Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Tak i nie myslałam że coś z nich będzie a tu prosze kwitną na całego a zapach..... 

- Magdallena
- 1000p 
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I ja w przyszłym roku kupię cebulki wiosną. Tyle się naużerałam z cebulkami w lodówce przez zimę i co? Dwa hiacynty, owszem, wzeszły - obydwa mają żółte liście   Pąki, mimo zaciemnienia, są pośród liści, z czego w jednym hiacyncie przed chwilą opadł nierozwinięty kwiatostan
 Pąki, mimo zaciemnienia, są pośród liści, z czego w jednym hiacyncie przed chwilą opadł nierozwinięty kwiatostan   Kolejne dwa już są zielone ale kwiatostany są pomiędzy liśćmi, więc zapowiada się taki niedorozwój - ktoś z Was już coś takiego pokazywał. Jeden dopiero startuje a dwa od kilku tygodni nie okazują oznak życia.
 Kolejne dwa już są zielone ale kwiatostany są pomiędzy liśćmi, więc zapowiada się taki niedorozwój - ktoś z Was już coś takiego pokazywał. Jeden dopiero startuje a dwa od kilku tygodni nie okazują oznak życia.   Nawet nie wiem, czy będę miała cokolwiek Wam pokazać, bo czym tu się chwalić.
 Nawet nie wiem, czy będę miała cokolwiek Wam pokazać, bo czym tu się chwalić.

Pąki, mimo zaciemnienia, są pośród liści, z czego w jednym hiacyncie przed chwilą opadł nierozwinięty kwiatostan
 Pąki, mimo zaciemnienia, są pośród liści, z czego w jednym hiacyncie przed chwilą opadł nierozwinięty kwiatostan   Kolejne dwa już są zielone ale kwiatostany są pomiędzy liśćmi, więc zapowiada się taki niedorozwój - ktoś z Was już coś takiego pokazywał. Jeden dopiero startuje a dwa od kilku tygodni nie okazują oznak życia.
 Kolejne dwa już są zielone ale kwiatostany są pomiędzy liśćmi, więc zapowiada się taki niedorozwój - ktoś z Was już coś takiego pokazywał. Jeden dopiero startuje a dwa od kilku tygodni nie okazują oznak życia.   Nawet nie wiem, czy będę miała cokolwiek Wam pokazać, bo czym tu się chwalić.
 Nawet nie wiem, czy będę miała cokolwiek Wam pokazać, bo czym tu się chwalić.- anka22639
- 200p 
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też kwiatostan między liściami ale mało wiele kwiatki rozkwitły i pachną. Cebulki zakupione jesienią przechowywane w lodówce wysadzone do musztardówek w grudniu.

Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Magdallena
- 1000p 
Na pierwszej fotce to tak jakby były za głęboko posadzone(ale to moje zdanie).U mnie kwiatostany były w środku ale co dzień to więcej wychodziły do góry ,aż zakwitły.

- Magdallena
- 1000p 
Na tych z żółtymi liśćmi postawiłam krzyżyk - jakieś mega dziwolągi mi wyszły   Może z tych dorodniejszych coś bedzie. Dziś wyjeżdżam na dwa dni. Mam nadzieję, że jak wrócę to wszystko się wyjaśni
 Może z tych dorodniejszych coś bedzie. Dziś wyjeżdżam na dwa dni. Mam nadzieję, że jak wrócę to wszystko się wyjaśni  

Może z tych dorodniejszych coś bedzie. Dziś wyjeżdżam na dwa dni. Mam nadzieję, że jak wrócę to wszystko się wyjaśni
Możesz zapodać zdjęcie tych "doniczek" wraz z kwiatami ? Nie wywraca się ?anka22639 pisze:U mnie też kwiatostan między liściami ale mało wiele kwiatki rozkwitły i pachną. Cebulki zakupione jesienią przechowywane w lodówce wysadzone do musztardówek w grudniu.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- Magdallena
- 1000p 
- konwalia12
- 1000p 
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
W jakim okresie rozwoju można przenieść hiacynta pędzonego w szkle do światła i cieplejszego miejsca?

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia

- Magdallena
- 1000p 
Ja swoje odkrywałam, jak pomiędzy liśćmi zauważyłam pąki kwiatów. Trzymam je na chłodnym parapecie (11-15 stopni) więc nie wypowiem się, kiedy można je przenieść do cieplejszego miejsca.

- konwalia12
- 1000p 
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
U mojego jeszcze nie widać pąka kwiatowego, a położyłam go w trochę mniej zacienionym miejscu, choć i tam nie ma zbyt dużo światła. Najwyżej go jeszcze zakryję czapeczką.   

Dziękuję Magdallena

Dziękuję Magdallena

Ogród w lasku

Ja bym jeszcze go potrzymał w lodówce. Czy ukorzeniłaś wcześniej , czy od razu do lodówki ?

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie. 
Robert i Szymon (junior lat 9 )
 )

Robert i Szymon (junior lat 9
 )
 )Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów
Ukorzeniłam w ciemnym miejscu około tygodnia, miał korzonki widoczne w dziurkach na dnie. To dam mu jeszcze trochę czasu w lodówce, dzięki

T U T A J Są moje po miesiącu w lodówce. Mają o wiele ładniejsze ,,szyszki,, . Co jest znaczące w przypadku hiacyntów.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie. 
Robert i Szymon (junior lat 9 )
 )

Robert i Szymon (junior lat 9
 )
 )

Moje hiacynty pędzone własnoręcznie z cebulek kupionych jesienią wyglądają tak:
  Moje hiacynty pędzone własnoręcznie z cebulek kupionych jesienią wyglądają tak: