Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

Summer Sorbet cudo! :shock: ;:138 ;:167
i winogronka jak się patrzy! już dojrzewają, nie ma to jak poskubać prosto z krzaczka! :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

KRYSIU ,aleś pracy przewaliła . :shock: :shock: :shock: ;:138 ;:138 ;:138
Wiele jeszcze przed Tobą,ale jestem pewna ,że dasz radę . ;:196
Winogronka apetycznie wyglądają ,a barbule rewelacyjne .
Mam tylko zieloną ,ale jakaś taka niemrawa .Miałam biało obrzeżoną ,ale wiosną wzeszła na zielono i taka pozostała . :evil:
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam środowo. Dziś znów był piękny, słoneczny, ale i pracowity dzień. Rano na starą działkę przyjechała do mnie Dagunia/Cebulla/ na małe wykopki i pojechałyśmy na nową działkę, gdyż bardzo chciała mi pomóc - przecież nie mogłam odmówić. :;230
Zrobiłyśmy ogromną robotę - wykopałyśmy z połowy działki cegły, którymi były zakończone rabatki i zaznaczone ścieżki. Jedna kopała, druga zwoziła i układała na stosie. W niedzielę z Mariolką próbowałyśmy nosić, ale ponieważ to stare cegły klinkierowe, więc potwornie ciężkie. Dziś nastąpiła mała mechanizacja - wózeczek dwukołowy, na to drewniana skrzyneczka i tak następował jednorazowy transport sześciu a nie dwóch cegieł.
Tak wyglądało w trakcie pracy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
I to dzisiejszy urobek
Obrazek
Cdn gdyż nie chcę aby mi wcięło post tak jak wczoraj
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - niestety każdy lubi gromadzić "przydasie", i stwierdzam, że im jestem starsza to tym bardziej trudno mi się rozstać z niektórymi rzeczami. Nieraz mnie napada - robię porządek w szafie, gdyż jak zwykle nie mam co na siebie włożyć, wynoszę do pojemnika PCK, a później szukam tego czego już dawno nie ma w domu. Podobnie jest ze zwykłymi domowymi rupieciami - wynosi się do piwnicy, a później albo się szuka, przecież to było, ale nie wiadomo gdzie jest. Dobrze jest jednak od razu likwidować. :D
Basiu. Każdy teraz ma pracę na działce, ja na pewno mam w tym roku jej bardzo dużo, ale przecież się z tym liczyłam - oby tylko pogoda była odpowiednia, to powolutku będzie się przesuwało do przodu, w dodatku przy takim fajnym zaangażowaniu i pomocy innych. ;:196
Daguś, Miłko - prawda, że niektóre stare sprzęty domowe są o wiele lepszej jakości niż dzisiejsze, ale dziś często kupując w sklepach przedmioty tańsze musimy się liczyć że są gorszej jakości i posłużą nam krócej. Ja już jestem na etapie kupowania jednak markowych wyrobów, gdyż przekonałam się, że lepiej wydać jednorazowo więcej, ale wiem że będzie mi to lepiej służyło.
Daguniu. Jeszcze raz dziękuję za dzisiejszą pomoc. Bez Ciebie bym nawet połowy tego nie zrobiła co zrobiłyśmy razem ;:196
Cdn.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Ado-z tych cegieł,skoro klinkierowe możesz ułożyć świetne palenisko do kociołkowania na działce.Winogronka smakowite,przenosisz na nową działkę?
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku. Witam serdecznie w moich progach. Widujemy się często w zaprzyjaźnionych ogródkach, a Twój wątek od dawna podczytuję. Szczególnie imponujesz mi znajomością wielu odmian roślin. Żałowałam, że nie mogliśmy się osobiście poznać gdy byłeś w sierpniu we Wrocławiu, ale jak wiesz Mariolka przed wyjazdem była bardzo zajęta. Wiem, że odległość nie pozwala udzielić realnej pomocy, ale wsparcie psychiczne też jest ważne. Zapraszam częściej. :wit
Tessko. Niestety, dziadek sprzedał mi działkę ze względu na wiek i chorobę nowotworową. Ciężko mu się rozstać, ale jednak widać, że nie ma już siły cokolwiek na niej robić, dlatego jest tak w tym roku zaniedbana. Podobno w poprzednich latach bardzo dobrze ją uprawiał, co roku stosował albo obornik, albo poplony - najczęściej jak mówi żyto i wykę ozimą i na wiosnę to przekopywał. Efektem jest jednak znakomita struktura gleby, z dużą ilością próchnicy. Szpadel wchodzi jak w ciasto.
Aguś. Prawda, że pracy jednak dużo jeszcze przede mną, ale o ile pogoda dopisze to powolutku wszystko się zrobi. A później to pozostaną już tylko same przyjemności - sadzenie i kupowanie nowych roślinek, bo przecież to bardzo lubimy. :D
Jadziu. Te winogronka pierwszy raz tak ładnie obrodziły i mam nadzieję, że zdążą właściwie dojrzeć. Ten powojnik jest bylinowy, ma piękny kolorek i bardzo ładnie pachnie. Dostałam sadzonkę w czerwcu od Marka, porządnie ją przycięłam, aby się dobrze ukorzeniła i nie spodziewałam się że jeszcze w tym roku zakwitnie, a on zrobił mi ładną niespodziankę. ;:196
_oleander_. Winogronka na razie ładnie wyglądają, czekam aż właściwie dojrzeją i będą słodkie, ale i tak je podskubuję. :D
Moniu. Witam kochana. Jestem u Ciebie na bieżąco w wątku, ale ja z tych bardziej czytaczy a nie pisaczy. ;:196
Jacku. Zapraszam, ale prawda, że lubię mieć roślinki w różnych odmianach i jak jest tylko okazja to staram się kupować. :D W tym roku trochę spauzowałam, ale to tylko ze względu na planowaną przeprowadzkę, ale kolekcja żurawek znacznie mi się powiększyła, choć muszę przyznać ze wstydem, że za rzadko je fotografuję i pokazuję.
Ewuniu. Jesteśmy umówione na następny rok na patyczki tej barbuli, ale może jeszcze w tym roku uda Ci się do mnie na starą działkę dojechać. ;:196
Joleńko - witaj. Na następny rok, jeżeli tylko barbule przeżyją przeprowadzkę, to musimy Grzesia krotoszyńskiego poprosić aby porobił z niej szczepki. Jemu to najlepiej wychodzi :;230
Ewuś krakowska - cegłę planuję wykorzystać do wykończenia rabatek, ale również planujemy z Comcią, że wybudujemy z niej grila, więc i kociołkowanie będzie można dokonać. Jeszcze nie jestem zdecydowana, czy przeniosę krzew winogronowy. Wszystko zależy od pogody jesiennej i kiedy dogadam się z kupcem starej działki. Mam chętnych na wiosnę następnego roku, mnie by to też czasowo odpowiadało, ale nie wiem jak Zarząd ROD do tego podejdzie. Trzymam trochę cenę zaporową jak na tamten rejon działek i twierdzę, że nie ma chętnych. Może tak uda się przeciągnąć do wiosny. :D
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Oj kawał roboty odwaliłyśmy, to fakt... Za to Krysia zaoszczędziła sobie roboty przy przenoszeniu roślin wydając mi połowę roślin ze starej działki :;230 Dzięki Krysiu. Większość już wsadzona. Oczywiście pogubiłam karteczki i teraz nie wiem, co jest co :oops: Jutro pofotografuje i będziesz identyfikować ;:223
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś. Nie przesadzaj z tą ilością roślin. Jak zacznę wyciągać następne roślinki to będą nowe sadzonki. Porób fotki to będziemy identyfikować. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ada

