Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę, że to dobry pomysł Agness. Dalii jest ogromny wybór odmian - wszystkie piękne. Śmiało znajdziesz coś dla siebie - sporo jest odmian niskich typowo do pojemników.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Izo!
Widzę, ze w zasadzie powschodziły Ci wszystkie kwiaty, które sadziłaś, siałaś....Gratuluję! Ogród pełen kolorów! Pamiętam jak jesienią i wiosną rozprawialiśmy o tym co kupione, a teraz mozna to wszystko naprawdę oglądać!
Ja już czuję dreszczyk emocji przed jesiennymi zakupami, haha.
Piękna ta biała dalia, takie ma zawinięte płatki, jakich jeszcze nie widziałam.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ago po wakacjach! Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Dzięki za gratulacje! Są trochę na wyrost. W zasadzie można już posumować ten sezon. Jest na pewno inny niż poprzedni. Chociaż poniosłam sporo "klęsk" - szczególnie z wysiewami do gruntu...Na pół paczki wysianych astrów mam na rabacie aż 2 sztuki :oops: Podobnie wygląda sytuacja z lwią paszczą, kosmosem, a nawet maciejką :( Słabo wschodziły, a część sama pewnie wyrwałam przy pieleniu. Białe aksamitki wcale mi nie wzeszły. Było kilka sukcesów - a raczej niespodzianek :wink: Zakwitły mi 3 różane patyczki, które ukorzeniałam, ismena i frezje kwitły, a nawet biała tunbergia rośnie jak szalona. Sporo zrobiliśmy w tym roku na działce. Powstał w końcu skalniak na bunkrze, jest szansa na wrzosowisko jeszcze przed jesienią. Zrobiłam dzięki Twym namowom i nasionkom pomidorowy eksperyment, który można uznać za udany ( podjadamy własne pomidorki prosto z krzaczków). A dzisiejszy mały sukces to... pierwszy kwiat datury.
Niestety fotosik szwankuje, a chciałam pokazać kilka zdjęć. Może później się uda...
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Izuniu. Piękne podsumowanie sezonu. A słabymi wschodami jednorocznych się nie przejmuj. Przypomnij sobie jaka sucha była wiosna i to jest efekt tego. Ja mając już z poprzednich lat doświadczenie większość jednorocznych sieję w maju do skrzynki na balkonie i później pikuję na działce i wtedy mam o wiele lepsze efekty. Mam możliwość codziennie podlać, a na działce bywam jednak rzadziej i często właśnie wschody były z powodu suszy kiepskie. Również jakość nasion bywa różna. Również jednak dalie z powodu braku możliwości przechowywanie karp w bloku w suchej piwnicy traktuję jako jednoroczne. A zbiór Twoich dalii jest imponujący.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Krysiu! Troszkę mnie pocieszyłaś. Kilka gatunków jednorocznych siałam w domu wczesną wiosną ( chyba za wcześnie, ale to presja forum :wink: ) i z tymi też było różnie. W taki sposób jak Ty ja postępuję z sianiem bylin - najpierw w doniczki na balkonie, a jak podrosną to wysadzam na działce. To takie pobieżne podsumowanie, przy szczegółowym więcej strat i porażek by się znalazło :oops:
Obiecane zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - na ostatniej fotce jest pęd budlei z nasiona ( dostałam od Ani-Raczek) - wygląda na to, że zakwitnie. Ciekawe jaki kolor będę miała...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, Twoich sukcesów tylko pozazdrościć. A przeciez dokonałaś jeszcze więcej a Twoja działka wypiękniała jak nie wiem co.
Problemy z przechowywaniem dalii to i ja miałem. Ale uwielbiam je i nie zniechęcam się. Za to do róż zniechęciłem się dość skutecznie.
Piękny kolor gaury. U mnie jest biała, ale porosły wielkie wiechy, na których ledwo widać kwiatki. Czy Ty ją przycięłaś?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jacku! Miło czytać słowa uznania - dodają sił i wiary we własne możliwości - dziękuję! Gaura różowa przezimowała u mnie, ale w tym roku jest mizerna - niestety rudbekia mocno urosła i zasłania jej słonko. Nie przycinałam jej. W zeszłym roku zafundowałam jej ten zabieg i powtórnie zakwitła. Białą gaurę dopiero w tym roku posiałam. Po posadzenia na rabacie ładnie urosła i mam nadzieję na kwiaty.
Wbrew moim obawom delosperma świetnie zniosła przeprowadzkę na skalniak. Z jej wykopaniem miałam spory problem. Nawet nie przypuszczałam, że ma tak rozbudowany system korzeniowy - sama wygląda na kruchą i wrażliwą roślinę :wink: Tak się prezentuje na nowym miejscu:
Obrazek
Kilka innych ujęć skalniaka z roślinnością, który zaczyna przypominać skalniak...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Problem wysokiego komina w zasadzie sam się rozwiązał - komin będzie mocno przycięty :lol: Skoro bunkier został obniżony to nie potrzeby tak wysokiego wywietrznika.

Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Oj Iza faktycznie dużo zmian w tym roku u Ciebie na działce :lol: I efekty włożonej Waszej pracy widać...Możesz być dumna! :lol: Skalniak już całkiem nieźle się prezentuje, ani się obejrzysz jak roślinki urosną....
A tak to już jest, że jedne rzeczy się udają lepiej, inne kiepsko...Ja po tym sezonie też już np. co nieco wiem jakie jednoroczne będę siać a jakie nie... :P ..U mnie astry wzeszły pięknie, ale ostrózka hiacyntowa /jednoroczna/ na całe opakowanie 1 szt :twisted: i 1 szt. chabra chińskiego :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu skalniaczek uroczy i roślinki też...jak to wszystko się rozrośnie to dopiero będzie cudny widok :lol: ...
Ale masz cudną daturę i widzę że ślicznie Ci kwitnie Tunbergia :D moja niestety padła jak siewki jeszcze były małe :lol:
Ja to się dopiero sparzyłam na wczesnym sianiu :oops: bo w lutym ;:125 teraz to juz nie będe taka naiwna :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! Dwie Jole w odwiedzinach u mnie!
Nie wiem co się dzieje z tymi powiadomieniami - przychodzą jak chcą :lol:
Dzięki Jolami! U Ciebie przecież też mnóstwo zmian zaszło, chyba nawet więcej niż u mnie, może bardziej widoczne. Ja też już niektóre rośliny wpisałam na "czarną listę". Na kilka innych nabrałam za to ochoty. Jak widać natura nie znosi próżni :;230
Joluś! Ta datura to zupełny przypadek. Sąsiadka dostała od kogoś w kwietniu kilka badylków z mikrymi korzonkami. Nie chciała wszystkich sadzić i dała mi 3 szt. Jednego wetknęłam na rabacie, a 2 dałam Ani. W zasadzie sama się dziwię, że zakwitła u mnie. A ta biała tunbergia od Ciebie zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Żółtej siewki też mi padły :( Teraz to mnie już nikt nie namówi na tak wczesne sianie :wink:

W sklepach pojawiły się cebule wiosennych. Niestety ceny niezbyt przyjazne. Coś nie coś jednak kupiłam...Zrobiłam też zamówienie na All.
Wczoraj wściekłam się niemożebnie! Jakiś podziemny futerkowiec zaczął mi ostro ryć na działce. Zastanawiam się czy wprowadza się do mnie czy wyprowadza przed zimą. Mój M śmieje się, że to przez podlewanie. Od dłuższego czasu nie pada i temp. powyżej 20st. Chciałam więc troszkę napoić ogród, a mam pobojowisko i wszędzie dziury!
Na osłodę kilka świeżych fotek:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Izo ostatnio w ogóle nie mam czasu na siedzenie na forum :? Obiecuję ,że ponadrabiam zaległości.Co do targów w Olsztynie to OCZYWIŚCIE będę :!: :!: :!: Pierwsza sobota września :?: Jak coś to się zdzwonimy chyba co :?:
Black Crim-czarny nie wiem jak rośnie w gruncie ,ale u mnie w foliaku szaleje :D Pozdrawiam i lecę dalej.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu ja już tez nie będę tak wcześnie siać...zauważyłam że posadzone nasionko tunbergii bezpośrednio do ziemi pięknie się rozrosło i kwitnie do teraz :lol:

Ja chyba Izuniu nie kupię w tym roku cebul

:( zakupy szkolne całkowicie pochłonęły moje wydatki :roll:

A co do Datury to Izuś masz ręka do kwiatów ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

tu.ja pisze:[...] Obrazek [...]
To pomidor, czy dynia? :;230

Widzę, że tułacza wsadziłaś w donicy, ale czy nie za sucho mu będzie na skalniaku? To w gruncie rzeczy roślina prawie bagienna...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza skalniak już bardzo fajnie się prezentuje,szczególnie na zbliżeniach,z roślinkami.
Myślę,że dobrze by było położyć jeszcze kilka większych kamieni.
Czy zakwitła ci datura o tych innych,ząbkowanych liściach?
Mam dla ciebie cebulki granatowych irysów,dostalam od sąsiadki.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, skalniak pięknieje i zarasta powoli.
Delosperma zimuje u Ciebie w gruncie? Ja moją wsadziłem na skalniak ale w doniczce, bo ta Coopera chyba jest wrażliwa. Nubijska radzi sobie świetnie. Nie wiem, czy Ci wysyłałem?
Gaurę ściąłem, bo nie mogłem patrzeć na te kikuty. A różowa walczy o życie , bo ucierpiała podczas transportu i nie wiem, czy odbije :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”