To już nie przewidujesz większych mrozów? :lol:A jak mnie w ub.roku swędziały rączki do wczesnego siania,to jeden z forumków proponował mi przyjechać do niego i odśnieżyć drogę
Arabella, ja nie w temacie i pewnie wywalą mnie na śmietnik ale nie mogę się powstrzymać, muszę powiedzieć.
Trzy lata temu, jak napisałam swój pierwszy post pytając o coś, pewnie coś głupiego , byłaś pierwszą osobą, która mi odpowiedziała. Wytłumaczyłaś mi jak matka dziecku , byłam bardzo pozytywnie zaskoczona i wzruszona.
No i własnie od tego się zaczęło ... i trwa do dzisiaj Dziękuje!!
Co do przemrożonych nasion 29-01-2013 wysiałem 60 nasion, które zebrałem w tamtym roku. Leżały do połowy stycznia w altanie gdzie temperatura spadała znacznie poniżej zera. Na dzień dzisiejszy wzeszło 20 szt. więc przemrożenie najwidoczniej im nie zaszkodziło.
Mam nadzieję że, reszta też wzejdzie przecież to dopiero 4 dzień
Czy w przypadku gazanii jest pewność że rośliny z nasion będą miały identyczne wybarwienie jak "matka" ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Kupiłam nasionka gazanii,zamierzam w poniedziałek wysiać.To będą moje pierwsze gazanie,wcześniej ich nie widziałam,kupilam za namową sprzedawcy.Tu jest juz chyba wszystko napisane na ich temat,więc do dzieła
Ja juz wysiałam gazanię,ona raczej szybko kiełkuje ale po woli rośnie,jak będzie miała 2-3 liście trzeba popikować ,po przepikowaniu też długo się przyjmuje ale potem to już szybko rośnie,gazania lśniąca to roślina niska natomiast błyszcząca osiąga do 40cm i pod ciężarem kwiatów pokłada się.