Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
a ja miałam jakieś 3 cm wody na dnie naczynia, dzięki za pomoc 

Jacku dziekuje za podpowiedz o keramzycie , w srode posiałam adenia i wczoraj wszystkie zeszly.
;)
;)
- JacekCich
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Witajcie
Już jakies dwa tygodnie, moze ciut więcej, mam plumcie w hydroponice i nic...
A tego samego dnia wysiała tez plumcie do ziemii i jedna już wyszła...
Już jakies dwa tygodnie, moze ciut więcej, mam plumcie w hydroponice i nic...
A tego samego dnia wysiała tez plumcie do ziemii i jedna już wyszła...
Mi z 6 szt wyszły 3:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 maja 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich Plumeriomaniaków
Już od jakiegoś czasu śledzę forum aż wreszcie do niego dołączyłam.
Moja przygoda z Plumeriami zaczęła się dwa lata temu, kiedy wyjechałam na wycieczkę do Grecji. Podczas zwiedzania wyspy Nissyros zabłąkałam się w jedną uliczkę i po raz pierwszy zobaczyłam tą cudowną roślinkę
Tam rosła ogromna i miała chyba setki wspaniale pachnących biało żółtych kwiatów. Zakochałam się od razu!
Wtedy nawet nie wiedziałam jak się nazywa, więc obfotografowałam ją, zachłannie zerwałam sobie jeden boski kwiatuszek i chodziłam z nim wpiętym we włosy przez cały dzień.
Po powrocie do Polski szybciutko znalazłam nazwę i poczytałam o hodowli. Z początku nie byłam pewna czy siać, jako że długo się czeka na kwiatuszki itd., ale w końcu po długim czasie miłość wygrała i zamówiłam sobie nasionka z Allegro. Cztery odmiany po 5 nasionek: Aztec gold, Gold Op, Lemon Chifon oraz Black Tiger. Niestety nigdy wcześniej, aż wstyd przyznać, nie sadziłam sobie nasionek, więc byłam zielona w temacie
Użyłam zwykłej czarnej ziemi do kwiatów i wymieszałam ją z tą do storczyków. Nasionka posadziłam dobre 2-3 miesiące temu, ale przez ten cały czas nic - już myślałam, ze nic z nich nie będzie, ale nie poddawałam się i mówiłam do nich, że bardzo na nie czekam, że będą śliczne itp.
I nareszcie!!! Jakiś tydzień temu wykiełkowały pierwsze dwa nasionka Black Tigera! Potem było jeszcze jedno BT, a wczoraj wykluło się jedno Lemon i jedno Aztec!!! Jestem prze szczęśliwa!!! Są śliczniutkie i rosną jak na drożdżach. Gold Op na razie nie widać, a w doniczce wyrosło zamiast grubiutkich listków, jakieś cienkie chudziutkie, na długiej nóżce - zakładam, ze to nie to ;)
Przeczytałam, że jak po trzech tygodniach nie wykiełkują to można sobie dać spokój, a tu taka niespodzianka!!!
Teraz mam pewną wątpliwość - te trzy (już mniej więcej 4 listkowe) sadzoneczki Black Tigera są ściśnięte w jednej plastikowej doniczce na ok 1-2 cm od siebie. Czy powinnam je już rozdzielić?
Niecierpliwie czekam na odpowiedź, bo rosną szybciutko ;)
Pozdrawiam serdecznie!

Moja przygoda z Plumeriami zaczęła się dwa lata temu, kiedy wyjechałam na wycieczkę do Grecji. Podczas zwiedzania wyspy Nissyros zabłąkałam się w jedną uliczkę i po raz pierwszy zobaczyłam tą cudowną roślinkę

Po powrocie do Polski szybciutko znalazłam nazwę i poczytałam o hodowli. Z początku nie byłam pewna czy siać, jako że długo się czeka na kwiatuszki itd., ale w końcu po długim czasie miłość wygrała i zamówiłam sobie nasionka z Allegro. Cztery odmiany po 5 nasionek: Aztec gold, Gold Op, Lemon Chifon oraz Black Tiger. Niestety nigdy wcześniej, aż wstyd przyznać, nie sadziłam sobie nasionek, więc byłam zielona w temacie

Przeczytałam, że jak po trzech tygodniach nie wykiełkują to można sobie dać spokój, a tu taka niespodzianka!!!
Teraz mam pewną wątpliwość - te trzy (już mniej więcej 4 listkowe) sadzoneczki Black Tigera są ściśnięte w jednej plastikowej doniczce na ok 1-2 cm od siebie. Czy powinnam je już rozdzielić?
Niecierpliwie czekam na odpowiedź, bo rosną szybciutko ;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sie 2010, o 15:05
Witajcie, właśnie zakupiłam na allegro nasionka plumerii, powiecie mi jak je uprawiać, zamówiłam u tego pana co ma do wyboru 64 kolory i świeże nasionka. Zobaczymy co mi z nich wyjdzie 

poczytaj sobie wczesniejsze posty , a najlepej je wysiewac w keramzycie.. masz wszystko napisane;)
-
- 10p - Początkujący
a myślisz czy na płatku kosmetycznym je położyć na początku, żeby trochę się namoczyłyqueen992 pisze:poczytaj sobie wczesniejsze posty , a najlepej je wysiewac w keramzycie.. masz wszystko napisane;)
nie koniecznie , ja moczyłam w szklance 6 godzin i pozniej do keramzytu , wszystkie skiełkowały. ;)
-
- 10p - Początkujący
A ile miałaś...
-
- 10p - Początkujący
Ja zamówiłem od tego Pana z allegro, na jutro mają mi przyjść nasiona:
- 25 nasion Plumerii
- 6 nasion Strelicji
- 5 nasion Passiflory
Będę wam dawać relację...
- 25 nasion Plumerii
- 6 nasion Strelicji
- 5 nasion Passiflory
Będę wam dawać relację...
u tego STANISŁAW 1960? on ma najlepsze,,, zawsze u niego kupuje bo wszystko kiełkuje;)
-
- 10p - Początkujący
TAK, właśnie u niego...queen992 pisze:u tego STANISŁAW 1960? on ma najlepsze,,, zawsze u niego kupuje bo wszystko kiełkuje;)