Witam,
na forum jestem nowy.
Mam kilka pytań do specjalistów żeby nie popełnić błędy przy aktualnym starcie.
Kupiłem monsterę deliciosa w sklepie ogrodniczym, wysokość od podłogi do liści = 65 cm,
Jest bardzo zadbana, liście są przepiękne.
Interesuje mnie jej odpowiednie tempo wzrostu, wraz z nawozami i dodatkową świetlówką roślinną powieszoną nad aby przyspieszyć "delikatnie" jej wzrost.
To moja pierwsza duża roślina w salonie.
Chce do tego dążyć aby urosła olbrzymia-masywna, w dużej donicy.
1. Czy mogę sobie pozwolić na dodatkowe światło od godziny 18-22 (4 wat - 8 wat, kolor fioletowy roślinny + zwykła barwa biała)
światło chcę z dwóch powodów, ozdoba tej rośliny w godzinach wieczornych + dodatkowe światło dla niej dla porostu.
2. Mam świeży preparat Bopon 500ml (producent bros) dla roślin zielonych, chciałbym go użyć i nie kupować niczego innego. Na opakowaniu jest napisane 10ml nawozu na 1 litr wody, więc strzykawką pobrałem 1ml preparatu i dodałem go do 100ml wody, (1:100) i tą setką wody podlałem dziś pierwszy raz monstere. a więc moje pytanie nr.2 - Ile takich porcji "setek" z tym 1ml nawozu mogę jej dawać w ciągu tych 14 dni ? Bo z góry rozumiem że można nawozić monsterę co 14 dni i nie częściej w obecnym okresie letnim. Więc najważniejsze to pytanie ile ml nawozu może do niej trafiać w te 14 dni aby nie było za dużo i za mało.
Nie ukrywam że chciałbym aby ona rosła obficie, szybko, zdrowo, dlatego też chce jej zapewnić dodatkowe oświetlenie aby proces fotosyntezy szybciej przebiegał i tym bardziej będzie więcej wody pobierać.
3. Obecna doniczka ma 14cm wysokości i 13cm średnicy, wg. sprzedawcy nie mam niczego robić przez najbliższe 6 miesięcy dopiero później przesadzenie - czy to prawda ?
To był właściciel tej hali ogrodowej więc chyba też można go posłuchać, bo na internecie piszą że trzeba od razu przesadzić, ale ta ma niby nowe podłoże.
4. Gadżet wbity w doniczkę wskazuje wilgotność gleby, po wlaniu setki skoczył na nr. 6, i po godzinie spadło do 5, rozumiem że mam trzymać zakres "4-5" i nie schodzić do czerwonego?
5. Mam nawilżacz powietrza (pojemnik 200 ml wody) ulatnia całość w około 6 godzin, chciałbym go również używać codziennie "nad" rośliną aby był fajny efekt "mgiełki" oczywiście też jako nawilżenie liści również w godzinach 18-22 - czy stoi mi coś na drodze czy nawilżacz puszczać z rana gdy nie ma lampy włączonej?
Efektem ma być duża bujna roślina w dużej donicy
Proszę bardzo u udzielenie wszystkich pytań w kolejności żebym był pewny że robię wszystko dobrze bo zależy mi na zdrowej i dużej roślinie o którą chcę dbać .