fajnie się czyta, ze jeszcze są ludziska co pomagają ot tak... :lol:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Krysiu, toż tych cegieł jest ładna ilość. Jak Mariola się w to włączy, to nową altanke murowaną pobudujecie :;230 nie tylko grila :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Niezły urobek .Pewnie się jeszcze na coś przyda. :P
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, zazdroszczę Ci trochę tej pionierskiej pracy - szkoda, że nie mieszkam we Wrocławiu ...
Wiem, nie jest lekko na początku, ale efekty pracy są widoczne natychmiast. No i te skarby! Rurki, pręty - to bardzo przydatne rzeczy. Do tego niezła kupka całych, dobrych cegieł. Ciekawa jestem, co też z nich wyczarujesz? :D
Tylko podagrycznika Ci nie zazdroszczę :roll:
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50

Post »

Pewnie Cię Ada nie zdziwi to, jak napiszę... piękne cegły :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Monika - za to jakie ciężkie :shock:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cięzkie ,ale za to jaki dobry materiał . Krysiu przydałaby Ci się jeszcze nie jedna para rąk . Szkoda ,ze nie mieszkam bliżej . Material budowlany jak znalazł i w dobrym gatunku a Basia szukała na kominek starych dobrze wypalonych cegieł na kominek . Szkoda ,że to tak daleko miałabyś już zbyt . Kawał roboty znowu zrobiony ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”