Mój piękny ogród Mariola54

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko wiosną zimowit wypuści piękne liście, które później żółkną i obumierają.
Na jesień na pewno Ci zakwitnie.
Pojawi się sam kwiat bez liści.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bora mam u siebie wspomnianą piwonię. Obrazek
bora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2007, o 07:15

Post »

Przepiekna jest ta twoja piwonia.Moja ma kwiaty pojedyncze,a co mnie martwi,ze ma tylko jeden kwiat. Jedna posadzona jest w pelnym sloncu a druga w polcieniu i roznicy nie ma zadnej.Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest ciekawe, już druga osoba skarży się, że piwonie nie chcą jej kwitnąć.
One są przecież mało wymagające.
Warunek nie mogą być za głęboko posadzone, bo wówczas faktycznie nie będą kwitły,
Przesadzać też należy po 15 sierpnia.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Przede wszystkim piwonie lubią gliniastą glebę.
U mnie jest gliniasta gleba i są rzeczywiście mało wymagające.
Wcześniej miałam działkę z glebą piaszczystą, co ja się napracowałam żeby raczyły zakwitnąć, a i tak efekt był marny. :(
bora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To teraz już wszystko wiem. Moje piwonie rosną w piaszczystej glebie, dodałem kompostu i sadziłem z linijką w ręku i tak męczą się już piaty rok. Czyli jedyny ratunek przesadzić w wilgotne miejsce.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilu, skąd ja to znam ???? Na poprzedniej, piaszczystej, doczekałam się
przez naście lat paru marnych kwiatków ! A teraz na gliniastej , mam
4 krzaki wysokości ok. metra, i multum kwiatów...
A ten zapach...ech, kiedy to będzie... :D
bora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mam miejsce na działce gdzie jest sporo gliny, teraz rosną tam paprocie z którymi walczę co roku. Pod koniec lata posadzę tam piwonie. Dzięki i pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lila31 pisze:Przede wszystkim piwonie lubią gliniastą glebę.
U mnie jest gliniasta gleba i są rzeczywiście mało wymagające.
Wcześniej miałam działkę z glebą piaszczystą, co ja się napracowałam żeby raczyły zakwitnąć, a i tak efekt był marny. :(
Lilu z Twojego postu wynika, że w moim ogrodzie nie maja prawa zakwitnąć piwonie :D :D :D Takiego piasku jak ja mam to długo szukać, a jednak pięknie kwitną
Obrazek
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Opowiadam się po stronie Marioli. Również mam piach i kwitną jak opętane.
Z piwoniami wiąże się pewien przesąd (ja juz nie jestem pewna czy to przesąd) Otóż mówi on, że piwonie by pięknie kwitły trzeba sadzić 1 września.

Sprawdziłam (bo jestem niedowiarkiem). Miałam dostać 5 egzemplarzy i umówiłam się z ofiarodawcą, że jednego dostarczy mi na poczatku sierpnia a pozostałe cztery w samej końcówce sierpnia lub w pierwszych dniach września.
Te 4 posadzone na przełomie miesięcy kitły już na wiosnę następnego roku i to obficie. Ten posadzony na poczatku sierpnia zakwitł jednym kwiatkiem po 3 latach. Zobaczę jak będzie w tym roku.

Faktem jest również że piwonie należy sadzić tak by szczyt tych różowych pączków przy korzeniach nie był niżej niż 4 cm pod powierzchnią ziemi.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Mariolu, Basiu wiem, że macie działki na piaskach ale nie wierzę, że po kilku latach Waszych działań ziemia jest czystym piaseczkiem.
Na pewno została wzbogacona kompostem, poplonem i czym tam jeszcze potrzeba, jej struktura jest zapewne poprawiona.
Ja piszę o glebie w pewnym sensie "surowej", jeszcze nie dopracowanej.
Taką mam nadal u siebie (za duży areał) i gdzie bym nie posadziła piwonię, i niezależnie od terminu sadzenia, na drugi rok po posadzeniu już kwitnie, chociaż literatura podaje, że piwonie niekiedy kwitną dopiero po pięciu latach od posadzenia.
Może niech Bora zrobi eksperyment, przesadzi swoje piwonie i zobaczymy, czy to coś zmieni w nastawieniu Jego roślin.
Może to nie tylko sprawa gleby, ale też "miejsca"? :D :D :D
bora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W zeszłym roku posadziłem piwonię krzewiastą na rabacie razem z pierisem, magnolią i azaliami japońskimi. Ciekawe jak ona będzie kwitła. Miejsce jest słoneczne i dobrze przygotowane (torfu nie żałowałem) .
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia pisze:Te 4 posadzone na przełomie miesięcy kitły już na wiosnę następnego roku i to obficie. Ten posadzony na poczatku sierpnia zakwitł jednym kwiatkiem po 3 latach. Zobaczę jak będzie w tym roku.Faktem jest również że piwonie należy sadzić tak by szczyt tych różowych pączków przy korzeniach nie był niżej niż 4 cm pod powierzchnią ziemi.
Basiu i tutaj właśnie tkwi cała tajemnica uprawy piwonii :D .
Sadzić pierwszego września i na takiej samej głębokości na jakiej rosły poprzednio.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdarza się nie raz tak, że roślinka nie chce rosnąć w danym miejscu.
Przesadzona zaczyna odżywać.
Bora przesadź swoje piwonie wg wskazówek a następną wiosną pochwalisz się jak pięknie zakwitły.
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

Witam Mariolu. Chciałbym wrócić do tematu dziwaczka.W poprzednim roku miałem czerwonego,białego i żółtego , wszystkie były wyhodowane z bulwy.Teraz mam nasiona kolorowego dziwaczka,pare sztuk.Żal byłoby mi je zmarnować,dlatego mam do Ciebie pytanie.Czy mam je wysiac na parapecie,jezeli tak to kiedy lub czekać do maja i wysiać do gruntu.Mariolu ja też podziwiam Twój ogród,różnorodność roślin jest przeogromna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”