Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.I

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za dobre serce :), mam rodzinkę w Wawie, jeśli będą odpowiednio zmotywowani, to podjadą i kupią je dla mnie. Tylko chciałam wiedzieć dokąd dokładnie mają się udać. Może uda mi się namówić siostrę, żeby w taki gorąc wybrała się na zakupy czegoś, na czym się zupełnie nie zna, ale jeśli podam jej dokładną nazwę, to chyba nie powinna nic poplątać, prawda? :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Magdziol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2008, o 14:58

Post »

Niech do mnie dzwoni to wytłumacze - xxx

Numer telefonu szybciutko wycięłam, czyta nasze forum wiele osób, o których nic nie wiemy, lepiej, żeby twoja komórka nie była narażona na nieprzyjemne ataki ze strony osób o złej woli. A takie w sieci bywają, niestety. Nie u nas, oczywiście, nasi forumkowie są najlepsi pod słońcem, ale forum jest przecie otwarte na świat i każdy może z tego korzystać. Jedni w dobrej intencji, inni niekoniecznie :twisted: Nalewka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Magdziol :D śpieszę podpowiedzieć ..
do takich informacji ...kontaktu służy P.W.
Widzisz ten skrót na górze każdej strony forum... :D
"Prywatna wiadomość" - Tam możesz umieszczać takie dane jakie chcesz przekazać osobie z którą rozmawiasz na forum...
Musisz być bardziej ostrożna przed udostępnianiem swoich namiarów całemu światu Magdziol...
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy moje hortensje które sa teraz w opłakanym przesuszonym stanie mogę przesadzić w cień jesienią??
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magdziol pisze: A takie cuda kupiłam dzisiaj.Co prawda miało nie być białych ale nie mogłam się oprzeć.I jak zwykle najpierw zakup a póżniej biegam z doniczką po ogrodzie i zastanawiam się gdzie wsadzić.

Obrazek
Magdziol możesz napisać jak się nazwa ta hortensja.

Prawdopodobnie tą mi przysłano z allegro zamiast "Grandiflory"

....też tak mam z tym bieganiem. :D
Pozdr. :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam, mam, mam, a właściwie będę miała jakieś hortensje prosto ze sklepu w al.Krakowskiej.

Jutro się okaże, to mi siostra nabyła, bo kupowanie przez telefon, to przecie kot w worku. "Czy wysokie, a kwitnące, czy niskie, krępe, ale z jednym pączkiem?" "Z metką? Pani mówi, że metek nie ma." "To wolisz taką białą, co ma różowe zdjęcie, czy taką białą, co ma zdjęcie żółtawo-zielone?" Ale i tak się cieszę, bo będę miała wymarzoną Tardivę, Limelight i którąś z tych nowych Vanille Fraise 'Renhy' albo Great Star 'Le Vasterival'. No niech już przyjadą, siostra i roślinki, miała być już dziś, ale coś się opóźniło, przesunęło, a ja siedzę jak na szpilkach i doczekać się nie mogę. Aż mi głupio, bo chyba na hortensje czekam bardziej niecierpliwie, niż na siostrę :lol:

Magdziolku, dziękuję za cynk, a wiesz, że dziś rano towar był już mocno przebrany i zostały głownie łyse badyle? W jeden dzień klienci wykupili prawie wszystko z dostawy :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

O jak pięknie ,będzie co sępić od zaprzyjaźnionej forumowiczki. :) :wink:
Niechże szybko przybędą Twoje rośliny Nalewko,niechże szybko rosną również na pociechę sępom :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Isia,, ja myślę, że możesz, a nawet musisz. Jeśli są przesuszone, to awaryjnie możesz je przesadzić nawet dziś, podlej porządnie, przygotuj nowe miejsce z kwaśnym torfem, wykop rośliny, przesadź i znowu podlej. Powinnaś chyba też cieniować je w nowym miejscu i ew. przyciąć wszystko co suche i widać, że już nie odżyje.

Tak uważam, ale może ktoś inny się jeszcze dopisze...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Elizabetko, prześledziłam swoje 3 odmiany hortensji i wstawiam Ci zdjęcia.
Kyushu
Obrazek

Tardiva
Obrazek

Grandiflora

Obrazek Obrazek

i coś mi się wydaje, że ta Twoja to jednak Grandiflora
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

kocica pisze:Elizabetko, prześledziłam swoje 3 odmiany hortensji i . . .

i coś mi się wydaje, że ta Twoja to jednak Grandiflora
A mi się wydaje, że jednak nie. To znaczy miałem identyczny problem co Elizabetka, też mi sprzedano jako Grandiflorę podobną hortensję. Ale cechą wyróżniającą hortensji Grandiflora czy Limelight, jest to, że w czasie rozkwitu zupełnie nie widać kwiatów płodnych (czyli tych, które zawiązują nasiona) ponieważ są one zupełnie przesłonięte przez kwiaty płonne. Dokładnie odwrotnie jest w przypadku hortensji typu Kyushu, Tardiva czy Pink Diamond. One mają zdecydowaną i widoczną w czasie kwitnienia przewagę kwiatów płodnych co sprawia że wiechy mają bardziej ażurowy wygląd, są częściej odwiedzane przez owady i czasami leciutko pachną.

Na zdjęciach zaprezentowanych przez Elizabetkę hortensja ma zdecydowaną przewagę kwiatów płodnych i tylko nieliczne kwiaty płonne a więc to zdecydowanie nie wygląda na Grandiflorę.

Tym niemniej problem jest ciekawy, skąd bierze się takie oznaczenie czy to niedbalstwo, pomyłka, może to jakieś siewki Grandiflory, które nie odziedziczyły cech matki? To ostatnie jest bardzo prawdopodbne ponieważ rozmnażałem z nasion Grandiflorę i wiem, że często wyłazi właśnie z przewagą kwiatów płodnych.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

To by oznaczało, że wszyscy są oszukiwani przez producentów.......A w szczególności odbiorcy hurtowi, którzy potem sprzedają rośliny, a przecież to oni są potem posądzani o nieuczciwość, z którą nie mają nic wspólnego w takich wypadkach. Z drugiej strony jaki producent miałby czas na pozyskiwanie hortensji z siewek?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

kocica pisze:To by oznaczało, że wszyscy są oszukiwani przez producentów.......
Nie chcę rozstrzygać co do przyczyny takiego zjawiska czy też tego kto jest winny ewentualnych błędów ale jest ewidentnie coś nie tak jeśli taka hortensja:
Obrazek
i taka:
Obrazek
są sprzedawane dokładnie pod tą samą nazwą i etykietą (nie chodzi oczywiście o przebarwienie różowe tej ostatniej ale o wygląd wiech kwiatowych)

Ostatnio odwiedziłem lokalny sklep gdzie hortensje typu Grandiflora sprzedają pod nazwą Pink Diamond ale dałbym sobie łapę uciąć, że wczesną wiosną jeszcze przed rozwinięciem kwiatów te same hortensje sprzedawano jako Unique. :evil:
Magdziol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2008, o 14:58

Post »

Elizabetka pisze:
Magdziol pisze: A takie cuda kupiłam dzisiaj.Co prawda miało nie być białych ale nie mogłam się oprzeć.I jak zwykle najpierw zakup a póżniej biegam z doniczką po ogrodzie i zastanawiam się gdzie wsadzić.

Obrazek
Magdziol możesz napisać jak się nazwa ta hortensja.

Prawdopodobnie tą mi przysłano z allegro zamiast "Grandiflory"

....też tak mam z tym bieganiem. :D
Pozdr. :D
Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

A To moja 'Grandiflora' jeszcze nie do końca rozwinięta, ale pokrój kwiatu już widać.

Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Z tymi odmianami jest nie lada kłopot... :)
Tak wygląda moja "Pinky Winky"

Obrazek

A tak " Kyushu"

Obrazek

Można dodać "Grandiflorę" do kolekcji i nie wiedzieć która jest która...
Dla mnie są jednakowe :oops: :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”