo jak taki cierń wejdzie zwierzęciu w oko to ono oślepnie. ...
Coś w tym jest, bo nie dalej jak miesiąc temu rozmawiałam z gościem , który z żoną hodował kaktusy ponad 20 lat temu. No i tej żonie cierń z opuncji do oka się dostał. Okulistyka wówczas jeszcze daleko w tyle była, więc nawet sprzęt nie wykrył, a pomogła babka `znachorka`. A zgadniecie czym? A językiem jej to wyjęła :? I jak ręką odjął- boleści przeszły.

To takie luźne wspomnienie, ale przyznam, że po usłyszeniu tej historii opuncje odsunęłam z zasięgu dzieci i sama jakby ostrożniej się obchodzę.
Nie chcę tu dramatyzować ani nikogo straszyć, ot, czasami takie spostrzeżenia zdają się być przydatne.
hen_s pisze:A szkoda. Nie wiem, czy ktoś czyta i ogląda to co tam piszę/pokazuję. A najbardziej boli, jak człowiek tak sobie a muzom...
Nie Henryku, czasami to nie mam się czym przy waszej wiedzy popisać :lol: stąd moje śledzenie z cicha :D
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, Marto
Nie taki diabeł straszny jak go malują. Nie mam manii wielkości, staram się nie wymądrzać i pisać aby trafiło do każdego, nie tylko znawcy. Stąd u mnie na wątku wpisy różne. Można zawsze dopytać, czegoś nauczyć. Dlatego zapraszam serdecznie. :)
hen_s napisał(a):
..opuncja ma paskudne ciernie-haczyki....ma brzydką nazwę "oślepiacz bydła" bo jak taki cierń wejdzie zwierzęciu w oko to ono oślepnie. ...
....Coś w tym jest, bo nie dalej jak miesiąc temu rozmawiałam z gościem...
Ot, chociażby ten dzisiejszy temacik. Niby wiadomo wszystko ale nie wszystkim jak się okazuje. Myślę warto było tutaj troszkę popisać popołudniem. Nie żebym straszył - absolutnie - ale nieco ostrożności nie zawadzi. A przydać się może. ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”