Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Mnie bardzo smakują placuszki z dyni
. A w zimie robię też z dyni leczo - podobnie jak z cukinii, dodatki takie same, tylko trzeba zakwasić cytryną, bo dynia jest słodka
.

kaLo - ja również dynie ugotowałam na parze. Wpakowałam w słoiki i pasteryzowałam. A potem wszystko szybko wyrzucałam - popsuło się. Korci mnie spróbować jeszcze raz. Może powinnam dodać soli. Dodawałeś?
Mam dużo tych dyń i część będę przetwarzać. Szukam jakiegoś fajnego sposobu. Część zamrożę. Część myślałam zakisić - podobnie jak ogórki. Nigdy jeszcze dyni nie kisiłam ale chyba spróbuję. Jak macie jakieś przepisy i pomysły to proszę się podzielić.
Mam dużo tych dyń i część będę przetwarzać. Szukam jakiegoś fajnego sposobu. Część zamrożę. Część myślałam zakisić - podobnie jak ogórki. Nigdy jeszcze dyni nie kisiłam ale chyba spróbuję. Jak macie jakieś przepisy i pomysły to proszę się podzielić.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii
kaLo spróbuj zrobić trochę w syropie.Zmodyfikowany przepis mojej mamy:Dynię moczy się przez noc w zalewie octowej - szklanka octu na 1l wody- rano gotuje się syrop : tyle kg cukru ile l wody i wrzuca kostki dyni. Gotuje się krótko, żeby się zeszkliły i nakłada gorące do słoiczków, zlewa się syropem powyżej dyni, bo dynia wciągnie trochę syropu , zakręca i przewraca do góry dnem. Taka dynia skłoniła mnie do konsumpcji
Też nie lubię marynowanej.

Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Ja też tak robię marynowaną dynię tylko do syropu dodaję sok i skórkę z pomarańczy i cynamon

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A robił ktoś dżem z dyni ? Podobno pyszny jest 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja kiedyś, jak miałam dużo żurawiny, zrobiłam dżem dyniowo-żurawinowy (pół na pół). Dynia robiła za wypełniacz i zagęszczacz a jednocześnie złagodziła smak. Tarta na grubej tarce. Przeszła sokiem z żurawiny i po otwarciu nikt by nie powiedział, że w składzie była dynia. A smak - niebo w gębie
.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zrobiłem z dodatkiem pomarańczy,wg przepisu z sieci.Stoi do dziś.Nie żeby był niesmaczny.Po prostu za dużo skórki i jest "perfumowany".Robi za marmoladę do ciast.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proponuje dodać kilka łyżek miodu ,nabiera ciekawego posmaku.Pozdrowieniavibana pisze:kaLo spróbuj zrobić trochę w syropie.Zmodyfikowany przepis mojej mamy:Dynię moczy się przez noc w zalewie octowej - szklanka octu na 1l wody- rano gotuje się syrop : tyle kg cukru ile l wody i wrzuca kostki dyni. Gotuje się krótko, żeby się zeszkliły i nakłada gorące do słoiczków, zlewa się syropem powyżej dyni, bo dynia wciągnie trochę syropu , zakręca i przewraca do góry dnem. Taka dynia skłoniła mnie do konsumpcjiTeż nie lubię marynowanej.
-
Mam kilka różnych przepisów z dynią ,po śląsku,niemiecku,skandynawsku ,na dynię z pomidorami,pasteryzowaną słodzoną,na konfitury i marynaty pikantne i słodkie ,ale jak je wstawię,to znów wylądują w jakimś wątku z przepisami.
A do dyni marynowanej ,to się chyba nie przekonam,brrr
Ps.
w wątku "szarotka w kuchni"była konfitura z cukini i ananasa.A gdyby tak podmienić cukinię dynią?
Ps.
w wątku "szarotka w kuchni"była konfitura z cukini i ananasa.A gdyby tak podmienić cukinię dynią?
- krynka
Taka podmianka pewnie by konfiturom wyszła na dobre,bo dynia jest słodsza od cukini
-zwłaszcza cukrowe odmiany.
Ja dziś dostałam słoiczek dżemu z dyni od koleżanki ( razem z przepisem-cukier,kwasek cytrynowy,galaretka cytrynowa)) ,ale jeszcze nie jadłam.Podobno smakuje jak morelowy
Troche sceptycznie podchodzę do takich wynalazków- kiedyś polecono mi przepis na cukinię a la ananas- jak dla mnie to było niejadalne
A marynowanej też nie lubię,podobnie jak dyni na mleku,którą faszerowano mnie w dzieciństwie
W tym roku potrawa nr 1 to dla mnie dynia pieczona z czosnkiem i ziołami

Ja dziś dostałam słoiczek dżemu z dyni od koleżanki ( razem z przepisem-cukier,kwasek cytrynowy,galaretka cytrynowa)) ,ale jeszcze nie jadłam.Podobno smakuje jak morelowy

A marynowanej też nie lubię,podobnie jak dyni na mleku,którą faszerowano mnie w dzieciństwie

W tym roku potrawa nr 1 to dla mnie dynia pieczona z czosnkiem i ziołami

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Pierwotnie właśnie robiłam z dyni, w tym roku podmieniłam na cukinię i jest pysznie.kaLo pisze:Mam kilka różnych przepisów z dynią ,po śląsku,niemiecku,skandynawsku ,na dynię z pomidorami,pasteryzowaną słodzoną,na konfitury i marynaty pikantne i słodkie ,ale jak je wstawię,to znów wylądują w jakimś wątku z przepisami.
Ps.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Nie ma więcej pytań 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja też robiłam i też stoi -jak dla mnie czuć jednak ,że to dżem z dynikaLo pisze:Zrobiłem z dodatkiem pomarańczy,wg przepisu z sieci.Stoi do dziś.Nie żeby był niesmaczny.Po prostu za dużo skórki i jest "perfumowany".Robi za marmoladę do ciast.

- krynka
Spróbowałam dziś ten dżem od koleżanki i jestem pod wrażeniem
Ładnie pachnie (dzięki galaretce cytrynowej czuć zapach owocowy) i rewelacyjnie smakuje
. Zjadłam łyżeczką prawie pół słoika
co mi się w przypadku innych dżemów nie zdarza. Będę robić jak pościągam z pola moje dynie cukrowe
.Myślę,ze smak dżemu w dużej mierze zależy też od odmiany dyni. Hokkaido szkoda,pójdzie do pieczenia