Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Idzie listko, ale myślę, że i tak nic z tego nie bedzie... Trochę może pożyje, ale nie ma gdzie puścić świeżych korzonków, a korzonki są bardzo ważne. Prawdopodobnie już nigdy nie zobaczysz, jak kwitnie, bo jak na moje oko zostało mu już niewiele życia. Pewnie się obrazicie o tą wypowiedź, ale nie chcę dawać złudnej nadziei, lepiej wiedzieć, że się może nie udać, niż potem się zawieść.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja wreszcie dotarłam do Ciebie, Empe ;)
A ja bym walczyła o tą roślinkę. Jedynie, oddzielnie bym ją trzymała. Ze względu na to, ze moze być zarażona choróbskiem ;)
A jeśli chodzi o spagnum, to go nie Ugniataj. Bo jak jest wilgotne, to zwiększa objętość i przy ugniecionym, korzonki nie mają przewiewu powietrza. Bardzo luźno go Ułóż i całego storczyka Włóż do jakiegoś pojemnika...moze większy szklany wazon ;:108
I głowa do góry. Każdy z nas ma na sumienia niepowodzenia (ja...jak na razie 5 falków uśmierciłam lub wyrzuciłam do kosza, ze względu na podejrzenie o choróbsko). ;)
Będzie dobrze, powodzenia ;:108 :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32

Post »

JA wiem że nie mogę robić sobie zbyt wielkich nadziei. Ale chciałabym spróbować trochę bardziej świadomie i celowo, już nie tak po omacku. Wsadziłam reanimki do keramzytu i zalewałam go wodą. Miał mieć wilgotno, u mnie miał mokro. Potrzebowalam bardziej konkretnych wskazówek żeby nie robić jeszcze większej krzywdy. I mam zamiar że teraz będę potrafiła pomóc moim skarbom. O. :) I będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, bo bardzo ich potrzebuję. Nie potrafię jednak sama wyczytać czegoś u innych pomiędzy wierszami. Tym bardziej dziękuję Wam za taki odzew. :) :)
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Sadziłaś je w kamykach? Przy sadzeniu w kamykach nalezy pamiętac, by trzon nie był zakryty kamykami, tylko żeby był nad nimi, ale na podstawce takiego storczyka musi być zawsze woda, żeby coś mu te korzonki "wyciągało". Mój bezkorzenny puszcza 2 korzonki i 2 listki naraz. Ale ma zielony trzon i sztywne liście, więc są duże szanse na uratowanie go. Miałam też już kiedyś takie zdechlaczki jak ten twój, wszystkie uschły.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hmm...jak Dostaniesz spagnum, to Wołaj głośno :) Nakierujemy Cię, jeśli chodzi o sposób w jego uprawie ;:108
A różnica między mokrym a wilgotnym spagnum jest bardzo prosta do rozróznienia. Najłatwiej jest sprawdzić, ściskając go w dłoni. Z tego, z którego wycieknie woda jest za...mokry. Z wilgotnego zaś nie Wyciśniesz wody, choć Będziesz czuć wilgoć.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p

Post »

Dzięki Justynko za te konkretne informacje. Na pewno pomogą. Tobie Dusiu też. Właśnie takich konkretów mi trzeba :D

Jest taka sprawa... Chyba powinnam kupić pojemnik plastikowy na te biedaczki? Myślicie że taki o wymiarach 40x30x17cm wystarczy? NA oko powinno wejść tam z 5-6 doniczek niewielkich...
Magda
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

I taka postawa ma być! :D Mobilizacja do opieki nad tymi uroczymi roślinami. :D
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Magdo ;:138 za wytrwałość i jednak wolę walki. Każdy się uczy a jak widzisz wiele jest życzliwych Ci osób ;:108 Ja nie mam za bardzo doświadczenia w reanimowaniu biedaczków więc się nie wypowiadam ale wiem jedno Nie poddawaj się jak nie wyjdzie z jednym to może wyjdzie z drugim i może faktycznie mniej podlewaj :roll: ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
empe88
200p
200p

Post »

Przecież to załamać się idzie... Postawiłam tego bidulka na parapecie (schowany za roletką był). W nocy padało i chciałam zamknąć okno.. I spadła mi doniczka na dole. Posypała się kora, złamał się listek temu bidulkowi... Ja nie wiem o co chodzi - może to jego przeznacznie? :(
Magda
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Madziu może? ale mówi się trudno i żyje się dalej, masz jeszcze wiele okazów którymi trzeba się zająć i na tym powinnaś się teraz skupić. ;:196 I nie próbuj sobie wmawiać czego innego ;:14
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Widocznie taki rzeczywiście jest jego przeznaczenie.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Empe złamany listek jeszcze o niczym nie świadczy. Przecież on wyrasta z tak zwanego serduszka. Jeżeli będzie miał wolę życia, to wyrośnie z odłamanym końcem, ale wyrośnie. W tej postaci do dorosłego listka przecież trochę mu brakuje. Sama mam Phal. Penang Girl, młodą sadzonkę, której odpadł cały najmniejszy listek, bo została zaatakowana przez wciornastki. Cierpliwie ją pielęgnowałam, a tam z serduszka po czasie wyszedł następny :D . Może nie wygląda w tej chwili imponująco, ale roślinka z całą pewnością rośnie dalej.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Zgadzam się z Laną ;:108 W moim MM ktoś utrącił najmłodszy listek i teraz rośnie w tym miejscu rosną już dwa kolejne ... ;:108
empe88
200p
200p

Post »

Jakiś pechowy dzień. ;-) No ale wsadziłam go z powrotem do tej kory... Nie robię sobie nadziei ale szkoda mi go. To był prezent na dzień kobiet, od narzeczonego. :( Więc powalczę, ale czy coś z tego będzie...

Zrobiłam mu dziurki w dnie i postawiłam na podstawce z zalanym keramzytem. Czy tak będzie ok? Spryskiwać go?
Magda
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Dziurki możesz zrobić nawet z boku doniczki :) I zakaz spryskiwania, bo po łapach!! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”