Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Izuniu na drugi raz proszę się odwrócić i pięknie uśmiechnąć :lol:

Piękności pokazujesz i nawet widzę że masz magnolię...śliczna jest
coś ostatnio często ją spotykam w różnych sklepach ale nie mogę się do niej przekonać, ale tylko przez to że to jest takie wielgaśne drzewo :roll: możliwe przez to że obok sąsiad wszędzie ma duże drzewa przez co dają mi dużo cienia....a jak tak lubię ;:3

Buziaki ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, polecam w takim razie magnolię gwiaździstą. Dorasta tylko do 3m i ma krzewiasty pokrój. No i kwitnie znacznie wcześniej niż większość magnolii.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, kępy zawilców jak w lesie :shock: Też jestem zwolennikiem tulipanów botanicznych :)
Jolu, magnolie duże? Nie tak szybko rosną i raczej mają pokrój krzewiasty więc nie zniechęcaj się :wit
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, mam nadzieję, że Córka czuje się już lepiej :)
Mam tylko jedną prymulę omszoną i bardzo mi się podoba :lol: Muszę dzisiaj pojechać do ogrodniczego po ziemię, może będą inne kolory?
Śliczne te tulipanki!! Jaka to odmiana?
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 popodziwiałam Twój ogród w szacie wiosennej ;:138 ;:138 ;:138

Zawilce cudnie się prezentują :D

Życzę miłego weekendu :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Masz rację Ido ta pogoda jest co najmniej dziwna. Te zimne noce powstrzymują rośliny przed kwitnieniem. Wkurza mnie to, bo są rejony znacznie cieplejsze i tam już eksplozja kolorów.

Agnieszko - tam w zasadzie są 2 kępki zawilców ( różnych). W realu nawet 4 odmiany tam rosną, ale mam problem by złapać je na jednym zdjęciu z takiej odległości by było widać subtelną różnicę kolorów :wink: . A z gołębiami to całą zimę się "użerałam". Przylatywały i opróżniały karmik za oknem.

Cieszę się Elu, że Ci się podobają. Mam kilka odmian z takimi kolorowymi listkami. Ja również czekam na ten spektakl.

Witaj Wiesiu! Te tulipany to nabytek z 2008r. Według moich mizernych notatek to mogą być tulipany Kaufmana "Heart's Delight", ale nie jestem pewna. Wiem, że było kilka pomyłek w zamówieniu.

Jolu ja również namawiam Cię na magnolię. Teraz są odmiany do małych ogrodów nie przekraczające 2-3 m wys. W moim rodzinnym mieście jest ogromne drzewo magnolii, ale ono ma chyba z 80 lat. Radzę jednak kupić egzemplarz już z pąkami.

Witaj Asiu! Na gwiaździstą i ja mam ochotę. Ale to dopiero pewnie w przyszłym roku.

Cieszę się Jacku, że też należysz do amatorów botanicznych tulipanów - są niesamowite. Muszę Ci się pochwalić, że przetacznik armeński już mi zakwitł pojedynczymi kwiatkami. Pąków ma całe mnóstwo i wkrótce zrobi się niebiesko. Żeby tylko noce były cieplejsze... Trzy odmiany zawilców to zeszłoroczny nabytek. Ładnie się rozrastają. Chyba służy im to miejsce pod pigwowcem.

Dziękuję Moniś za troskę. Czuje się już na tyle dobrze, że wybiera się na konie jutro :roll: Mam nadzieję, że trafiłaś na prymulki. Ja mam dwie, ale kolorów jeszcze nie znam. Nie jestem pewna co to za odmiana tulipanów - chyba "Heart's Delight" :oops:

Halinko - jesteś zbyt łaskawa. Dzięki miłe słowa. Musze się przyznać, że mam dziwną słabość do małych, niepozornych kwiatków. Uwielbiam wszystkie kwitnące "maluchy".

A to jeden z nich - tulipan botaniczny "Eastern Star" - jest naprawdę malutki i zakwitł na środku skalniaka:
Obrazek

A to chyba tulipan Greiga "Corsage":
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek - psiząb wylazł i ma nawet pąka :tan

