Maleństwa Migrenqi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maleństwa Migrenqi

Post »

Piękności!!Zaciekawił mnie ten biały z tą dziennie ubarwiona warżką.Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale u Ciebie kolorowo ;:224
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Migrenqa
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 19:15

Post »

Dziewczyny, dzięki za pochwały, ale nie wiem czy kwiatki długą będą kwitły, ponieważ zaczyna się u mnie sezon grzewczy, a kaloryfery to morderstwo dla kwitnących.
Poza tym przymierzam się do kupna Vandy i trochę się niepokoję czy kwiatuch wytrzyma wyższą temperaturę w pokoju.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Vandzia? Pewnie, że wytrzyma z kaloryferem. Nie potrzebuje żadnych wymyślnych warunków, ma podobne wymagania co Phalaenopsis. Moje Vandy od kilku lat uprawiam tuż nad kaloryferem i mają się całkiem dobrze.
Migrenqa
500p
500p

Post »

Dziewczyny, złość mnie dzisiaj wzięła.
Jakiś czas temu chodziłam jak obłąkana po mieście w poszukiwaniu Sabotków, jak na złość w kwiaciarniach było echo.
Dzisiaj poszłam do kwiaciarni po nowego Phalaenopsisa, a wróciłam z...
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
A pani kwiaciarka twierdzi, że sezon na nie dopiero się zaczyna.
Jak szukałam to nigdzie nie było, a jak przestałam szukać, bo dostałam swoje upragnione cudo to wszędzie można je znależc...
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cudne Paphiopedila i do tego 2! Ta odmiana akurat bardzo mi się podoba... Mają piękne i kwiaty, i liście.
Migrenqa
500p
500p

Post »

W zasadzie kupowałam jako dwupędowego. Dopiero jak mi w domu niechcący doniczka z rąk wypadła przekonałam się, że są tam dwa jednopędowe okazy. Jeden w pełni rozkwitnięty, a drugi dopiero pokazuję swoją słodką facjatkę. Listka ma jasnozielone nakrapiane.
Czy w związku z tymi nakrapianymi listkami ten Sabotek jest wapniolubny i dawać mu mam skorupki od jajek?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko ;:138 piękny ten nowy sabotek ;:224 ;:224 to może i u nas się ruszą i pokarzą się jeszcze inne :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Dorwałaś takie cuda i Cię złość wzięła :shock: :shock: :shock:
Przepiękne sabotki, kolorek miodzio!
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Migrenqa
500p
500p

Post »

Złość mnie wzięła, bo szukałam i nie było. Gdy przestałam szukać to wszędzie można je spotkać. Co prawda na razie widuję tylko w różnych odcieniach bordo, ale może w końcu trafię na inne ubarwienie. W ogóle postanowiłam ograniczać sie tylko do Sabotków, Phalaenopsisów i Cattley, zauważyłam bowiem, że tylko one czują się u mnie dobrze.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Migrenqa pisze:Złość mnie wzięła, bo szukałam i nie było. Gdy przestałam szukać to wszędzie można je spotkać. Co prawda na razie widuję tylko w różnych odcieniach bordo, ale może w końcu trafię na inne ubarwienie. W ogóle postanowiłam ograniczać sie tylko do Sabotków, Phalaenopsisów i Cattley, zauważyłam bowiem, że tylko one czują się u mnie dobrze.
Tak zawsze jest, że jak czegoś szukamy, to tego nie ma, a gdy już p[rzestaniemy szukać, to się zaczyna pojawiać ich więcej. ja tak miałam z niebieską Vandą. szukałam jej prawie 4 lata, a gdy znalazłam, to później już często zaczęłam je spotykać, jak na Vandy (a Vandy są w sumie rzadkie, poza LM, wystawami i internetem ich nie widziałam). Ale to paphiopedilum, ktore kupiłaś, bardzo mi się podoba i gdybym miała kiedyś sobie kupić, chciałabym właśnie takie.
A ograniczenie się do paru najlepiej rosnących rodzajów jest według mnie bardzo dobre. Nie warto brać wszystkich na oślep, lepiej się zastanowić, które dobrze się u nas czują i właśnie te kupować.
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18

Post »

Fajnie, że wreszcie jesteś posiadaczką sabtków i to jakich ślicznych :)
Migrenqa
500p
500p

Post »

Jeśli o niebieskie Vandy chodzi to powiem Ci Dusiu, że w mojej zaprzyjaźnionej kwiaciarni są takowe. W koszyczku za 130 zł, a w wazonie za 160 zł. Stan jest fantastyczny, kwiaty duże i ładnie wybarwione, korzenie zdrowe, grube jak baty, widziałam też, że wychodzą nowe. Tak więc jeśli w przyszłym tygodniu będą jeszcze Vandy to sobie kupię jedną.
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas w kwiaciarniach są jedynie najzwyklejsze białe lub różowe Phalaenopsis, bardzo rzadko coś innego. A za 130 zł można Vandę wziąść, jak jest w dobrym stanie. W LM za 160 mają, ale niezbyt dobry stan, a przeceniają, gdy już się nic nie da z tymi Vandami zrobić. A jakie kolory mieli w tej kwiaciarni? Ale jak spotkasz te Vandy, to kup, są naprawdę niezwykłe i warto je mieć w kolekcji, zwłaszcza, że nie sprawiają większych problemów. Uważam, że są prostsze w uprawie niż Paphiopedila czy Cattleye.
Migrenqa
500p
500p

Post »

Jeśli chodzi o kolory Vand to mieli w kwiaciarni tylko te niebieskie, ale na zamówienie mogliby sprowadzić dowolny dostępny kolor. Mieli takie katalogi storczyków i tam były Vandy w najróżniejszych kolorkach.
Pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”