Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz. II

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz. II

Post »

Dzięki - u mnie to samczyk był totalnym bandytą. Przez niego dałam sobie spokój z gurami.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Niestety ja bym ich nie trzymała ( kosiarki) są za duze na takie akwarium, moja znajoma miała tez kosiarki ale były agresywne to ponoc są objawy gdy nie trzyma sie ich w stadku,zaczynają podgryzac inne ryby i atakować( niekoniecznie musi tak byc z twoimi) a jeżeli chcesz dobre rybki na glony to z pewnoscia mogłabyś zakupic otoski sa małe i bardzo pozyteczne zamiast kosiarek to ich 5 szt.
Tło wystarczy kupic w zwykłym papierniczym - czarny bristol można go pognieść , np czarny worek też się nadaje.

Co do gurami posiadałam kiedys ale tylko parkę samiec agresywny jeżeli chodzi o tarło lepiej żeby reszta sie nie zbliżała bo robił powazne szkody
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

no tak otoski wiem ,ale co zrobić z kosiarkami w zologicznym nie przyjmą a dać komuś nie mam komu .
Na razie są bardzo spokojne i nie atakują rybek zobaczymy co będzie dalej mam je już trzy lata
dzięki za porady muszę uzbierać trochę gotówki i na wiosnę zmienić jarzeniówki tło dokupić roślinek, mam ochotę też kupić na tył taki wielki podłużny korzeń podoczepiać do niego mikrozorium chyba tak ta roślinka się nazywa wiecie taka na korzeniach co rośnie a z przodu sama nie wiem ale coś wymyślę.
a co do tylnej ścianki muszę mieć taką co do akwa się wkłada bo poprzedni właściciel baniaczka cos zrobił z tą tylną ścianką że jest cała jakby porysowana i brzydko wygląda nie da się tego usunąć niczym to tak wygląda jakby coś się wżarło w szkło .
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak microsorium obecnie sama posiadam :)
Kosiarki? Możesz wystawić ogłoszenie są osoby które czasem biora takie rybki jak chcesz znam dobre fora akwarystyczne i z doświadczenia wiem że dużo ryb znajduje nowych właścicieli :) moge na pw podać. Absolutnie do sklepu ich nie oddawaj,jeżeli naprawde nikt się nie znajdzie to oczywiście wtedy już je zostaw.
Co do świetlówek ja polecam aqua-glo-na rosliny i power-glo-na kolor ryb i roslin,
obecnie sama musze jeszcze dokupić power-glo. Oczywiście sa też inne ale tym najbardziej ufam.

Przy niezbyt super oświetleniu warto dokupić mniej wymagające rosliny :) a tych trochę jest,sa tez cieniolubne jak np anubiasy,microsoria ( na korzen dobre),moczarka,rogatek itp mchy tez należa do tych które lepiej rosną w mniej oświetlonych akwariach bo gdy światła jest zbyt duzo zaczynaja osiadać glonami. Np Java moss czyli mech ajawajski preferuje miejsca w ogóle zaciemnione, słyszałam od wielu ludzi że nie chce rosnąc w zbyt duzym naświetleniu :)
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki możesz podrzucić mi na pw adres
z chęcią poczytam o tym i o owym
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że pogłoski o agresywności kosiarek wynikają z częstego mylenia ich z gatunkiem bardzo podobnym - garra taeniata. Moje kosiarki wychowały się w akwa 112l, po przeniesieniu do 375 są oczywiście szczęśliwsze, ale stres związany z łowieniem źle się skończył dla dwóch z nich. W 112 były równie pokojowo nastawionymi rybciami co teraz. Mam je już 8 lat, nie są skarłowaciałe - oczywiście im większe akwa tym dla każdej ryby lepiej, ale przy zapewnieniu dobry warunków (min. żywienia i czystości) i w 112 sobie poradzą.
Co do moczarki to należy wybrać odpowiedni gatunek, nie pamiętam w tej chwili dokładnie ale dwa najbardziej podstawowe mają zupełnie przeciwne wymagania co do temp. wody - jedna jest zimnolubna, druga toleruje cieplejszą wodę. Ta zimnolubna zupełnie nie chciała u mnie rosnąć. A co do rogatka to chciałabym się poradzić - jak go przyczepić do podłoża? Mam dobre oświetlenie, ale i tak paskud wypływa. Stosowałam już setki metod - każda okazała się nieskuteczna. Z mchami przy dużym zarybieniu trzeba pamiętać o regularnym płukaniu ich. Jednocześnie warto starać się o rośliny szybko rosnące i wiążące azot - aby neutralizowały wynik przemiany materi rybek.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z rogatkiem zawsze są problemy.
Osobiście zawsze przytwierdzałam kamieniem ale od spodu gnił. według mnie dobrze jest dowiązać sznurkiem do korzenia tak aby światło padało na całą roślinkę. Niestety nie wytwarza korzeni i to jest jego wada,mozna go puścić swobodnie po akwarium. Zimnolubna to chyba moczarka argentyńska jak pamietam.
Co do kosiarek ja jestem innego zdania ale każdy może przeciez mieć inne , ja się tez opieram na opiniach innych akwarystów,koniczynko zaraz podesle strony
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to szkoda, że nie macie naa rogatka metody - przywiązywanie się u mnie nie sprawdziło, a walający się po akwa doprowadza mnie do szaleństwa. I mam dylemat bo cenię go za jego apetyt.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Gosieńko bardzo ładne masz akwarium. Takie wesołe i kolorowe.A co to na środeczku za "sałata".Czyżby paprotnica? Bardzo dekoracyjna.Moje rośliny chyba zimę czują,padają jedna,po drugiej.
A i bez rybich strat też się nie obyło:najpierw złota bojowniczka,a przedwczoraj samiczka ramkowa :(
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuje Antosiu
nie wiem jak ta roślinka się nazywa
szkoda rybek :(
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Antooosiu strasznie mi przykro. A podrzucisz fotki Twoich cudnych boliwijek?
Co do sałaty to może: aponogenton torfus, lub a. ulvaceus, albo jakiś echinodorus?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukam imienia dla tego panicza - double tail
Obrazek
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Anolka serdecznie Ci gratuluję cudnego królewicza. Co do imienia-wszystkie,które przychodzą mi na myśl są zbyt banalne...
A opowiesz coś o nim? O pochodzeniu i gdzie mieszka?Jest...obłędny.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezimienny jak do tąd chłopak zamieszkał dziś w 25 l., przez chwilkę dzielił je z wyhodowaną przez nas Oliwką - to fotki:
Obrazek Obrazek
Został wyhodowany przez znajomego, jest z października/listopada. Jego tatuś pochodzi z Berlina i jest certyfikowanym dt. Mamusia to śliczna vail tail.
Oliwka przeprowadziła się do 112 l. Tymczasowo, jak skończymy 240 - to zamieszka w nim. W 112 mieszkają jeszcze Blanka i Amadeusz.
Obrazek Obrazek Obrazek

A oprócz nich ampularki
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Antooosiu nadal ciekawa jestem Twoich boliwijek.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz może ampularki na wydanie lub sprzedaz anoli? szkam takich niebieskich
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”