Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Potrawy z dyni

Post »

Dwa lata temu miałem 13 kg dynię .Ugotowałem na parze,można też upiec ,rozciapkałem,wpakowałem w słoiki i spasteryzowałem.Używamy do ciast,zupy.Marynata nam nie podchodzi.Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Mnie bardzo smakują placuszki z dyni ;:65 . A w zimie robię też z dyni leczo - podobnie jak z cukinii, dodatki takie same, tylko trzeba zakwasić cytryną, bo dynia jest słodka ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Ediii
50p
50p
Od: 12 gru 2007, o 11:03

Post »

kaLo - ja również dynie ugotowałam na parze. Wpakowałam w słoiki i pasteryzowałam. A potem wszystko szybko wyrzucałam - popsuło się. Korci mnie spróbować jeszcze raz. Może powinnam dodać soli. Dodawałeś?

Mam dużo tych dyń i część będę przetwarzać. Szukam jakiegoś fajnego sposobu. Część zamrożę. Część myślałam zakisić - podobnie jak ogórki. Nigdy jeszcze dyni nie kisiłam ale chyba spróbuję. Jak macie jakieś przepisy i pomysły to proszę się podzielić.
Pozdrawiam
Ediii
Awatar użytkownika
vibana
200p
200p
Od: 22 lut 2014, o 17:47

Post »

kaLo spróbuj zrobić trochę w syropie.Zmodyfikowany przepis mojej mamy:Dynię moczy się przez noc w zalewie octowej - szklanka octu na 1l wody- rano gotuje się syrop : tyle kg cukru ile l wody i wrzuca kostki dyni. Gotuje się krótko, żeby się zeszkliły i nakłada gorące do słoiczków, zlewa się syropem powyżej dyni, bo dynia wciągnie trochę syropu , zakręca i przewraca do góry dnem. Taka dynia skłoniła mnie do konsumpcji :lol: Też nie lubię marynowanej.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też tak robię marynowaną dynię tylko do syropu dodaję sok i skórkę z pomarańczy i cynamon ;:137 ;:137
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A robił ktoś dżem z dyni ? Podobno pyszny jest :shock:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja kiedyś, jak miałam dużo żurawiny, zrobiłam dżem dyniowo-żurawinowy (pół na pół). Dynia robiła za wypełniacz i zagęszczacz a jednocześnie złagodziła smak. Tarta na grubej tarce. Przeszła sokiem z żurawiny i po otwarciu nikt by nie powiedział, że w składzie była dynia. A smak - niebo w gębie ;:138 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrobiłem z dodatkiem pomarańczy,wg przepisu z sieci.Stoi do dziś.Nie żeby był niesmaczny.Po prostu za dużo skórki i jest "perfumowany".Robi za marmoladę do ciast.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
czeczen1963
50p
50p
Od: 1 sie 2014, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vibana pisze:kaLo spróbuj zrobić trochę w syropie.Zmodyfikowany przepis mojej mamy:Dynię moczy się przez noc w zalewie octowej - szklanka octu na 1l wody- rano gotuje się syrop : tyle kg cukru ile l wody i wrzuca kostki dyni. Gotuje się krótko, żeby się zeszkliły i nakłada gorące do słoiczków, zlewa się syropem powyżej dyni, bo dynia wciągnie trochę syropu , zakręca i przewraca do góry dnem. Taka dynia skłoniła mnie do konsumpcji :lol: Też nie lubię marynowanej.
Proponuje dodać kilka łyżek miodu ,nabiera ciekawego posmaku.Pozdrowienia
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam kilka różnych przepisów z dynią ,po śląsku,niemiecku,skandynawsku ,na dynię z pomidorami,pasteryzowaną słodzoną,na konfitury i marynaty pikantne i słodkie ,ale jak je wstawię,to znów wylądują w jakimś wątku z przepisami.
A do dyni marynowanej ,to się chyba nie przekonam,brrr
Ps.
w wątku "szarotka w kuchni"była konfitura z cukini i ananasa.A gdyby tak podmienić cukinię dynią?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka podmianka pewnie by konfiturom wyszła na dobre,bo dynia jest słodsza od cukini ;:173 -zwłaszcza cukrowe odmiany.

Ja dziś dostałam słoiczek dżemu z dyni od koleżanki ( razem z przepisem-cukier,kwasek cytrynowy,galaretka cytrynowa)) ,ale jeszcze nie jadłam.Podobno smakuje jak morelowy :) Troche sceptycznie podchodzę do takich wynalazków- kiedyś polecono mi przepis na cukinię a la ananas- jak dla mnie to było niejadalne :?

A marynowanej też nie lubię,podobnie jak dyni na mleku,którą faszerowano mnie w dzieciństwie ;:185
W tym roku potrawa nr 1 to dla mnie dynia pieczona z czosnkiem i ziołami ;:333
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

kaLo pisze:Mam kilka różnych przepisów z dynią ,po śląsku,niemiecku,skandynawsku ,na dynię z pomidorami,pasteryzowaną słodzoną,na konfitury i marynaty pikantne i słodkie ,ale jak je wstawię,to znów wylądują w jakimś wątku z przepisami.
A do dyni marynowanej ,to się chyba nie przekonam,brrr
Ps.
w wątku "szarotka w kuchni"była konfitura z cukini i ananasa.A gdyby tak podmienić cukinię dynią?
Pierwotnie właśnie robiłam z dyni, w tym roku podmieniłam na cukinię i jest pysznie. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Nie ma więcej pytań ;:180
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

kaLo pisze:Zrobiłem z dodatkiem pomarańczy,wg przepisu z sieci.Stoi do dziś.Nie żeby był niesmaczny.Po prostu za dużo skórki i jest "perfumowany".Robi za marmoladę do ciast.
Ja też robiłam i też stoi -jak dla mnie czuć jednak ,że to dżem z dyni :?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbowałam dziś ten dżem od koleżanki i jestem pod wrażeniem ;:333 Ładnie pachnie (dzięki galaretce cytrynowej czuć zapach owocowy) i rewelacyjnie smakuje ;:333 . Zjadłam łyżeczką prawie pół słoika :oops: co mi się w przypadku innych dżemów nie zdarza. Będę robić jak pościągam z pola moje dynie cukrowe :wit .Myślę,ze smak dżemu w dużej mierze zależy też od odmiany dyni. Hokkaido szkoda,pójdzie do pieczenia ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”