Bukszpan - choroby i szkodniki
Re: Bukszpan - choroby i szkodniki
Możecie doradzić co można zrobić w takiej sytuacji? Mam dwa duże bukszpany które chyba usychają: https://imgur.com/a/NtK8KJW
Obydwa trzymane w dużej donicy. Trzymane były na dworze pod daszkiem. Podlewane kilka razy w zimie. Myślałem, że to brak wody im doskwiera. Podlałem porządnie oraz wystawiłem tak aby padał na nie deszcz. Dodatkowo nawiozłem, ale od kilku tygodni nic się nie poprawia.
Obydwa trzymane w dużej donicy. Trzymane były na dworze pod daszkiem. Podlewane kilka razy w zimie. Myślałem, że to brak wody im doskwiera. Podlałem porządnie oraz wystawiłem tak aby padał na nie deszcz. Dodatkowo nawiozłem, ale od kilku tygodni nic się nie poprawia.
Zima była mroźna. Wysoka donica powoduje, że korzenie nie mają szans na obronienie się przed mrozem. Jakiś czas roślina stała wmarznięta korzeniami w bryłę lodu. Nie wiem czy tu nie tkwi przyczyna obecnego stanu.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Dzięki za informacje. Spróbuje zatem trochę go poprzycinać i spryskam topsinem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2021, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2021, o 09:58
Bukszpan - więdną młode liście
Dzień dobry wszystkim,
rok temu posadziłam w donicach bukszpany - 4 sztuki 2x bukszpan Elegantessima oraz 2x bukszpan Suffruticosa kule. Zimą były zabezpieczone przed mrozem agrowłókniną - białą grubą i kilka dni temu wyglądały na zdrowe - 3 z nich. Natomiast w jednym (Suffruticosa kula o średnicy ok. 30cm) młode pędy od kilku dni więdną. Nie jest to z pewnością ćma bukszpanowa - sprawdzam na bieżąco rośliny i wszelkie gąsienice usuwam. Dodatkowo spryskałam wszystkie krzaczki Lepinoxem. Rośliny raz były podlane wodą z biohumusem poza tym podlewa je deszcz
. Wszelkie rady będą mile widziane.

rok temu posadziłam w donicach bukszpany - 4 sztuki 2x bukszpan Elegantessima oraz 2x bukszpan Suffruticosa kule. Zimą były zabezpieczone przed mrozem agrowłókniną - białą grubą i kilka dni temu wyglądały na zdrowe - 3 z nich. Natomiast w jednym (Suffruticosa kula o średnicy ok. 30cm) młode pędy od kilku dni więdną. Nie jest to z pewnością ćma bukszpanowa - sprawdzam na bieżąco rośliny i wszelkie gąsienice usuwam. Dodatkowo spryskałam wszystkie krzaczki Lepinoxem. Rośliny raz były podlane wodą z biohumusem poza tym podlewa je deszcz

Odmiana Suffruticosa ma cienkie gałązki i zdarza się, że młode pędy tak zwisają, u mnie pamiętam też tak było.W czerwcu przytnij je o połowę, okrzepną i będzie ok.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2021, o 09:58
Okazało się, że mąż go podlał i bukszpan odżył
selli7 dzięki za odpowiedź
będę obserwować krzaczek i wtedy zadecyduję co dalej. Jeszcze muszę się doszkolić w przycinaniu bukszpana. Jak do tej pory przycięłam go tylko raz, w zeszłym roku.

selli7 dzięki za odpowiedź

Puszek na liściach bukszpanu - co to może być?
Witam,
Bukszpan został ostatnio - kilka dni temu - potraktowany profilaktycznie Mospilanem.
Proszę o radę: czy to co jest na zdjęciu - ten puszek - to po oprysku czy jakiś inny szkodnik.
Pozdrawiam
Georg
https://imagizer.imageshack.com/img923/4020/Ha2qL4.jpg

Bukszpan został ostatnio - kilka dni temu - potraktowany profilaktycznie Mospilanem.
Proszę o radę: czy to co jest na zdjęciu - ten puszek - to po oprysku czy jakiś inny szkodnik.
Pozdrawiam
Georg
https://imagizer.imageshack.com/img923/4020/Ha2qL4.jpg

Re: Puszek na liściach bukszpanu - co to może być?
Miodówka bukszpanowa - szkodnik.
Re: Puszek na liściach bukszpanu - co to może być?
Dzięki.
Muszę sprawdzić czym był dokładnie pryskany kilka dni temu - znaczy jakim Mospilanem - bo do zwalczania w fazie rozwoju też zalecają ale Mospilan 20 SP lub Polysect Bukszpan 005 SL Ultra.
pzdr
Muszę sprawdzić czym był dokładnie pryskany kilka dni temu - znaczy jakim Mospilanem - bo do zwalczania w fazie rozwoju też zalecają ale Mospilan 20 SP lub Polysect Bukszpan 005 SL Ultra.
pzdr