Jaka to cena ?artur1968 pisze:Mam dwa zbędne zasilacze impulsowe 12V/65W. Jeśli ktoś zechce to oddam po kosztach.
Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1
Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
A gdyby tak 230V tylko wyprostować (diody prostownicze-mostek) (+ może jakiś kondensator) i rozdzielić to (szeregowo) na 10 obwodów z diodami. W każdym obwodzie 24V
Uniknęlibysmy dużej straty mocy na zasilaczu.
Oczywiście instalacja pod 230V musi być zaizolowana odpowiednio ....
Co o tym sądzicie ?
Uniknęlibysmy dużej straty mocy na zasilaczu.
Oczywiście instalacja pod 230V musi być zaizolowana odpowiednio ....
Co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam Tomek
230V DC to trochę (mało powiedziane) niebezpieczne napięcie do zabawy. Zresztą jak każda zabawa z prądem...
Znacie?
P: Czy akumulator może zabić?
O: Tak, zależy z jakiej wysokości spadnie.
to tak z
Chociaż ja wiem w tych lampkach choinkowych LED (ostatnio w modzie ) to jakiegoś szczególnego zasilacza to raczej chyba nie ma (szczerze nie zaglądałem jak to działa i nie sprawdzałem jakim napięciem są zasilane)
Znacie?
P: Czy akumulator może zabić?

O: Tak, zależy z jakiej wysokości spadnie.
to tak z

Chociaż ja wiem w tych lampkach choinkowych LED (ostatnio w modzie ) to jakiegoś szczególnego zasilacza to raczej chyba nie ma (szczerze nie zaglądałem jak to działa i nie sprawdzałem jakim napięciem są zasilane)
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kupiłem wszystko co potrzeba i został tylko zasilacz.
Kupując zasilacz 11V i 4.2A nie muszę lutować rezystorów tylko wystarczy ten stabilizator (wcześniej czytałem, że potrzeba jeszcze jakieś 1.2V na ten stabilizator, czy to prawda?)? A jeżeli miałbym np zasilacz 11V i 5A to mogę podłączać bez problemów? Te ampery, które zostaną nie wyrządzą szkód?
Proszę o pomoc.
Jeszcze jedno jak lutować diody do radiatorów, czy za te 2 wichajstry czy za te 2 wichajstry i na środek? Okropnie problemowo przedstawia się sytuacja z lutowaniem na środku.
Kupując zasilacz 11V i 4.2A nie muszę lutować rezystorów tylko wystarczy ten stabilizator (wcześniej czytałem, że potrzeba jeszcze jakieś 1.2V na ten stabilizator, czy to prawda?)? A jeżeli miałbym np zasilacz 11V i 5A to mogę podłączać bez problemów? Te ampery, które zostaną nie wyrządzą szkód?
Proszę o pomoc.
Jeszcze jedno jak lutować diody do radiatorów, czy za te 2 wichajstry czy za te 2 wichajstry i na środek? Okropnie problemowo przedstawia się sytuacja z lutowaniem na środku.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Podeślij zdjęcia, o co chodzi z tymi wihajstrami(podobno z niemiecka ?Wie heißt er??)
Z tego co lesioc pisał tak jest z tym stabilizatorem ale żeby ustalić prąd na odpowiednim poziomie musisz mieć rezystor (musi mieć do czegoś odniesienie)
Ampery nie zostają one przepływają jeżeli ich nie ograniczyć to mogą przepłynąć przez obwód (uszkodzą LED) 5A to tylko zdolność zasilacza jaki prąd.
I tu ryzykujesz sam. Tak mi się wydaje zbytnich doświadczeń nie mam.
Z tego co lesioc pisał tak jest z tym stabilizatorem ale żeby ustalić prąd na odpowiednim poziomie musisz mieć rezystor (musi mieć do czegoś odniesienie)
Ampery nie zostają one przepływają jeżeli ich nie ograniczyć to mogą przepłynąć przez obwód (uszkodzą LED) 5A to tylko zdolność zasilacza jaki prąd.
I tu ryzykujesz sam. Tak mi się wydaje zbytnich doświadczeń nie mam.
-
- 200p
- Kontakt:
Miałem na myśli radiatory, to są normalne diody 3w, i do radiatora, mylą mi się dwie te nazwy. Lutuję tylko za te 2 druciczki male co wystają i na środek daję pastę termoprzewodzącą.
Jak ograniczyc ampery?
Jak ograniczyc ampery?
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Dokładnie tak jak to napisałeś choć swoich nie lutowałem gotowce miałem. Co do samego zasilania to wróć do postów z 8 lutego 2012 co mi lesioc odpowiedział na temat odłączenia rezystorów.
szczerze, próbowałem przy odłączonym, nie spaliły się (ale zasilacz mam z starego komputera i nie trzyma się parametrów) ale lepiej świecą jak mają sterowanie LM... bądź teraz testuję zasilacz stałoprądowy MR2002Vxxx.
szczerze, próbowałem przy odłączonym, nie spaliły się (ale zasilacz mam z starego komputera i nie trzyma się parametrów) ale lepiej świecą jak mają sterowanie LM... bądź teraz testuję zasilacz stałoprądowy MR2002Vxxx.
-
- 200p
- Kontakt:
Prosiłbym jeszcze lesioca o weryfikację, w poniedziałek chciałbym już kupić ten zasilacz. Potrzebuję dwóch zasilaczy do dwóch growboxów - 2 szeregi po 3 diody (2 czerwone i 1 niebieska) - 8,5V i 0,7A na szereg = 8,5V i 1,4A na cały obwód. Drugi growbox to 6 szeregów po 4 diody w jednym (3 czerwone i jedna niebieska) = 0,7 na szereg a na cały obwód 4,2A (6*0,7A) oraz napięcie - 3x 2,5V + 3,5V = 11V. Czyli musiałbym kupić dwa zasilacze: 8,5V i 1,4A + 11V i 4,2A. Druga sprawa to jak z tym LM 317T - czy potrzebne jest jakieś dodatkowe napięcie, czy normalnie przylutować bez rezystorów, jeżeli udałoby się kupić te zasilacze? Z drugiej strony czytałem j_k tam z 8 lutego, lepiej dać te rezystory ale jakie? Ile omów? Nie chcę sam nic kombinować na żywioł bo szkoda mi trochę zawalić projekt tak więc czekam na odpowiedź lesioca.
- pawel1000
- 50p
- Od: 20 maja 2012, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koledzy mam do Was pytanie trochę z innej beczki, niż ledy.
Ile potrzeba W/m2 przy doświetlaniu sadzonek pomidora, świetlówkami liniowymi?
Mam świetlówki t8 36W/865-2szt i 1szt 36W/fluora
Pozd.
Ile potrzeba W/m2 przy doświetlaniu sadzonek pomidora, świetlówkami liniowymi?
Mam świetlówki t8 36W/865-2szt i 1szt 36W/fluora
Pozd.
Pozdrawiam Paweł.
Sam doświetlałem T8 L 36W/865 3250 [lm]. Używałem tylko dwóch na powierzchnię 160x80[cm]=1,28[m2]. Z góry mówię długość powinna być taka jak długość świetlówki czyli ok 120[cm] (te 2x20[cm] na końcach u mnie były niedoświetlone tak jak pod świetlówką) szerokość była ok 80[cm] czyli po 40 cm na świetlówkę. U Ciebie będzie trzecia więc może być 120[cm] szerokości.pawel1000 pisze:Mam świetlówki t8 36W/865-2szt i 1szt 36W/fluora
Z tą świetlówką fluora to nie eksperymentowałem bo znalazłem już koleją nowość LED'y. Gdzieś raz czytałem, że nie warto jej kupować (jest chyba droższa) - więc może ktoś ma z nią doświadczenie i się wypowie.
Sam raz wysiałem pomidory pod swoimi świetlówkami w sumie nigdy nie siałem pomidorów i nie wiem jak prawidłowo siewki wyglądają ale moje wydawały się bardzo w porządku rozwijały się normalnie i wybarwione były też ładnie na zielono. Nie sieję już bo u nas na uprawę pomidorów to za zimno