Wczoraj rano narzekałam, że wróbelki zrezygnowały z zamieszkania u mnie na dębie. A zobaczcie jaki widok zobaczyłam jak poszłam na działkę:
Obrazek
Nie macie pojęcia jak się ucieszyłam. Potem byłam nawet świadkiem prawdziwej ptasiej wojny o terytorium. Ptaki zrobiły taki jazgot i tumult, że na końcu działki było słychać. Podeszłam bliżej i widzę jak 2 pary wróbelków się "kłócą" i "ganiają". Potem przyleciały jeszcze 2 małe i w 6 robiły okropny harmider. Niestety fotek brak, bo stałam pod słońce i nawet nie mogłam rozpoznać dokładnie co to za "krzykacze" były. Chyba trzeba będzie pomyśleć o kolejnych budkach.
W parku spotkałam takiego "eleganta":
Obrazek - może uda się jego zaprosić...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Gratuluję lokatorów :D . Dzięcioł super i prawie na wysokości wzroku. U mnie w lesie dzięcioły zawsze siedzą bardzo wysoko. Słychać je tylko, chyba żeby mieć jakąś lunetę, bo zwykła lornetka sobie nie radzi.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, cieszę się, że Córcia dochodzi do siebie!!
Poruszyłaś dwie kwestie, które jakoś wcześniej umknęły mej uwadze...przepraszam. Moim zdaniem rh i azalie najlepiej kupować na przełomie kwietnia i maja nie tylko dlatego, że właśnie w tym terminie jest największy wybór. Ważniejsze raczej jest to, że krzewom pękają pąki i można zweryfikować, przynajmniej w przybliżeniu, etykietę producenta. Pomyłki zdarzają się bardzo często, a przy mojej ilości rh szukam konkretnych odmian.
Druga sprawa to lilie od P. Generalnie ze swoich jestem zadowolona, ale kilka cebul rzeczywiście było małych. W latach ubiegłych w tej samej cenie oferował 3 sztuki, w tym roku jedną. Mam tylko nadzieję, że nie będzie pomyłek, bo wypadałoby się rozejrzeć za innym dostawcą. Nie chcę mieć znowu prawie samych różowych, chociaż teraz nie zamówiłam ani jednej w tym kolorze :lol: :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, jakie piekne maleństwa u Ciebie na skalniaczku. ;:138 a dzięcioł wspaniały tylko czym by go ułasić by zamieszkał u Ciebie?
Przecież to leśny ptak i jaki dostojny. To nie dzięcioł tylko PAN DZIĘCIOŁ :;230
Dużo zdrówka dla córci ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Ale się cieszę z Tobą z Twoich budek zasiedlonych!
Koniecznie zrób ich więcej! To wspaniałe! Marzenia się spełniają!

Pięknych masz gości!

Kwitnie u Ciebie wszystko wspaniale, taki porządek masz na rabatkach, dzięki obramowaniom!
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza,ale masz duże kępy zawilców.Ja po naszej ostatniej rozmowie poszłam dziś zobaczyć jak się moje mają.
Niestety są o wiele mniejsze.Na jakim stanowisku rosną twoje?Po południu postaram się zrobić zdjęcia swoim.
Ja mam też dwa psi zęby i z niecierpliwością czekam na pierwsze u mnie kwitnienie.
Dziś świeci słoneczko,ale czasami zawiewa nieprzyjemnie.Trochę staram się nadgonić prace ogrodowe.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witajcie!
Ależ jestem zła! Poszłam z psem na działkę by zrobić oprysk ASAHI. Z wielkim zdziwieniem odkryłam, że buszował u mnie szabrownik. Pościnał mi kilka odmian narcyzów. :evil: Wszystko jesienne nabytki. Nawet nie zobaczę jak kwitną :cry: , bo były jeszcze w pąkach. Tylko jedne kwitły. A byłam wczoraj ok.19-tej i jeszcze rosły...

Nawet nie mogę się skupić by Wam odpisać. Wybaczcie. Zrobię to wieczorem jak mi się uda dopaść komputer :wink:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś jaka przykra wiadomość.
Wiem jak to boli bo sama nieraz się z tym spotkałam.
Ale trudno, nic nie poradzimy na wandalizm działkowy.
Policja takich nie ściga, bo to za mała szkodliwość czynu. :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izo! Jak mi przykro!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Musiałaś mieć piękne żonkile i dlatego wpadły komuś w oczy , , dzięcioł i do mnie na lipkę przylata , ale w tym roku jeszcze go nie słyszałam ...piękne te tulipany o kwiatach lilii , mam kilka botanicznych ,, sporo zrobiłaś zakupów ,a liliowce gdy podrosną to zakwitną . ja mam zamiar kupić u Ismeny ale na jesieni bo jeszcze ogródek w ruinie .. pięknie wszystko zaczyna kwitnąć a najważniejsze że się ociepliło i można cały dzień spędzać w ogrodzie ... ładnie wschodzi u ciebie psi ząb mojego nie widać , ciekawe co go pożarło ... pięknie zaczynają kwitnąć żonkile i tulipany a i byliny tworzą już spore kępki ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”