Niestety chyba nie mam zdjęć.
Jeśli chcesz ciut zaoszczędzić na energii to są stateczniki elektroniczne bardzo fajne urządzenie nie trzeba żadnych starterów świetlówki szybciej się zapalają i jaśniej świecą. No chyba, że używasz gotowych opraw.
- pawel1000
- 50p
j__k dzięki za odpowiedz. Mam zamiar dwoma świetlówkami doświetlić pas o szerokości 50cm.
Ile godzin dziennie rośliny potrzebują światła? Z doświadczenia z akwarium wiem że do fotosyntezy wystarcza 10 godzin.
Ale nie mam pojęcia ile roślinom lądowym.
Pozd.
Ile godzin dziennie rośliny potrzebują światła? Z doświadczenia z akwarium wiem że do fotosyntezy wystarcza 10 godzin.
Ale nie mam pojęcia ile roślinom lądowym.
Pozd.
Pozdrawiam Paweł.
Z tego co czytałem to wydłużasz dzień do 12-16 godzin. Przy czym nie możesz właczyć jak już jest szaro tylko wcześniej.
Pozdrawiam Tomek
- pawel1000
- 50p
NOTO ja trzymam swoje siewki w pomieszczeniu bez okna.NOTO pisze:Z tego co czytałem to wydłużasz dzień do 12-16 godzin. Przy czym nie możesz właczyć jak już jest szaro tylko wcześniej.
Czy dobrze robię, zaczynam od i utrzymuję cały czas 12h ?
Sadzonki pomidora ładnie się wybarwiają , są ciemno zielone.
Posiałem trzy sztuki na przećwiczenie przed sezonem.
Pozdrawiam Paweł.
Moim zdaniem (jestem zwykłym amatorem) robisz dobrze. Ja bym wydłużył "dzień" do 14 godzin
Pozdrawiam Tomek
- pawel1000
- 50p
Tak zrobię, zwiększę stopniowo. 12h do pikowania, pózniej jak się przyjmie siewka zwiększę do 14h.
Pozdrawiam Paweł.